ΕΕ – Ταϊβάν: Στόχος η σύναψη Διμερούς Επενδυτικής Συμφωνίας


Η Ταϊβάν διαθέτει μία από τις πιο προηγμένες και ανθηρές οικονομίες στην Ασία και έχει ιστορικά μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο. Η ΕΕ διατηρεί ισχυρές και στενές εμπορικές σχέσεις με την Ταϊβάν αλλά οι πολιτικές σχέσεις της Ταϊβάν με την ηπειρωτική Κίνα έχουν αποτελέσει εμπόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου προς τη σύναψη μιας διμερούς επενδυτικής συμφωνίας η οποία θα ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις μέσω των επιχειρήσεων και του εμπορίου.

Το 2013, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρχίσει συνομιλίες για επενδύσεις και εμπορικές συμφωνίες με την Ταϊβάν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε τη σημασία της περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού για τα ευρωπαϊκά οικονομικά συμφέροντα στη νέα εμπορική και επενδυτική της στρατηγική «Εμπόριο για όλους» που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2015. Το 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «Η επισκόπηση της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ», στην οποία αναφέρεται ότι η ΕΕ σχεδιάζει να επεκτείνει τις σχέσεις της με την Ταϊβάν και είναι διατεθειμένη να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ταϊβάν για τη σύναψη μιας διμερούς επενδυτικής συμφωνίας.

Αυτά τα ζητήματα κυριάρχησαν στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου το διεθνές περιοδικό European Business Review σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ταϊπέι στην Ελλάδα στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Ο πρέσβης Sherman Kuo, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα, δήλωσε ότι «η Ταϊβάν αποτελεί σήμερα τον έκτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της ΕΕ στην Ασία και η ΕΕ είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ταϊβάν και κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο επενδύσεων στην Ταϊβάν. Το διμερές εμπόριο αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τα τελευταία 2 χρόνια όπως επίσης και η εκτεταμένη συμμετοχή των ευρωπαϊκών εταιρειών στο τετραετές σχέδιο προώθησης αιολικής ενέργειας της Ταϊβάν. Μια τέτοια συμφωνία θα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στους επενδυτές τόσο στην Ταϊβάν όσο και στην ΕΕ εν μέσω της αυξανόμενης οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών», πρόσθεσε.

Ο κ. Louis Huang, Διευθυντής του Εμπορικού Τμήματος της Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα, παρουσίασε ενδιαφέροντα οικονομικά στοιχεία αναφορικά με τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις ΕΕ-Ταϊβάν. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Ταϊβάν κατατάσσεται στην 21η θέση μεταξύ των εξαγωγικών εταίρων της ΕΕ και στη 13η θέση μεταξύ των εισαγωγικών εταίρων της ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και της Ταϊβάν αυξήθηκε κατά 9,8% το 2017, φθάνοντας σε ένα νέο ρεκόρ ύψους 50,2 δις ευρώ. «Το 2017, οι εισαγωγές της Ελλάδας από την Ταϊβάν αυξήθηκαν κατά 9.9% σε 131,91 εκατ. ευρώ, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές στην Ταϊβάν αυξήθηκαν κατά 53,1%, σε 17,95 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, οι ελληνικές εξαγωγές στην Ταϊβάν αυξήθηκαν κατά 333,31% και αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχουν τεράστιες προοπτικές επιχειρηματικής και οικονομικής συνεργασίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Δανέλλης, βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, συμμετείχε στη συζήτηση και χαρακτήρισε την Ταϊβάν χώρα-θαύμα δεδομένου ότι αποτελεί παγκόσμιο τεχνολογικό ηγέτη με εξαιρετικά ανεπτυγμένες δομές έρευνας. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα βρίσκεται μέσα στην πρώτη εικοσάδα των χωρών με βάση το εμπορικό της ισοζύγιο και ότι το ΑΕΠ της είναι το 19ο μεγαλύτερο παγκοσμίως με βάση την αγοραστική της δύναμη», πρόσθεσε. Παράλληλα, ο κ. Δανέλλης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, ως ένα από τα παλαιότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, έχει κάθε λόγο να χτίσει στενότερες σχέσεις με την Ταϊβάν και να συμμετέχει ενεργά στην επίτευξη μιας διμερούς επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ – Ταϊβάν η οποία θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην υψηλή τεχνολογία και την έρευνα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δρ. Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, αναφέρθηκε στη ζωτικής σημασίας στρατηγική θέση της Ταϊβάν η οποία την έχει θέσει στο επίκεντρο του περιφερειακού γεωπολιτικού ανταγωνισμού και στο ρόλο της Κίνας στην περιοχή. «Η Ταϊβάν κατάφερε να αναδειχθεί σε μια οικονομία που βασίζεται στην ελεύθερη αγορά, αποτελώντας πολύ σημαντικό ναυτιλιακό κόμβο και χωρίς αμφιβολία, η Δύση μοιράζεται τις ίδιες οικονομικές αξίες και τους ίδιους γεωπολιτικούς προσανατολισμούς με την Ταϊβάν», σχολίασε.

Αναμφίβολα, μια Διμερής Επενδυτική Συμφωνία μεταξύ της Ταϊβάν και της ΕΕ θα έχει σημαντικά οφέλη και για τα δύο μέρη και θα βοηθήσει την ΕΕ να ολοκληρώσει τη στρατηγική της στην Ασία καθώς συμμετέχει ήδη ενεργά στην υπογραφή συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας με άλλες ασιατικές χώρες.

ΕΕ – Ταϊβάν: Στόχος η σύναψη Διμερούς Επενδυτικής Συμφωνίας ΕΕ – Ταϊβάν: Στόχος η σύναψη Διμερούς Επενδυτικής Συμφωνίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 24, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.