Το Μ-Λ ΚΚΕ Θεσπρωτίας για τους αγρότες


Στα μπλόκα του αγώνα μάχη επιβίωσης δίνει η φτωχομεσαία αγροτιά ενάντια στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ.

Από την περασμένη Δευτέρα άρχισαν να στήνονται τα αγροτικά μπλόκα της φτωχομεσαίας αγροτιάς ενώ οι συσκέψεις στους αγροτικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες, τις αγροτικές επιτροπές και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς συνεχίζονται. Είναι πλέον φανερό πως η κατάσταση για τη φτωχομεσαία αγροτιά κάθε χρόνο χειροτερεύει.

Αυτό που απομένει είναι ο αγώνας των αγροτών να κλιμακωθεί, συγκεντρώνοντας στις γραμμές του τον μεγάλο όγκο της φτωχομεσαίας αγροτιάς και να μην οδηγηθεί σε ένα άδοξο τέλος, όπως έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια.

Στα δομικά προβλήματα της ελληνικής Γεωργίας προστίθενται η νέα ΚΑΠ (2015-2020), το «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (κυρίως το άρθρο 65 του πολυνομοσχεδίου του 3ου Μνημονίου που αυστηροποιεί τα κριτήρια. Έτσι, με βάση το νόμο, από τους 725.000 που έχουν αγροτική δραστηριότητα, μόνο 275.000 εντάσσονται στο «μητρώο αγροτών» σαν «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες»), η εφαρμογή των μέτρων του 1ου, 2ου και 3ου Μνημονίου και ο αντι-Ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου (όσοι συνταξιούχοι έχουν εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες, χάνουν το 60% της σύνταξής τους).

Η αντιαγροτική πολιτική της Ε. Ε.

Σηκώνοντας τη σημαία της «ανταγωνιστικότητας» η Ε. Ε. λεηλάτησε την ελληνική ύπαιθρο, είτε πουλώντας, αθρόα, τεχνολογία (τρακτέρ, θερμοκήπια, λιπάσματα, σπόρους, υβρίδια, μηχανήματα, εργαλεία, κ.α.), είτε συνάπτοντας συμφωνίες με χώρες (κυρίως από πρώην αποικίες) για εισαγωγές ομοειδών με τα ελληνικά προϊόντα, είτε «σηκώνοντας» τις τεχνικές και διαιτητικές προδιαγραφές των αγροτικών προϊόντων (τις οποίες όμως η ίδια καταπάτησε, βλέπε διοξίνες, τοξικά, εγκεφαλοπάθειες, ορυκτέλαια, κλπ.), είτε κόβοντας επιλεκτικά τις επιδοτήσεις μεσογειακών κυρίως προϊόντων, είτε επιβάλλοντας περιορισμούς και πρόστιμα στην παραγωγή και διαμορφώνοντας τιμές, μέσω της «ελευθερίας της αγοράς», απολύτως ασύμφορες για την πλειοψηφία της ελληνικής αγροτιάς του μικρού πολυτεμαχισμένου κλήρου, των μικρών κοπαδιών και ψαροκάικων, της χαμηλής παραγωγικότητας γενικά. Το κόστος παραγωγής για τη φτωχομεσαία αγροτιά εκτοξεύτηκε στα ύψη, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν οι αθρόες εισαγωγές.

Παράλληλα, η ΚΑΠ έθετε συνεχή όρια για τη φυτική και ζωική παραγωγή, για τη μείωση εκτάσεων και αγροκαλλιεργειών, όχι μόνο για πλεονασματικά, αλλά ακόμη και για ελλειμματικά προϊόντα, όπως ο καπνός και το βαμβάκι. Αυτή η καταστροφή της Γεωργίας μας από τη στιγμή που μπήκαμε στην ΕΟΚ αποτυπώνεται στο αγροτικό ισοζύγιο (εξαγωγές μείον εισαγωγές), το οποίο παρουσιάζει δραματική επιδείνωση σε ολόκληρη την περίοδο μετά την ένταξή μας στην ΕΟΚ/Ε.Ε. Το έλλειμμα του αγροτικού ισοζυγίου έχει σχεδόν οκταπλασιαστεί μετά την ένταξη στην ΕΟΚ/Ε.Ε. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι στη Γεωργία μας ακόμη απασχολούνταν υπερπενταπλάσιο ποσοστό του ενεργού πληθυσμού σε σχέση με τις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, που όμως έχουν συνήθως πλεόνασμα στο αγροτικό τους ισοζύγιο.

Συνεχείς οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην ελληνική Γεωργία

Κάτω από αυτές τις παγκόσμιες εξελίξεις, με την κυριαρχία των πολυεθνικών και μέσα στις συμπληγάδες της ΚΑΠ και της καπιταλιστικής κρίσης, η φτωχομεσαία αγροτιά της χώρας μας κυριολεκτικά αφανίζεται. Είναι λοιπόν αυτονόητο το συμπέρασμα για το ποιος ευθύνεται για την καταστροφή της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Είναι το καθεστώς της εξάρτησης από το ιμπεριαλιστικό μόρφωμα της Ε.Ε., το οποίο εξακολουθούν να διακονούν όλες οι κυβερνήσεις της μεγαλοαστικής τάξης, συμπεριλαμβανομένης και της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

Ποιοι ωφελούνται σε περιφερειακό επίπεδο

Σε τοπικό επίπεδο ενισχύονται οι μεγαλοαγρότες, οι αγροτικές επιχειρήσεις, οι αγροδιατροφικές αλυσίδες, οι ομάδες παραγωγών, τα μοναστήρια και πάνω απ’ όλα οι τράπεζες στις οποίες έχει υποθηκευτεί πάνω από το 75% της αγροτικής γης. Όλοι αυτοί λειτουργούν σε πλήρη εξάρτηση από τις πολυεθνικές για τη χρηματοδότηση, την προμήθεια των φυτοφαρμάκων, μηχανημάτων, πολλαπλασιαστικού υλικού, της μεταφοράς, επεξεργασίας, διανομής, κ.λπ. Μέσα σ’ αυτό το καθεστώς, η φτωχή και μεσαία αγροτιά οδηγείται στην εγκατάλειψη της αγροτικής της δραστηριότητας, ή για να επιβιώσει θα πρέπει να ελαχιστοποιήσει τα έξοδα παραγωγής. Δεν είναι λοιπόν περίεργο το ξερίζωμα από τη γη εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών, ενώ αυτοί που απομένουν καταδικάζονται σε έναν συνεχή αγώνα επιβίωσης, όπου η συνεχής αύξηση της παραγωγικότητας και της παραγωγής συνοδεύεται από την παράλληλη συμπίεση των τιμών και των εισοδημάτων τους!



Η ταφόπλακα του «Μητρώου Αγροτών»

Ακολουθώντας κατά γράμμα τις εντολές της Ε.Ε., οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., έβαλαν σε εφαρμογή τη μεγαλύτερη καπιταλιστική αναδιάρθρωση στον τομέα της Γεωργίας, το μεγαλύτερο εργαλείο συγκέντρωσης της αγροτικής γης. Το «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων». Με αυτό τον απεχθή νόμο, όλη η φτωχολογιά του χωριού, που υποχρεώνεται από το μικρό του κλήρο να κάνει μία ή και δύο δουλειές για να επιζήσει, ξεκληρίζεται. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα, όπου η απόγνωση και πάνω απ’ όλα η χρόνια κυβερνητική πολιτική της εξάρτησης σπρώχνει τη φτωχομεσαία αγροτιά στο δρόμο του αγώνα. Μία πολιτική που απορρέει από τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., με την πλήρη αποδοχή από τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (σήμερα Κίνημα Αλλαγής), το «Ποτάμι», όλο τον αστικό εσμό που ορκίζεται στο όνομα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης.



Η θέση του Μ-Λ ΚΚΕ

Γι άλλη μια φορά, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συναγωνίζονται στη σπέκουλα και την ίντριγκα, τις υποσχέσεις και τις «δεσμεύσεις», προσπαθώντας ο καθένας για λογαριασμό του ν’ αρπάξει το μεγαλύτερο κομμάτι της αγροτιάς, προκειμένου να προωθήσει τη θέση του στο πολιτικό σκηνικό που έχει στηθεί.

Το Μ-Λ ΚΚΕ έχει ταχθεί από την αρχή στο πλευρό της αγωνιζόμενης φτωχομεσαίας αγροτιάς και έχει συζητήσει για όλα τα αιτήματά της, την προοπτική του αγώνα, τη διασπαστική στάση του ΚΚΕ και της «Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων», την κυβερνητική αδιαλλαξία, τα στημένα αγροτοδικεία, τη θέση των αγροτοπατέρων της ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ, το τεράστιο παλιρροιακό κύμα της νέας «ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ» και των διεθνών συμφωνιών στο πλαίσιο του Π.Ο.Ε. και της ΤΡΡ που έρχονται να σαρώσουν τα φτωχομεσαία αγροτικά νοικοκυριά τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Η θέση του Μ-Λ ΚΚΕ είναι ξεκάθαρα προσανατολισμένη στην κατεύθυνση του ταξικού αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς στο πλευρό των αγροτικών συλλόγων και των αγροτικών επιτροπών, για την επίλυση μιας σειράς ζωτικών αιτημάτων που θα ανακουφίσουν τη μικρομεσαία αγροτιά και παράλληλα θα της δώσουν κουράγιο να συνεχίσει τους αγώνες της. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να συνδεθούν τα δικά της αιτήματα με τα γενικότερα αιτήματα του εργατολαϊκού κινήματος, ενάντια στις καταστροφικές συνέπειες των παγκόσμιων ιμπεριαλιστικών συμφωνιών, ενάντια στην εξοντωτική ΚΑΠ, ενάντια στους αντιδραστικούς νόμους των Μνημονίων, ενάντια στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, ενάντια στην ένταξη της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, κόντρα στην εξάρτηση και την υποτέλεια.

Ηγουμενίτσα 02-02-2018


Το Μ-Λ ΚΚΕ Θεσπρωτίας για τους αγρότες Το Μ-Λ ΚΚΕ Θεσπρωτίας για τους αγρότες Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 03, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.