"Ξεκρέμαστη" η ναυαρχίδα του τουρισμού της Θεσπρωτίας Επιστολή του υπό ίδρυση Τουριστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Συβότων προς το Δήμο Ηγουμενίτσας


Προς: Δήμο Ηγουμενίτσας 
Ο.Λ.ΗΓ
Αστυνομία Ηγουμενίτσας

Κοιν: Ε.Ο.Τ.
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας
Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Συβότων
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Συβότων
Εμπορικός Σύλλογος Συβότων
Εθελοντική Ομάδα Συβότων «SIVOTISTAS»
Ο.Τ.Ε.
ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας
Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας
Περιφέρεια Ηπείρου
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Αποκεντρωμένη Διοίκηση
Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης
thespro.gr

Αξιότιμοι Αποδέκτες

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε την πρωτοβουλία μιας ομάδας ατόμων, προερχόμενη από τον τουριστικό, εμπορικό, επιχειρηματικό τομέα της περιοχής των Συβότων, η οποία με την σύμφωνη γνώμη Ιδιωτών που αποδέχθηκαν τα ιδανικά, τον σκοπό και τους στόχους της συγκεκριμένης κίνησης, προχώρησαν στις απαιτούμενες διαδικασίες ίδρυσης του «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΒΟΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ» .

Κύριος σκοπός του Συλλόγου, πέραν της διαφύλαξης των κοινών οικονομικών, επαγγελματικών και κοινωνικών συμφερόντων των μελών και της ανάπτυξης ενός πνεύματος αλληλεγγύης, φιλίας και συναδελφικότητας, είναι ο συντονισμός, η δημιουργία η προώθηση και η τελική διεκπεραίωση δράσεων που αφορούν την βελτίωση, ανάδειξη και περαιτέρω προβολή του προορισμού των Συβότων και την διατήρηση - ανάπτυξη της Τουριστικής Υποδομής της περιοχής σε όλα τα επίπεδα.

Βρισκόμαστε ένα μήνα πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου αφού με πολύ κόπο πολλοί επαγγελματίες κατάφεραν να επιμηκύνουν την περίοδο. Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει ήδη προετοιμαστεί για να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες τις νέας τουριστικής περιόδου. Τα Σύβοτα είναι η περιοχή που με τη φυσική ομορφιά της και τις οργανωμένες τουριστικές επιχειρήσεις της αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της Θεσπρωτίας. Οι περισσότερες επιχειρήσεις ήδη έχουν ολοκληρώσει από μόνες τους, με δικά τους έξοδα και με δικές τους πρωτοβουλίες, την διαφήμιση των Ξενοδοχείων, των Ενοικιαζομένων Δωματίων, των Τουριστικών Γραφείων και των Εστιατορίων. Παράλληλα όμως για να αποδώσει καλύτερα αυτή η προσέλκυση, προώθησαν με δικές τους δαπάνες τα Σύβοτα (αλλά και την ευρύτερη περιοχή) ως Τουριστικό Προορισμό.

Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της Υποδομής των Συβότων ως σημαντικά, και θα πρέπει να επιλυθούν με ιδιαίτερη προσοχή από τον Δήμο και τους συναρμόδιους φορείς, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες και τους κατοίκους. Δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι τα Σύβοτα είναι η σημαντικότερη τουριστική περιοχή στο Νομό. Και για να διατηρήσουμε και για τα επόμενα χρόνια την απόδοση των συγκεκριμένων κινήσεων δημιουργώντας όλο και περισσότερο επαναλαμβανόμενους πελάτες αλλά και να προσελκύσουμε αγορές μεγαλύτερης αγοραστικής δύναμης, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη της Υποδομής και της επίλυσης των βασικότερων προβλημάτων, ενώ στην συνέχεια από κοινού μπορούμε να βελτιώσουμε περαιτέρω την κατάσταση και την γενική εικόνα.

Οι δυναμικοί Δημοτικοί πόροι σε μια περιοχή προέρχονται κυρίως από τον τουρισμό. Η τουριστική Υποδομή είναι μια καλοσχηματισμένη μηχανή που συνθέτει πρώτα ο προορισμός, η ξενοδοχειακή υποδομή, τα επισιτιστικά καταστήματα, τα εμπορικά καταστήματα, τα κέντρα διασκέδασης, οι γενικές υπηρεσίες και φυσικά τα αξιοθέατα και το φυσικό κάλλος της περιοχής. Όσο οι αναφερόμενοι φορείς οργανωθούν και συνεργασθούν τόσο το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο και κοινά αποδοτικότερο. Αλλά για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ο δημοτικός πόρος να είναι ανταποδοτικός στην ίδια την περιοχή. Διαφορετικά κάποια στιγμή οι προσπάθειες και η εκτίμηση του επισκέπτη για την περιοχή λόγω ελλιπούς υποδομής θα φθίνει.

Ως σύλλογος επιδιώκουμε την συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, ώστε με κατάλληλες προτάσεις και ενέργειες να βρεθεί και να δοθεί λύση σε μια σειρά από ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα της περιοχής, που επηρεάζουν σημαντικά τον επισκέπτη και διαμορφώνουν την εικόνα της τουριστικής παιδείας και συνείδησης. 
Συγκεκριμένα :

• H αποκομιδή των σκουπιδιών θα πρέπει να είναι συνεχής και να τοποθετηθούν περισσότεροι κάδοι στην περιοχή, ενώ παράλληλα απαιτείται συχνότερη καθαριότητα αυτών (πλύσιμο)

• Η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης σε πολυσύχναστα σημεία των Συβότων αναβαθμίζει το περιβάλλον και προάγει τον πολιτισμό της περιοχής.

• Ουσιαστικότερη καθαριότητα των παραλιών και των κοινόχρηστων χώρων

• Έλεγχος του φωτισμού στους δρόμους και στο λιμάνι σε όλες τις κολώνες και τοποθέτηση ομοιόμορφων λαμπτήρων, ίδιας απόχρωσης

• Καθαριότητα στο λιμάνι

• Τακτικότερη αποκομιδή σκουπιδιών (3 φορές την μέρα) από τα καλαθάκια των πεζοδρομίων, ιδίως στους κεντρικούς δρόμους και στο λιμάνι .

• Την σηματοδότηση της διαδρομής Πλαταριά - Σύβοτα για την ολισθηρότητα του δρόμου, των επικίνδυνων στροφών και για τα όρια ταχύτητος.

• Άμεσα και δραστικά μέτρα ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της δυσοσμίας. Κρίνεται σκόπιμος ο έλεγχος των σωληνώσεων που οδηγούνται στις σχάρες όμβριων υδάτων

• Η τήρηση του Νέου Δημοτικού Κανονισμού να πραγματοποιείται χωρίς κωλύματα

• Άμεση συνεργασία με λοιπούς φορείς (Λιμεναρχείο, Αστυνομία, Υγειονομικό κλπ) για την επίλυση προβλημάτων που χρειάζονται περισσότερες υπηρεσίες, πχ αστυνόμευση στους πεζόδρομους, και ρύθμιση κυκλοφορίας οχημάτων σε ώρες και μέρες αιχμής

• Η αξιοποίηση και λειτουργία του Τουριστικού Περιπτέρου

• Η Οδική/Ακτοπλοϊκή μετακίνηση με τα Δημόσια και Ιδιωτικά μέσα από τα Σύβοτα προς την Ηγουμενίτσα, τα Ιωάννινα, τους Παξούς, την Κέρκυρα και αντίστροφα θα πρέπει να επανασχεδιασθεί

• Η ομαδοποιημένη και ομοιόμορφη τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων κρίνεται αναγκαία και ουσιώδης.

• Η αναβάθμιση του οδικού δικτύου και η άμεση αποκατάσταση των κακοτεχνιών θα βοηθήσει σημαντικά στην αποφυγή ατυχημάτων.

Κλπ...

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου επιτεύχθηκε. Με μεγάλη προσπάθεια και με δαπάνες κυρίως της Ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Παρακαλούμε να σταθούν όλοι οι φορείς αρωγοί στην προσπάθεια αυτή και να αποδείξουμε στον επισκέπτη των Συβότων ότι η φιλοξενία είναι δεδομένη και η οργάνωση του τουριστικού προϊόντος είναι συλλογική, κοινά αποδεκτή, οργανωμένη και σχεδιασμένη με σεβασμό προς τις ανάγκες του σύγχρονου τουριστικού επισκέπτη.

Ο Σύλλογός μας επιθυμεί να έχει με όλους τους αρμόδιους φορείς μια δημιουργική συνεργασία για την επίλυση όλων των προβλημάτων που υπάρχουν ή προκύπτουν με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής κατοίκων και επισκεπτών, και την ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής.

Κύριο αίτημα μας η συνάντησή μας με τους Υπευθύνους των Εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και η ουσιαστική επί προτάσεων συζήτηση και συνεργασία για την πλήρη διεκπεραίωση της επίλυσης των προβλημάτων.

Σας ευχαριστούμε και αναμένουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες.

«ΤΑ ΣΥΒΟΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΟΥΝ»

Σύβοτα 7η Μαρτίου 2016
Η Προσωρινή Επιτροπή 
του Υπό Ίδρυση Τουριστικού 
και Αναπτυξιακού Συλλόγου 
Συβότων Θεσπρωτίας
"Ξεκρέμαστη" η ναυαρχίδα του τουρισμού της Θεσπρωτίας Επιστολή του υπό ίδρυση Τουριστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Συβότων προς το Δήμο Ηγουμενίτσας "Ξεκρέμαστη" η ναυαρχίδα του τουρισμού της Θεσπρωτίας  Επιστολή του υπό ίδρυση Τουριστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Συβότων προς το Δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 07, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.