Συνέντευξη με το μέλος της Γραμματείας & Ταμία των ΠΡΑΣΙΝΩΝ και Θεσπρωτό κ. Γιάννη Βέλλη

Συνέντευξη με το μέλος της Γραμματείας & Ταμία των ΠΡΑΣΙΝΩΝ και Θεσπρωτό κ. Γιάννη Βέλλη



Συνέντευξη στον Βαγγέλη Αναστασίου

Ο Γιάννης Βέλλης είναι γνωστός στη Θεσπρωτία, στην Ήπειρο γενικότερα, ως δημοσιογράφος, φωτογράφος, λογοτέχνης, μέλος διοικήσεων πολλών Ηπειρώτικων και άλλων συλλόγων, αλλά και ως ένας από τα λίγους που ασχολήθηκαν τόσο έντονα, με συνέπεια, με την πολιτική οικολογία, τα πράσινα κινήματα στην Ήπειρο. 
Για πολλά χρόνια μέλος και υποψήφιος βουλευτής των «Οικολόγων Πράσινων», σε Θεσπρωτία και Β' Αθήνας. 
Σήμερα μέλος της Γραμματείας & Ταμίας των «Πράσινων», του ενωτικού πράσινου κόμματος που συγκροτήθηκε πρωτοποριακά με ψηφιακό συνέδριο τον περασμένο Μάρτιο, με τη συμμετοχή των κομμάτων «Πράσινοι – Αλληλεγγύη» και «Κόμμα Πειρατών Ελλάδας», του «Οικολογικού Δικτύου, πρώην στελεχών άλλων κομμάτων, των δύο πρώην ευρωβουλευτών του χώρου, αυτοδιοικητικών και ενεργών πολιτών που ενστερνίζονται τις πράσινες αξίες και την αυτονομία της πολιτικής οικολογίας.

Κε Γιάννη Βέλλη, μετά από τόσο καιρό, έρχεται πάλι η ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί για πολιτική. Είναι εποχή να δημιουργούνται κόμματα; 
Όλες οι εποχές είναι κατάλληλες, αρκεί ό,τι δημιουργείται να έχει να προσφέρει κάτι σε επίπεδο ιδεών, ενεργειών και φυσικά να είναι υπεύθυνο και χρήσιμο στην ελληνική πραγματικότητα. Οι “Πράσινοι”, θέλουν να πατάνε πάντα με σοβαρότητα στην ελληνική πραγματικότητα και δίνουν λύσεις ουσιαστικές, όχι επιφανειακές ή μιμητικές. Το έχουν δείξει τόσα χρόνια με συνέπεια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και αλλού. Μη ξεχνάτε ότι οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, παραμένουν μια ισχυρή δύναμη στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, τις κυβερνήσεις και τις αυτοδιοικήσεις πολλών ευρωπαϊκών πόλεων και περιφερειών. 

Συμμετείχατε στους «Οικολόγους Πράσινους» για αρκετά χρόνια. Το κόμμα αυτό συνεχίζει να υπάρχει και τακτικά βλέπουμε ανακοινώσεις του. Γιατί φύγατε; Εκεί δεν μπορούσατε πια να κάνετε αυτά που πιστεύετε; Έχει αλλάξει κάτι; 
Οι «Οικολόγοι Πράσινοι» πρόσφεραν για αρκετά χρόνια στο πράσινο χώρο -όπως και οι «Οικολόγοι Εναλλακτικοί» παλιότερα- και εν μέρει μπορεί να προσφέρουν και σήμερα κάποια πράγματα. Δυστυχώς, η συνεργασία τους και η ταύτιση με τον «ΣΥΡΙΖΑ» και τους «ΑΝΕΛ» στην κυβέρνηση επί 4,5 χρόνια, με πενιχρά αποτελέσματα, έφερε εσωτερικές συγκρούσεις, σημαντική φθορά στην εμπιστοσύνη των πολιτών και των οικολογικών δυνάμεων απέναντί τους, με αποτέλεσμα και η προτροπή τους σε σωστά πράγματα ή δράσεις να βρίσκει την αντίδραση της αμφιβολίας ή της αδιαφορίας. Δεν ξέρω αν μπορέσουν να ξεπεράσουν ανώδυνα αυτή την περίοδο, σε κάθε περίπτωση πάντως δεν μπορούν πλέον να εκφράσουν αξιόπιστα και ικανοποιητικά τον πράσινο χώρο. Καμιά συνεργασία σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο δεν μπορεί να είναι προς όφελος των Πράσινων προτάσεων, αν δεν υπάρχει πρώτα ένα ισχυρό στην κοινωνία και αυτόνομο πολιτικά Πράσινο κόμμα. Οι «Πράσινοι» και εγώ προσωπικά, τους στέλνουμε μήνυμα σύμπλευσης ως πολιτικό σχήμα ή ένταξης ως άτομα, στο νέο ενωτικό κόμμα, για να αγωνιστούμε από κοινού, για μια δυνατή προσπάθεια για μια Πράσινη Ελλάδα και μια αλληλέγγυα Ευρώπη, μέσα από τις οικολογικές ιδέες και τις εναλλακτικές προτάσεις διεξόδου από την πολύπλευρη κρίση. 

Στηρίξατε πριν λίγες μέρες, ως «Πράσινοι», την έκκληση «Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τώρα!». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Πού βοηθάει την Ελλάδα, αν προχωρήσει με κάποιο τρόπο; 
Η έκκληση «Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τώρα!». είναι μια πρωτοβουλία 3 Γερμανών Πράσινων ευρωβουλευτών, την οποία συνυπογράφουν πρώην Ιταλοί πρωθυπουργοί, Γερμανοί πολιτικοί, οικονομολόγοι κ.ά., που εκτιμούν ότι κυβερνήσεις όπως της Γερμανίας προωθούν τη διαίρεση της Ευρώπης και καλούν τις ηγεσίες να παραμερίσουν τις διαφορές μεταξύ τους και να υιοθετήσουν μέτρα έμπρακτης αλληλεγγύης.
Το ανοικτό κάλεσμα περιλάμβανε 4 σημεία κλειδιά για μια ισορροπημένη και δίκαιη λύση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στα συστήματα υγείας, στην οικονομία, στην εργασία και στην κοινωνία:
· Ενίσχυση των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και μια ολοκληρωμένη ασπίδα προστασίας για την Ευρωζώνη και την ΕΕ συνολικά.
· Πρόσβαση σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διάσωσης (Υπάρχουν 410 δις αδιάθετα κεφάλαια) για όλες τις χώρες, με προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της υγείας, χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Με αυτή τη βάση οι χώρες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πολύ μεγαλύτερα ποσά από την ΕΚΤ.
· Αναστήλωση της οικονομίας με την έκδοση Ευρωπαϊκών Ομόλογων Υγείας 1000 δισ. ευρώ, με σαφή και καθορισμένο κοινό στόχο και με βάση κοινά συμφωνημένες κατευθυντήριες γραμμές. Αυτό θα επέτρεπε την από κοινού επιβάρυνση, με δημοκρατικό τρόπο.
· Στρατηγική εξόδου και μέτρα για να επιστρέψουμε στην κανονική λειτουργία των κοινωνιών και των οικονομιών μας και στην βιώσιμη οικονομία, ενσωματώνοντας μεταξύ άλλων την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό κι αντλώντας όλα τα διδάγματα από την κρίση.
Παρόλα αυτά, το πρόσφατα συμφωνηθέν πακέτο του Eurogroup δεν είναι αρκετό. Ο μικρότερος κοινός παρονομαστής των χωρών του ευρώ δεν θα μπορέσει να σταματήσει την οικονομική κρίση. Είναι βέβαια καλό το ότι συμφωνήθηκε έστω κάτι και ότι χαλάρωσαν οι όροι για τα δάνεια από την ομπρέλα προστασίας του ESM. Ωστόσο, είναι στάχτη στα μάτια, όταν οι όροι για δάνεια του ESM χαλαρώνουν μόνο για τα κόστη υγείας. Η συμφωνία του Eurogroup συγκρινόμενη με τα εθνικά οικονομικά πακέτα και το οικονομικό πακέτο των ΗΠΑ είναι επαίσχυντη. Απαιτείται ένα πραγματικό ταμείο ανασυγκρότησης με δισεκατομμύρια για επενδύσεις και τα λεγόμενα κορωνοομόλογα, δηλαδή κοινή ευθύνη για δάνεια. 

Ο κορωνοϊός, η πανδημία αυτή, αφού άλλαξε τις ζωές μας αλλάζει και την πολιτική μας; Το πιστεύετε αυτό;
Βελτίωσε την πολιτική μας οπτική, χτύπησε τον ωχαδερφισμό μας, τόνισε την αναγκαιότητα της χρήσιμης και λειτουργικής δημόσιας υγείας, έδωσε καλύτερα στον κόσμο να καταλάβει ότι το περιβάλλον δεν είναι κάτι αόριστο που δεν αφορά εμάς, έδειξε τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης που επηρεάζουν όχι μόνο την υγεία, την οικονομία, τη βιωσιμότητα κρατών, θεσμών, συμμαχιών και τόσα άλλα. Από αυτή την πλευρά ο κορωνοϊός, αυτή η πανδημία που μας πλήττει όλους, άνοιξε ένα δρόμο για μια νέα εποχή, για το παραπέρα. Αν ως κράτη, κυβερνήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, πολίτες, φανούμε εγωιστές και το αγνοήσουμε, τότε δεν θα φταίει η πανδημία για τις παραπέρα καταστροφές της ανθρωπότητας αλλά ο ίδιος ο άνθρωπος που αγνόησε τα μηνύματά της.


Για τον Καλαμά και την ρύπανσή του, θα πάρετε κάποιες πρωτοβουλίες ως κόμμα; 
Η ρύπανση του Καλαμά είναι ένα μεγάλο θέμα, σχεδόν εθνικό. Δυστυχώς και πολιτικοί και δημόσιοι παράγοντες και υπηρεσίες κάνουν τα στραβά μάτια, για ίδιον πολιτικό & άλλο όφελος ή για να μη μπλεχτούν στην "ανάπτυξη" των βιομηχανιών και δεν παίρνουν αυστηρά μέτρα προστασίας των ποταμών, λιμνών και γενικά των υδάτων. Πολλά μεγάλα και μικρά ποτάμια της Ελλάδας, αλλά και λίμνες ή πηγές, ρυπαίνονται συστηματικά, καθημερινά και καταστρέφονται από αυτή την ανευθυνότητα και την πολιτική αναξιοπιστία. Αυτό συμβαίνει και με τον Καλαμά. Στο πρόγραμμά μας, μέσα από τη συνεισφορά των επιστημόνων που έχουμε, θα ξεκινήσουμε μια πρωτοβουλία για καθαρά νερά από ανθρώπινες ή βιομηχανικές παρεμβάσεις. Θέλουμε τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια. 

Εδώ στην Ήπειρο έχουμε το θέμα των ερευνών σχετικά με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε διάφορες περιοχές χωρίς να τηρείται τόσο υπεύθυνα η διαδικασία που έχει καθορισθεί. Πολλοί κάτοικοι έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους και πολλές φορές αγνοήσανε και τις προστατευμένες περιοχές δικτύου Natura. Η θέση σας; 
Δυστυχώς η τοπική κοινωνία, μένει απέξω από σημαντικές αποφάσεις, γιατί θυσιάζονται πολλά για τη μείωση του εξωτερικού χρέους, για την κάλυψη των υποχρεώσεών μας ως χώρα, προς την τρόικα, τους θεσμούς κτλ. 
Αυτές οι υποχωρήσεις των κυβερνήσεων, λειτουργούν σε βάρος των οικοσυστημάτων αλλά και των πολιτών, που βρίσκονται τακτικά σε άμυνα απέναντι σε συνεργεία και εργολάβους, που αυθαίρετα παρεμβαίνουν ή ερευνούν χωρίς άδεια τις ιδιοκτησίες τους. 
Υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες σε αυτό και δεν χρειάζεται να δώσω επιπλέον έκταση. 
Η Θεσπρωτία, έχει αρκετές προστατευόμενες εκτάσεις, όπως το δέλτα Καλαμά, το έλος Καλοδίκι, τα στενά Παρακάλαμου, τη λίμνη λιμνοπούλα, τα στενά Καλαμά και Αχέροντα, κ.λπ. Τι θα γίνει εάν αποφασισθεί εκεί, ότι πρέπει να γίνει εξόρυξη; Θα καταστρέψουμε ό,τι έχουμε για εμάς και τα παιδιά μας για να κερδίσουμε μια ελάχιστη καταβολή στο εξωτερικό χρέος μας ως Ελλάδα; 
Οι «Πράσινοι», καλούν την κυβέρνηση να υποστηρίξει την Έκθεση του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ Emissions Gap Report. Η Έκθεση δέχεται ότι οι υφιστάμενες μονομερείς δεσμεύσεις των κρατών στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού είναι εντελώς ανεπαρκείς και αντιστοιχούν σε τροχιά υπερθέρμανσης 3,20 C στα τέλη του αιώνα. Επίσης, ότι οι παγκόσμιες εκπομπές μέχρι το 2030 θα πρέπει να μειώνονται κατά 7,6% κάθε χρόνο, προκειμένου να πιαστεί ο στόχος συγκράτησης της υπερθέρμανσης στους 1,50 C, κάτι εξαιρετικά απαιτητικό και ακριβό, αφού την τελευταία δεκαετία αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,5%. 
Και τονίζουν ότι, αν οι κυβερνήσεις είχαν ακούσει το οικολογικό κίνημα και τους ανεξάρτητους από σκοπιμότητες επιστήμονες, που εδώ και χρόνια ζητούν μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ο στόχος θα μπορούσε να είχε πιαστεί πιο εύκολα και με μικρότερο κόστος. Τώρα η κλιματική κρίση αρχίζει να επιταχύνεται ανεξέλεγκτα και να βάζει σε κίνδυνο την επιβίωσή μας, χωρίς δυνατότητα επιστροφής! 
Πρέπει να δράσουμε άμεσα! 
Έχουμε μόνο 10 χρόνια για να διατηρηθεί τουλάχιστον η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από 1.50C, συγκριτικά με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Πρέπει να αλλάξουν με ταχείς ρυθμούς οι πολιτικές στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της κτηνοτροφίας, της γεωργίας, της βιομηχανίας κ.ά. Δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε τους πάγους να λιώνουν και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας να καταστρέψει τις ακτές και την οικονομία μας. 
Γι’ αυτό οι Πράσινοι ζητούν να σταματήσουν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων, που θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον, στον τουρισμό και την ελληνική οικονομία. Μόνη βιώσιμη διέξοδος είναι η άμεση μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία φιλική στο περιβάλλον, η αλλαγή των πολιτικών και του τρόπου ζωής μας και η παγκόσμια κλιματική δικαιοσύνη. 
Στην Ήπειρο στηρίζουμε με μέλη μας, αλλά και ιδεολογικά και προγραμματικά, την «Οικολογική Συμμαχία για την Ήπειρο», που κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τους «Πράσινους».

Που μπορεί να βρει στοιχεία για το κόμμα σας, εάν θέλει να αναζητήσει κάτι, να θέσει τοπικά προβλήματα που αφορούν τη Θεσπρωτία ή την Ήπειρο; Να κάνει εγγραφή ως μέλος;
Έχουμε δημιουργήσει την ιστοσελίδα https://prasinoi.eu και μέσα σε αυτή το φόρουμ https://forum.prasinoi.eu/index.php.
Επίσης μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα έχουμε τις θεματικές ομάδες, όπου ο καθένας μπορεί να λαμβάνει πληροφόρηση και είναι: Περιβάλλοντος, Αυτοδιοίκησης, Δικαιωμάτων, Δημοκρατίας, Υγείας κ.α.
Μέλη μας μπορούν να γίνουν όσοι εκφράζονται από τις απόψεις την πολιτικής οικολογίας ή απλά εκτιμάνε τις προσπάθειές μας για μια καλύτερη και Πράσινη Ελλάδα. 
Στο λινκ αυτό γίνονται οι αιτήσεις μελών: https://prasinoi.eu/be-a-member


Σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη αυτή και ελπίζουμε, στην μετά κορονοϊό εποχή, να μιλήσουμε και για τις άλλες μεγάλες σας αγάπες: τη φωτογραφία, τη λογοτεχνία, τη δημοσιογραφία.
Συνέντευξη με το μέλος της Γραμματείας & Ταμία των ΠΡΑΣΙΝΩΝ και Θεσπρωτό κ. Γιάννη Βέλλη Συνέντευξη με το μέλος της Γραμματείας & Ταμία των ΠΡΑΣΙΝΩΝ και Θεσπρωτό κ. Γιάννη Βέλλη Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Απριλίου 12, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.