Η πραγματικότητα δεν σας επιτρέπει να πανηγυρίζετε...

Η πραγματικότητα δεν σας επιτρέπει να πανηγυρίζετε...


Με αφορμή τη δημοσίευση του ισολογισμού της ΟΛΗΓ Α.Ε. για το οικονομικό έτος 2021, αλλά και την πρόσφατη συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας κ. Πορφύρη στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, όπου ανέφερε "Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό, τα κέρδη μετά από φόρους στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας διαμορφώθηκαν το 2021 σε 631.667,32 ευρώ έναντι 98.773,61 ευρώ το 2020, σημειώνοντας αύξηση 539,50%.", αποφασίσαμε να αναλύσουμε τα οικονομικά στοιχεία και τους ισολογισμούς της ΟΛΗΓ Α.Ε. από το 2018 μέχρι και σήμερα, θέλοντας να δείξουμε την πραγματική εικόνα της εταιρείας.

Εξετάζοντας κανείς προσεκτικά τις οικονομικές επιδόσεις του οικονομικού έτους 2021 της ΟΛΗΓ Α.Ε., αρχικά διαπιστώνει τη βελτίωση, σε σχέση με την πάρα πολύ κακή χρονιά του 2020. 
Ωστόσο η σύγκριση και η ανάλυση των ισολογισμών πρέπει να γίνεται σε συσχετισμό και με τα προηγούμενα οικονομικά έτη και η οποιαδήποτε κρίση σε κάθε περίπτωση δεν πραγματοποιείται σε σύγκριση με τον πλέον χειρότερο ισολογισμό.. 
Εάν λοιπόν γίνει αυτή η εργασία τότε εύκολα θα διαπιστωθεί ότι τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά…


Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών το 2021, καίτοι αυξημένος, παραμένει χαμηλός και δεν κατορθώνει να ξεπεράσει ούτε τον κύκλο εργασιών του 2018. 
Το οικονομικό μέγεθος του οποίου η συμπεριφορά το κάνει να ξεχωρίζει , είναι η εκτίναξη του κόστους (κόστος πωλήσεων) , ιδιαίτερα την τελευταία τριετία. 
Τα έξοδα παρουσιάζουν σημαντική άνοδο και συγκρινόμενα με την εξέλιξη του κόστους την τελευταία πενταετία, παρουσιάζουν διαχρονική αύξηση πλησίον του 40%!!

Όσον αφορά την κερδοφορία (κέρδη προ φόρων), το άθροισμα των κερδών των τριών τελευταίων ετών σχεδόν αγγίζουν το αποτέλεσμα μίας και μόνο χρονιάς, του 2018 (κέρδη 2.243.000€ το 2018,  έναντι του αθροίσματος κερδών 2019,2020,2021, με 2.301.000€).  
Αξίζει να σημειώσουμε πως η σημερινή διοίκηση ανέλαβε το τελευταίο 3μηνο του 2019.
Εάν προσθέσουμε την κερδοφορία των 2 ετών που την εταιρεία τη διαχειρίζεται η σημερινή διοίκηση,  τα 729.000€, είναι λιγότερα από τη χειρότερη χρονιά της εταιρείας από την ίδρυσή της.
Αξιοσημείωτη είναι και η διαρκής συρρίκνωση των ταμειακών διαθεσίμων από 12.500.000€ το 2018 σε 8.404.000€ το 2021 (-4,1 εκ. ευρώ).

Συμπερασματικά θα μπορούσε κανείς να σχολιάσει, ότι παρόλη τη σχετική βελτίωση των αποτελεσμάτων (συγκρινόμενα με το 2020) η λειτουργία της εταιρείας δεν κατόρθωσε να συνεισφέρει στην αύξηση του κύκλου εργασιών σε επίπεδα τα οποία θα προκαλούσαν αξιόλογη κερδοφορία. Αντιθέτως το κόστος λειτουργίας αυξήθηκε δυσανάλογα, συγκρινόμενο με κάθε άλλη χρονιά.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι προφανώς δύσκολα να απαντηθούν. 
Θα αποφύγουμε να σχολιάσουμε την αύξηση του τζίρου, διότι αποτελεί ένα οικονομικό μέγεθος το οποίο επηρεάζεται και διαμορφώνεται και από εξωγενείς παράγοντες. 
Ωστόσο, κανείς θα περίμενε από ένα σημαντικό λιμένα με την στρατηγική, γεωγραφική και οικονομική θέση, όπως αυτό της Ηγουμενίτσας να είχε παρά πολύ καλύτερες επιδόσεις. 
Να μην λησμονούμε ότι το Ελληνικό κράτος έχει επενδύσει διαχρονικά το ιλιγγιώδες ποσό των 200.000.000€.

Όσον αφορά τη μεγάλη αύξηση του κόστους, είναι πρακτικά το ουσιαστικό οικονομικό μέγεθος σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, το οποίο μια διοίκηση ΠΡΕΠΕΙ να επηρεάσει με τις δράσεις της και την αποτελεσματικότητα της.
Στην διεθνή και ελληνική οικονομική δραστηριότητα μπορεί κανείς να βρει παραδείγματα διοικήσεων , οι οποίες μετά από την αναποτελεσματικότητα τους να αυξήσουν την αξία ενός οργανισμού ή να συγκρατήσουν και να διαχειριστούν το κόστος πωλήσεων και λειτουργίας , παραιτήθηκαν των αμοιβών τους ή ακόμη και των θέσεων τους.

Κατά συνέπεια, οι οικονομικές επιδόσεις του ΟΛΗΓ δεν προσφέρονται για πανηγυρισμούς , καμπανοκρουσίες και αλαλαγμούς, αλλά για προβληματισμό, περισυλλογή, περίσκεψη και ανάληψη συγκροτημένων δράσεων, προκειμένου η οικονομική του αποτίμηση να είναι σε υψηλά επίπεδα. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο οργανισμός αξιολογείται σχολαστικά προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί.

Εν κατακλείδι. Η πραγματικότητα δεν επιτρέπει στη σημερινή διοίκηση να πανηγυρίζει. 
Δεν είναι επιτυχία να παραλάβεις μια εταιρεία με πάνω από 1,5 εκατομμύρια κέρδη το 2019, να τα βουλιάξεις στις 98.000 ευρώ το 2020, και να πανηγυρίζεις επειδή το 2021 το αύξησες στις 631.000 ευρώ (+539,50%).
Η πραγματικότητα δεν σας επιτρέπει να πανηγυρίζετε... Η πραγματικότητα δεν σας επιτρέπει να πανηγυρίζετε... Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 11, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.