Η παράδοση δίαυλος για την ανάπτυξη- Της Μαρίας Σπυριδώνου

Η παράδοση δίαυλος για την ανάπτυξη- Της Μαρίας Σπυριδώνου



Υπήρξα ανέκαθεν ανήσυχο πνεύμα. Έψαχνα πάντα ευκαιρίες να ασχοληθώ με τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μου. Διότι ο πολιτισμός δεν αποτελεί μόνο τροφή της ψυχής αλλά και μέσο επικοινωνίας μεταξύ των λαών. Είναι επίσης σημαντικός αναπτυξιακός πόρος και αναπόσπαστο τμήμα της ζώσας κοινωνίας. Είναι γνωστή η αγάπη μου για την Ιταλία κι όχι μόνο η δική μου. Οι κοινωνικές, εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μας με την γείτονα χώρα είναι αδιαμφισβήτητα υπαρκτές και πολύ ισχυρές. Στη βάση, λοιπόν, αυτών των σχέσεων ο Δήμος Ηγουμενίτσας πρέπει σταθερά να επιδιώκει την προώθηση των συνεργασιών, προς όφελος και των δύο πλευρών, κάτι που παράλληλα θα συμβάλλει στον εμπλουτισμό του πολιτιστικού και τουριστικού γίγνεσθαι στον τόπο μας. Είναι πραγματικά κρίμα να μην αξιοποιούμε την προνομιούχα γεωγραφικά θέση και την παράδοση που φέρει αυτός ο τόπος.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ένας εκ των στόχων του «Συνδυασμού Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» στον οποίο συμμετέχω ενεργά, είναι η διοργάνωση ενός διασυνοριακού φεστιβάλ στα Σύβοτα με σκοπό να «παντρέψουμε» την ιταλική ιστορία μόδας με την ελληνική παράδοση. Στα πλάνα μας δεσπόζει μια πολυήμερη εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούν Έλληνες και ξένοι σχεδιαστές μόδας να μας παρουσιάσουν την δουλειά τους, ενώ παράλληλα εμείς να αναδείξουμε τις παραδοσιακές ηπειρώτικες φορεσιές μας, οι οποίες αποτελούν πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες. Στην ίδια θεματική εκδήλωση οι ντόπιοι παραγωγοί θα μπορούν να προωθήσουν και να αναδείξουν τα προϊόντα τους μέσα από μια σύγχρονη ματιά, προωθώντας, για παράδειγμα, την παραγωγή κοκτέιλ με ποτά του τόπου μας. Κι όλα αυτά με θέα το διαμάντι του Ιονίου.

Ωστόσο, δεν θεωρούνται μόνο τα Σύβοτα «πολύτιμος λίθος». Η Πέρδικα, εκτός από πανέμορφος τουριστικός προορισμός, τα τελευταία χρόνια έχει καθιερώσει μοναδικές πολιτιστικές βραδιές. Στις βραδιές αυτές θα μπορούσε να προστεθεί κι ένα φεστιβάλ γευσιγνωσίας ώστε να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους να γευτούν τους κόπους και το μεράκι όσων παράγουν προϊόντα του πρωτογενούς τομέα.

Και η μοναδικότητα του τόπου μας δεν σταματάει εδώ. Υπάρχουν κι άλλοι παραθαλάσσιοι προορισμοί, όπως η Πλαταριά και το Δρέπανο, που αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Στόχος μας είναι η ανάδειξη των γραφικών τοπίων που μας χαρίζουν αυτά τα μέρη, καθώς και η ενίσχυση της μακρόχρονης αλιευτικής δραστηριότητας και των ιχθυοκαλλιεργειών. Στοχεύουμε στην καλή συνεργασία με όμορους Δήμους με σκοπό να διοργανωθούν βραδιές αφιερωμένες στο ψάρι και στην θάλασσα.

Η Ηγουμενίτσα, αν και πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας, υστερεί κατά πολύ στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων που συμβαδίζουν πραγματικά με τα γούστα των νέων. Οι εποχές αλλάζουν και μαζί τους αλλάζουμε κι εμείς. Φανταστείτε, για παράδειγμα, ένα φεστιβάλ δερματοστιξίας. Το τατουάζ δεν είναι απλά μια εμπνευσμένη μουτζούρα. Για πολλούς νέους ή και μεγαλύτερους σε ηλικία είναι ένα σύμβολο, για ένα σημαντικό γεγονός, μια απώλεια, μια έλευση ή ένα ανεκπλήρωτο όνειρο. Καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα, κι όχι μόνο, θα μπορούν να δείξουν την δουλειά τους ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με όσα δεν γνωρίζουν για αυτό το νέο, μόνιμο αξεσουάρ σώματος, σε μια βραδιά γεμάτη μουσική και χρώμα.

Και πώς θα μπορούσε να λείπει η παραδοσιακή μουσική όταν μιλάμε για πολιτιστική παράδοση ενός τόπου; Λένε ότι η καρδιά του Ηπειρώτη χτυπάει λίγο πιο δυνατά όταν ακούει κλαρίνο και είναι αλήθεια. Τα χωριά του πρώην Δήμου Μαργαριτίου κουβαλούν μια βαριά παράδοση στην διοργάνωση πανηγυριών και άλλων τέτοιου είδους πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ωστόσο, δεν έχουν πάντα την ανταπόκριση που θα έπρεπε. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας πρέπει να σταθεί αρωγός στην διάδοση και προώθηση εκδηλώσεων που έχουν συνυφανθεί με το άκουσμα της λέξης «κλαρίνο».

Τέλος, θα αναφερθώ σε ένα ζήτημα που με πονάει τόσο προσωπικά όσο και ως Ελληνίδα. Η Νέα Σελεύκεια κατοικείται στην πλειονότητα της από κατοίκους απόγονους Μικρασιατών προσφύγων. Καθιερώνοντας μια ετήσια εκδήλωση σχετικά με την Μικρασιατική καταστροφή με σύγχρονα ιστορικά, καλλιτεχνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά (παράλληλα με τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται ήδη), όχι μόνο τιμούμε τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ και πάλεψαν αλλά και όσους χάθηκαν. Υπογραμμίζοντας το πολυπολιτισμικό υπόβαθρο της Ηγουμενίτσας κρατούμε, παράλληλα, ζωντανή τη μνήμη σε ένα γεγονός μπροστά στο οποίο ούτε Έλληνας ούτε ξένος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μόνο ένα μέρος όσων έχω σκεφτεί για την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη τους Δήμου μας. Το σήμερα δεν περιμένει και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο για να διατηρήσουμε και να προωθήσουμε την παράδοσή μας. Άλλωστε η παράδοση είναι πάντα στη μόδα.

Μαρία Σπυριδώνου
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος «Συνδυασμού Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης»
Με υποψήφιο Δήμαρχο τον Παναγιώτη Νταή

Είμαι η Μαρία. Γεννήθηκα στα Ιωάννινα και μεγάλωσα στο Καρτέρι, όπου ζω μόνιμα μεγαλώνοντας μόνη μου του 7χρονη κόρη μου, Χριστίνα. Σε αυτόν τον τόπο, που κάθε σπιθαμή του φέρει μια παιδική μου ανάμνηση, αγωνίζομαι για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους και κίνητρα για να παραμείνουμε.








Η παράδοση δίαυλος για την ανάπτυξη- Της Μαρίας Σπυριδώνου Η παράδοση δίαυλος για την ανάπτυξη- Της Μαρίας Σπυριδώνου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.