Πέρδικα Θεσπρωτίας, Ο επίγειος παράδεισος της Ηπείρου

Πέρδικα Θεσπρωτίας, Ο επίγειος παράδεισος της Ηπείρου


Ενα μέρος άγνωστο σε πολλούς, γνωστό σε λίγους και εκλεκτούς, είναι η Πέρδικα Θεσπρωτίας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα παραδοσιακά χωριά της βορειοδυτικής Ελλάδος. Ενας τόπος αναψυχής που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την ηρεμία, την ξεκούραση, αλλά και τη διασκέδαση σε αποχρώσεις του γαλάζιου και του πράσινου και σε τιμές ιδιαίτερα προσιτές.

Βρίσκεται στην Ηπειρο στο νομό Θεσπρωτίας και ανήκει στο Δήμο Ηγουμενίτσας. Εχει περίπου 3.500 κατοίκους και απέχει 30 χλμ. από την Ηγουμενίτσα και είναι ανάμεσα από την Πάργα Πρέβεζας (16 χλμ.) και τα Σύβοτα (12 χλμ.), μέρη που προσφέρονται για τους λάτρεις της έντονης διασκέδασης, και απέναντι από τους Παξούς και την Κέρκυρα. Είναι χτισμένη πάνω σε λόφο και στους πρόποδες βρίσκονται οι μαγευτικές παραλίες της που επανειλημμένα έχουν βραβευτεί με το χρυσό αστερία του ΕΟΤ.
H Πέρδικα περιλαμβάνει δύο οικισμούς (τον ομώνυμο και τον Αρίλλα). Κατά κύριο λόγο, το κλίμα της είναι ξηρό και την καλοκαιρινή περίοδο επικρατεί στο χωριό ένα δροσερό αεράκι.
Στην κεντρική πλατεία του χωριού θα βρείτε τα πάντα από εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες, παντοπωλεία, μανάβικα, κρεοπωλεία, φούρνο, internet cafe, περίπτερο, ανθοπωλεία, κομμωτήρια,φαρμακείο, ιατρείο κλπ. (συνολικά 47 μαγαζιά). Υπάρχουν, επίσης, η αίθουσα κινηματογράφου και το ανοιχτό αμφιθέατρο που φιλοξενούν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του χωριού κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.
Στις αρχές του Αυγούστου διοργανώνεται στην Πέρδικα η γιορτή λαδιού.Οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκθέτουν τα προϊόντα τους με σκοπό την προβολή της αγνότητας και της ποιότητας τους, αλλά και την εμπορική προώθηση τους. Στη γιορτή αυτή συμμετέχουν και μελισσοκόμοι, τυροκόμοι και ο τοπικός Γυναικείος Σύλλογος δημιουργώντας μια πανδεσία αρωμάτων και γεύσεων.
Η ξεχωριστή ομορφιά του χωριού με τα ποικίλα τοπία του (ρέματα, δάση, κάμπους, λόφους, ποτάμια, βουνά, εθνικό πάρκο και πεντακάθαρες ακρογιαλιές) και η μοναδική ιστορία του δεν θα μπορούσαν να αφήσουν κανένα επισκέπτη ασυγκίνητο. Παρόλο που πρόκειται για χωριό, η πλήξη δεν θα δημιουργηθεί σε κανέναν επισκέπτη καθώς εκτός από ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον για καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχουν ποικίλα μεγευτικά αξιοθέατα τα οποία θα ικανοποιήσουν κάθε ταξιδιωτική διάθεση.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ
Οδικώς: Μπορείτε να φτάσετε στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, ερχόμενοι από Αθήνα στον δρόμο Πρέβεζα – Ηγουμενίτσα, στρίβοντας αριστερά στο χωριό Καρτέρι. Από το Καρτέρι η Πέρδικα απέχει 12 χιλιόμετρα.
Από Ηγουμενίτσα ο συντομότερος δρόμος είναι πάλι από Καρτέρι στον δρόμο Ηγουμενίτσα – Πρέβεζα και απέχει 35 χιλιόμετρα.
Από τα Ιωάννινα αφού πάρετε την Εγνατία οδό προς Ηγουμενίτσα στρίβετε προς Μαζαρακιά, Καρτέρι. Επίσης, υπάρχει οδική πρόσβαση για την Πέρδικα παραλιακά, από Πάργα (15 χιλιόμετρα) και από Σύβοτα (12 χιλιόμετρα).
Η απόσταση Αθήνα – Ηγουμενίτσα είναι 473 χιλιόμετρα και Θεσσαλονίκη – Ηγουμενίτσα 380 χιλιόμετρα.
Πλησιέστερα αεροδρόμια: Πρέβεζας (Ακτιο) 70 χιλιόμετρα, Κέρκυρα και Ιωάννινα.
Πλησιέστερο Λιμάνι: Ηγουμενίτσα (35 χιλιόμετρα). Δρομολόγια για Πάτρα, Αγκόνα (Ιταλία), Μπάρι (Ιταλία), Βενετία (Ιταλία).

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
• ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Ξωκλήσι από πέτρα μέσα σε έναν ελαιώνα που χρονολογείται από το 1811. Από τότε μέχρι σήμερα θεωρείται σημείο αναφοράς στη θρησκευτική ζωή του τόπου. Βρίσκεται λίγο πιο μακριά από την παραλία Καραβοστάσι.
Από τα χρόνια της τουρκοκρατίας πολλοί ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι το εκκλησάκι είναι θαυματουργό, καθώς σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα του Αγίου έφευγε από την εκκλησία και ξημέρωνε σε μια γέρικη ελιά κοντά στο δρόμο. Σήμερα το πέρασμα μέσα από την κουφάλα της ελιάς που βρίσκεται στην αυλή του μοναστηριού θεωρείται ευλογία γι’ αυτό και πλήθος κόσμου συρρέει στο μοναστήρι την ημέρα της γιορτής του Αγίου στις 2 Μαΐου η οποία συνοδεύεται από το παραδοσιακό πανηγύρι με άφθονο κρασί, μουσική, χορό και μικροπωλητές. Πρόκειται για ένα ξωκλήσι που το μόνο σίγουρο είναι ότι προκαλεί το δέος και τον θαυμασμό σε κάθε επισκέπτη.
Επιπλέον, η Παναγία Κάμπου είναι ένα ακόμα σημαντικό ξωκλήσι για τους ντόπιους της περιοχής που είναι και αυτό ιδιαίτερης ομορφιάς.
• ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ
Ενα από τα ωραιότερα μέρη της Πέρδικας, είναι η περιοχή με το Πάρκο Αναψυχής και το καταφύγιο άγριων ζώων και πτηνών, που βρίσκεται δίπλα στο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου και αρχίζει από το μοναστήρι του Αη Θανάση. Περιλαμβάνει δασώδη έκταση περίπου 2.000 στρεμμάτων και σημαντικό τμήμα του ποταμού Παραμυθιώτη.
Περπατώντας ο επισκέπτης μέσα στα κατάλληλα διαμορφωμένα μονοπάτια του πάρκου που διαθέτει πολλά γεφυράκια τα οποία περνούν πάνω από το ποταμό Παραμυθιώτη, απολαμβάνει την άγρια και ήμερη ομορφιά της. Το πάρκο έχει τέσσερα φράγματα για την εκτροφή ψαριών και άλλων υδρόβιων οργανισμών και πτηνών και υπάρχουν πολλά άγρια ζώα. Φιλοξενούνται ελάφια, αγριογούρουνα, κουνέλια, διάφορα είδη πάπιας, φασιανοί, πέρδικες, παγώνια, χελώνες, χέλια, πέστροφες, καβούρια, αλόγα, πόνι, λάμα, κρι-κρι, στρουθοκάμηλοι, λαγοί, και άλλα.
Το κύριο μονοπάτι είναι πολύ βατό και μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου χωρίς ιδιαίτερες ανηφόρες. Παρ’ολα αυτά υπάρχουν και άλλα, δυσκολότερα μονοπάτια για όσους θελήσουν να ανεβούν την πλαγιά όπου υπάρχει μια ανηφόρα με 650 σκαλοπάτια από κορμούς δέντρων από την οποία θα φτάσουν μέχρι τα παρατηρητήρια. Σε όλο το μήκος της διαδρομής θα βρείτε πινακίδες με χρήσιμες πληροφορίες, καθώς και παγκάκια – κιόσκια για την ξεκούρασή σας. Το πέτρινο γεφύρι στο οποίο καταλήγει το κύριο μονοπάτι είναι 1000 ετών και ύψους 30 μέτρων.
• ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το Δυμόκαστρο, η αρχαία πόλη Ελίνα, ήταν αποικία των Κορινθίων και βρίσκεται δυτικά της Πέρδικας. Η προέλευση του ονόματος προέκυψε από την ύπαρξη δύο κάστρων που επικοινωνούσαν μεταξύ τους (Δίδυμο κάστρο). Ο αρχαίος αυτός παράλιος οχυρωμένος οικισμός είναι χτισμένος στην κορυφή του λόφου, νότια από το σημερινό Καραβοστάσι και ιδρύθηκε στο δεύτερο μισό του 4ου αι. π.Χ. Νεότερα τοπωνύμια με τα οποία είναι γνωστός ο αρχαίος αυτός οικισμός είναι οι λέξεις Ερημόκαστρο , Ελινόκαστρο ή Ελιμόκαστρο, Δυμόκαστρο.
Η πιθανή ταύτιση των ερειπίων με την αρχαία Ελίνα, έδρα του φύλου των Ελινών Θεσπρωτών, που κατοικούσαν στη σημερινή περιοχή Μαργαριτίου – Πλαταριάς – Πέρδικας, έγινε από τους μελετητές Nicholas Hammond και Σωτήρη Δάκαρη.
Ο οικισμός καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ., όμως γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την ελληνιστική περίοδο και συνέχισε να κατοικείται μέχρι τον 1ο αι. μ.Χ. καθώς λόγω της θέσης του μπορούσε να ελέγχει τις θαλάσσιες οδούς του Ιονίου.
Η οχυρωμένη πόλη έχει έκταση 220 στρέμματα και περίμετρο τείχους 3.400 μ. Αποτελείται από τρία συνεχόμενα τμήματα που αναπτύσσονται κλιμακωτά κατά μήκος του λόφου και ορίζονται από επάλληλους οχυρωματικούς περιβόλους. Ο οικισμός οργανώνεται με άξονα τη φυσική διαμόρφωση του εδάφους και όχι βάσει αυστηρού πολεοδομικού σχεδιασμού. Η χωροθέτηση των οικοδομημάτων δεν ακολουθεί ενιαίο σύστημα προσανατολισμού, ενώ τα κτίρια, στην πλειονότητά τους ιδιωτικές οικίες, παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς την κάτοψη, το μέγεθος, αλλά και τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες.
Στο Δυμόκαστρο δεν έχει εντοπισθεί οριοθετημένος χώρος Αγοράς. Τα μοναδικά κτίρια που μπορούν να χαρακτηρισθούν δημόσια είναι η στοά, που εξυπηρετούσε τις εμπορικές δραστηριότητες, καθώς και ένα οικοδόμημα λατρευτικού χαρακτήρα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χώρου αποτελούν οι τρεις λαξευμένες στο βράχο, κυκλικές δεξαμενές για τη συγκέντρωση του βρόχινου νερού. Την εικόνα της κατοίκησης συμπληρώνει ο ταφικός τύμβος, τμήμα του αρχαίου νεκροταφείου του οικισμού, που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου, εκτός των τειχών.
• ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, απέναντι από το Κοινοτικό Κατάστημα και το Πνευματικό Κέντρο. Το μουσείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000 ύστερα από ένα χρόνο προσπάθειας συγκέντρωσης του λαογραφικού υλικού της περιοχής. Σκοπός του μουσείου είναι η ανάδειξη της παραδοσιακής κληρονομιάς του χωριού στο κοινό προκειμένου να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για τον τουρισμό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα εκθέματα είναι δωρεές των κατοίκων. Οι κατηγορίες που έχουν χωριστεί τα αντικείμενα είναι : α) γεωργικά εργαλεία, β) εργαλεία ξυλοκόπου, μαραγκού, γ) εργαλεία ύφανσης, δ) αντικείμενα κτηνοτροφίας, ε) παραδοσιακές ενδυμασίες, στ) αντικείμενα παραδοσιακού νοικοκυριού, ζ) παλιά πολεμικά όπλα και λάφυρα πολέμου, η) παλιά νομίσματα.
• ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ
Διανύοντας 50 μέτρα από την κεντρική πλατεία του χωριού, θα οδηγηθείτε σε μία μικρότερη πλατεία που είναι το παρατηρητήριο. Η θέα είναι απολαυστική, καθώς θα μπορέσετε να δείτε την Κέρκυρα, τους Παξούς και τα Σύβοτα. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα από τα πιο ωραία σημεία για να γευτείτε το ηλιοβασίλεμα και να αντικρίσετε το βράδυ τα φώτα που φαίνονται από την Κέρκυρα και τα Σύβοτα που θα προσφέρουν στο τοπίο ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.

ΠΟΥ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΤΕ
Πολλές, ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές ακτές διαθέτει η Πέρδικα Θεσπρωτίας. Παραλίες πεντακάθαρες, νερά κρυσταλλένια, γκρίζα άμμος και μεγάλα βότσαλα με φόντο το πράσινο συνθέτουν μία εικόνα μοναδική για το μπάνιο σας. Ορισμένες μόνο από αυτές είναι:
• ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Πρόκειται για μία από τις γραφικότερες παραλίες της Πέρδικας με το καταπράσινο, αλλά ακατοίκητο νησάκι της που μπορεί να φτάσει κανείς κολυμπώντας. Το όνομα της παραλίας πάρθηκε από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία παλαιότερα λειτουργούσε και τώρα πια έχει μεταφερθεί δίπλα στην παραλία. Η παραλία φαντάζει σαν ένα εξωτικό μέρος, καθώς διαθέτει λευκή άμμο την οποία διαδέχεται το ψιλό χαλίκι και είναι περικυκλωμένη από ελαιόδεντρα. Δεν έχει πολύ βαθιά νερά.
• ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΡΙΛΛΑ (ΣΚΑΛΩΜΑ)
Σε απόσταση 5 χλμ. από την Πέρδικα βρίσκεται η παραλία Αρίλλας. Ιδιαίτερα μεγάλη σε μήκος παραλία με μικρό λιμανάκι που συνδέει την επικοινωνία με τα απέναντι νησιά Κέρκυρα – Παξούς. Ιδανική για πολλά παιχνίδια για τα μικρά παιδιά, καθώς τα νερά της είναι ρηχά και το βάθος της δεν ξεπερνά το 1,5 μέτρο. Ευδιάκριτη είναι η ψιλή σκούρα άμμος χωρίς πέτρες.
Η πρόσβαση στον Αρίλλα είναι εύκολη μέσω του οδικού δικτύου τόσο από την Πέρδικα όσο και από τα Σύβοτα και την Πάργα. Στα Σύβοτα μπορείτε να νοικιάσετε βαρκάκι και να γυρίσετε όλες τις παραλίες, ενώ με μονοήμερες εκδρομές τόσο από τα Σύβοτα όσο και από την Πάργα μπορείτε να επισκεφθείτε τους Παξούς – Αντίπαξους.Τέλος, αξίζει να μείνετε μέχρι αργά στην παραλία και να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα.
• ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙ
Μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδος και η πιο διάσημη παραλία της Πέρδικας είναι το Καραβοστάσι. Απέχει 5 χλμ. από την Πέρδικα. Πρόκειται για μία μαγευτική παραλία, μεγάλη σε μήκος και πλάτος, με πεντακάθαρα κρυστάλλινα βαθιά νερά, με ψιλή άμμο και πολύχρωμα βότσαλα. Στην παραλία εκβάλλει ένα μικρό ποταμάκι και στο βουνό δίπλα από την παραλία βρίσκεται η αρχαία πόλη Ελίνα. Η ομορφιά αυτής της παραλίας έχει αποτελέσει πλούσιο φωτογραφικό υλικό για διαφημιστικά σποτ του ΕΟΤ για την προβολή της Ελλάδος, αλλά και σε άλλες διαφημίσεις (η διαφήμιση του Nescafe με τα άλογα στην παραλία).
Στην παραλία μπορείτε να παίξετε ποικίλα παιχνίδια όπως beachsoccer, beachvoley, ρακέτες.
• ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕΓΑ ΝΤΡΑΦΙ
Δίπλα από την παραλία της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται η παραλία Μέγα Ντράφτι. Μία παραλία ντυμένη στα λευκά και περικυκλωμένη από βράχους. Εχει σχετικά βαθιά νερά.
• ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΡΑΠΑ ΜΑΛΙ
Η νοτιότερη παραλία της Πέρδικας που προσφέρεται για ηρεμία και όχι πολυκοσμία. Βρίσκεται πίσω από το Δυμόκαστρο (όπως το βλέπουμε από το Καραβοστάσι). Χαρακτηριστικά της είναι η ψιλή άμμος και τα ρηχά νερά. Βέβαια, ο δρόμος δεν είναι και ο καλύτερος, καθώς είναι χωματόδρομος.
Πέρδικα Θεσπρωτίας, Ο επίγειος παράδεισος της Ηπείρου Πέρδικα Θεσπρωτίας, Ο επίγειος παράδεισος της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022 Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. Κατατοπιστικό κείμενο για την Πέρδικα. Αν υπήρχαν και κάποιες άλλες φωτογραφίες (χωριό, Καραβοστάσι, Αγία Παρασκευή κλπ) θα ήταν, πιστεύω, πιο ολοκληρωμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σελίδες

Από το Blogger.