ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Ο ΓΕΡΟΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ - Αφήγημα του Αναστάσιου Βασιάδη
Τα ξεχασμένα παλαιά έθιμα των Χριστουέννων και της Πρωτοχρονιάς στη Θεσπρωτία...
Τα παλαιά έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σβήνουν σιγά-σιγά.
Η κοινωνία κινείται σε άλλους ρυθμούς.
Γι' αυτό καταγράφουμε κάποια απ' αυτά, που τα τηρούσαν οι Θεσπρωτοί και μέσα από τα οποία φαίνεται ο τρόπος ζωής και συμπεριφοράς, που καμία σχέση δεν έχει με τη σημερινή εποχή.
Αν τότε ήταν χειρότερα ή καλύτερα, αφορά άλλο θέμα, που μπορεί κανείς να το αξιολογήσει.
Πριν τα Χριστούγεννα οι γυναίκες καθάριζαν τα σπίτια τους και έφτιαχναν τα γλυκά (κουραμπιέδες, μπακλαβά κ.ά.).
Προ των Χριστουγέννων γίνονταν και το σφάξιμο των γουρουνιών. οι οικογένειες έκαναν τα πάντα για να έχουν τον μεγαλύτερο χοίρο, δίνοντάς του να φάει αλεσμένο καλαμπόκι, πίτουρα, ακρίσιο, ζεστό νερό και αλάτι.
Ήταν η εποχή που οι οικογένειες εξέτρεφαν τα χοιρινά για το κρέας και το λίπος τους.
Όταν μάλιστα η οικογένεια είχε πολλά μέλη, το γουρούνι έπρεπε να παχύνει πολύ, ώστε το λίπος του να είναι αρκετό.
Η προετοιμασία για το σφάξιμο του γουρουνιού γινόταν με εξαιρετική φροντίδα, ενώ επακολουθούσε γλέντι μέχρι τα ξημερώματα.
Άλλωστε το κρέας του γουρουνιού ήταν το μόνο κρέας που θα έτρωγαν για όλο το χρόνο. (Εκτός πια και αν ψοφούσε κάποιο πρόβατο, γίδα ή κότα.)
Για κάθε σφαγή μεγάλου γουρουνιού απαιτούνταν 5-6 άνδρες, εκτός των παιδιών, που έφταναν πολλές φορές τα 20-25, τα οποία περίμεναν να πάρουν τη «φούσκα» του γουρουνιού, να τη φουσκώσουν και να παίξουν μ’ αυτή ποδόσφαιρο και άλλα παιχνίδια.
Επειδή όμως η όλη εργασία είχε ως επακόλουθο το γλέντι και τη χαρά, γι’ αυτό και η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως "γουρουνοχαρά ή γουρνοχαρά". Όταν μάλιστα προσκαλούσαν κάποιον την ημέρα αυτή, δεν έλεγαν "έλα να σφάξουμε το γουρούνι", αλλά "έλα, έχουμε γουρουνοχαρά".
Η εργασία ήταν σκληρή και ο σφαγέας έπρεπε να είναι καλός τεχνίτης.
Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις αναγκαζόταν να χρησιμοποιήσει τσεκούρι για να αποκόψει την καρωτίδα.
Υπήρχαν περιπτώσεις που δεν μπορούσαν να το σφάξουν, οπότε το γουρούνι έτρεχε να ξεφύγει με μισοκομμένο λαιμό.
Επίσης, το γδάρσιμο απαιτούσε χέρι δυνατό και τεχνικό για να μην κάνει τρύπες, δεδομένου ότι το δέρμα αυτό το χρησιμοποιούσαν και έκαναν τα λεγόμενα «γουρνοτσάρουχα», που τα φορούσαν για όλο το χρόνο και προπαντός στα χωράφια.
Μετά το γδάρσιμο, άρχιζε το κόψιμο του λίπους (παστού), για να γίνει έπειτα το κόψιμο του κρέατος σε μικρά κομμάτια.
Το αλάτιζαν και το έβαζαν στην «κάδ’» (ξύλινος κάδος) για να το έχουν σαν ένα από τα κύρια φαγητά τους τις παγωμένες νύχτες του χειμώνα.
Αφού τελείωναν όλες τις δουλειές, καταπιάνονταν ύστερα με το γέμισμα των λουκάνικων, για τα οποία έδειχναν ιδιαίτερη επιμέλεια.
Το κρέας το έκοβαν κομματάκια με μαχαίρια.
Το έπαιρναν κυρίως από τα πλευρά και το φιλέτο.
Αυτό το κομμένο κρέας το έβραζαν μαζί με κομμένα πράσα και διάφορα μπαχαρικά, τα οποία έκαναν τα λουκάνικα να ευωδιάζουν.
Να σημειώσουμε ότι λουκάνικα έφτιαχναν με τον ίδιο περίπου τρόπο και με το συκώτι του γουρουνιού (σκ’ωτένια ή σκ’ωτίσια). Το λίπος, τον λεγόμενο «παστό», το έκοβαν μικρά κομματάκια και το ‘λιωναν μέσα σε καζάνι, που έβραζε κάτω από μεγάλη φωτιά.
Για να λιώσει το παστό, η νοικοκυρά πάσχιζε πραγματικά, επί 2-3 ημέρες, ανάλογα με την ποσότητά του.
Αφού άδειαζε το ρευστό λίπος στο δοχείο, έμεναν τα υπολείμματα, μικρά τεμάχια που όχι μόνο δεν τα πετούσαν, αλλά αποτελούσαν τους καλύτερους μεζέδες για όλους.
Αυτά τα ροδοκοκκινισμένα κομματάκια, ιδιαίτερα ελκυστικά και γευστικά για πολλούς, ήταν οι «τσιγαρίδες».
Το γουρουνίσιο κρέας γινόταν μαγειρευτό αλλά ο καλύτερος μεζές του ήταν η τηγανιά, μικρά κομμάτια χοιρινού στο τηγάνι με ρίγανη.
Το λιωμένο λίπος (=λίγδα) το έβαζαν σε δοχεία λαδιού ή πετρελαίου και αφού πάγωνε, διατηρούνταν σχεδόν όλο το χρόνο.
Οι κάτοικοι το χρησιμοποιούσαν όλο το χρόνο και σε όλα σχεδόν τα φαγητά.
Υπήρχαν μάλιστα περιπτώσεις που πολλοί δεν το αντικαθιστούσαν με τίποτα.
Ακόμα τοποθετούσαν μέσα στη λίγδα κομμάτια βρασμένου κρέατος που το έλεγαν «καβουρμά».
Ο «καβουρμάς» κρατούσε, χωρίς να χαλάσει, μέχρι το καλοκαίρι.
Ακόμα και το καλοκαίρι στα φαγητά τους χρησιμοποιούσαν λίπος, γιατί ήταν δική τους παραγωγή και επομένως φθηνό, σε αντίθεση με το λάδι που το αγόραζαν μισή ή μια οκά για να περάσουν ένα και δυο μήνες.
Επίσης, πολλές φτωχές οικογένειες δεν αγόραζαν καθόλου λάδι και δεν ήξεραν ούτε ποιο είναι το χρώμα του.
Από το γουρούνι τίποτα δεν πήγαινε χαμένο. Τίποτα δεν πετούσαν.
Με το κεφάλι, τα αυτιά και τα πόδια, έφτιαχναν πατσά.
Τον πατσά τον έβαζαν σε πιάτα, τον άφηναν να παγώσει και έτρωγαν σχεδόν όλο το χειμώνα.
Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, έφτιαχναν τις «κλούρες».
Την πρώτη «κλούρα» την έφτιαχναν για το Χριστό και την έβαζαν στο καντήλι του σπιτιού. Στις 22 Δεκεμβρίου, προπαραμονή των Χριστουγέννων σ'όλα τα χωριά, όλοι οι κάτοικοι, σ'όλα τα σπίτια, φτιάχνανε τηγανίτες σε καμένη πλάκα στη φωτιά, που συμβόλιζε τα σπάργανα του Χριστού.
To πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων, τα παιδιά κατά ομάδες, (και ήταν πολλά τότε), αφού χτυπούσαν πρώτα την καμπάνα της εκκλησίας, ξεκινούσαν για να πουν τα «κάλαντατα» στα σπίτια του χωριού.
Στον ώμο τους είχα κρεμασμένο τον «τρουβά» για να βάλουν μέσα τις «κλούρες» (μικρά στρογγυλά ψωμάκια), τα κάστανα, τα καρύδια και τα αμύγδαλα που θα τους πρόσφεραν οι νοικοκυρές.
Την ημέρα των Χριστουγέννων κανένας δε λείπει από την εκκλησία που είναι ολόφωτη από τα κεριά και τις λαμπάδες μέσα στη νύχτα.
Μετά τη λειτουργία, χαιρετά ο ένας τον άλλον και εύχεται «χρόνια πολλά».
Στη Θεσπρωτία είχαν μια ωραία συνήθεια που τη βασίζανε σε μια παλιά παράδοση.
Όταν γεννήθηκε ο Χριστός και πήγαν, λέει, οι βοσκοί να προσκυνήσουν, ήτανε νύχτα σκοτεινή.
Βρήκαν κάπου ένα ξερό πουρνάρι κι έκοψαν τα κλαδιά του.
Πήρε ο καθένας από ένα κλαδί στο χέρι, του έβαλε φωτιά και γέμισε το σκοτεινό βουνό χαρούμενες φωτιές και τριξίματα και κρότους.
Έτσι, λοιπόν, όποιος πήγαινε στο σπίτι του γείτονα, για να πει τα χρόνια πολλά, καθώς και όλα τα παιδιά τα παντρεμένα, που θα πάνε στο πατρικό τους, για να φιλήσουν το χέρι του πατέρα και της μάνας τους, κρατούσαν ένα κλαρί πουρνάρι, ή ό,τι άλλο δεντρικό, που έκαιγε, τρίζοντας.
Κι όταν τα φύλλα τα ξερά έπιαναν φωτιά κι πετούσαν σπίθες, εύχονταν οι άνθρωποι: «Αρνιά, κατσίκια, νύφες και γαμπρούς!»
Αυτή είναι η καλύτερη ευχή για κάθε νοικοκύρη.
Να προκόβουν τα κοπάδια του, να πληθαίνει η φαμελιά του, να μεγαλώνουν τα κορίτσια και τα παλικάρια του, να του φέρνουν στο σπίτι νύφες και γαμπρούς, να του δώσουν εγγόνια που δε θ’ αφήσουν τ’ όνομα το πατρικό να σβήσει.
Μετά τα Χριστούγεννα, στα 12μερα, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να μην τους βρει η νύχτα έξω από το σπίτι, φοβούμενοι τους καλικάτζαρους.
Τα 12μερα ούτε αλλάζανε, ούτε λουζόντουσαν για να φύγουν τα ξόρκια.
Για την Πρωτοχρονιά οι γυναίκες συγυρίζανε το σπίτι και κάνανε το κάθε τι να λάμπει.
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με ανασηκωμένα τα μανίκια, με τα μαλλιά της κεφαλής δεμένα με μαντήλι για να μην τα τρώει η σκόνη, πλάθουνε και χτυπούνε το ζυμάρι, το πασπαλίζουνε με αλεύρι και μυρωδιές και κάνουνε τη "βασιλόπιτα".
«Ανοίγουνε φύλλο» και με έξι τέτοια φύλλα, χωρίς να προσθέσουν τίποτα άλλο έφτιαχναν τη βασιλόπιτα. Ανάμεσα στα φύλλα τοποθετούσαν διάφορα συμβολικά σχήματα που έφτιαχναν από κάποιο κλαδί. Και φυσικά έβαζαν μέσα το «φλουρί».
Την Πρωτοχρονιά, λίγο πριν το μεσημέρι, την ψήνανε στο φούρνο.
Το μεσημέρι μαζεύονταν όλη η οικογένεια γύρω από το γιορτινό τραπέζι και ο μεγαλύτερος την έκοβε, αφού πρώτα την έστριβε τρεις φορές και τη «σταύρωνε» με το μαχαίρι.
Το πρώτο κομμάτι ήταν πάντα του Χριστού και τα άλλα από έναν για τον καθένα, ανάλογα με το που θα σταματούσε η βασιλόπιτα μετά από τις τρεις στροφές.
Του Αγίου Βασιλιού, την Πρωτοχρονιά, φτιάχνανε κουλούρες με τρύπα στη μέση και το πρωί τις κρεμούσαν στα κέρατα του ζώου και αν έπεφτε ορθή κάτω θα γεννιότανε αγόρι, αν έπεφτε ανάποδα θα γεννιότανε κορίτσι .
Την ίδια μέρα κόβανε μια φούντα από ένα πουρνάρι και το βάζανε στη φωτιά και λέγανε ευχές (αρνιά κατσίκια θηλυκά και μοσχάρια παιδιά αρσενικά).
Σας περιμένουμε στην Ελλάδα: Βήμα βήμα για όλους
Η Γρεκία αποτελεί μια εξαιρετική χώρα για μνημές από όλο τον κόσμο. Мε τις καταλλήλες της θαλασσοσύνης, το κλείμα εξοικείας ζωής και τη φιλοξοφία της, πολλοί έχουν βάλεψη σε αυτήν τη μοναδική χώρα. Ας θέλετε να εξετασφαλίσετε εκεί είναι το σχεδιάς για το πως μπορείτε να μετακομίσετε τη ζωή σας στη χώρα των θεωρών.
Τουριστικός πληροδρόμος μετάστασης
-
Ερευνήστε το λόγο μου για το γιατί της μετακόμισης. Έχετε σκεφτουμένος αν μετακομίσετε για μακροχρόνο χρόνο ή για μικρόχρονο της χώρας.
-
Καθορίστε το βιοτικό για τη διαμονή σας. Εξετάστε ποιες έγγραφος σχετίζουν τηβάση σας στη χώρα των ειδικών, παράθεση σε κλίμα διαμόνισης και προβλήματα ευκολίας.
-
Προετοιμαστε διαμονή για διαμονή εργασίας.
-
Επικοινωνήστε για ευκολίες και παροχές.
-
Επικοινωνήστε σχόλια που μειώνει για τη μεταφόρα σας στη γρεκική χωρα. Καιρά πολλές χρήσεις θα βρείτε στο https://anyresidence.com/ για πληροφορίες.
ΚΕΔΕ: Νίκη για την τοπική αυτοδιοίκηση οι εξελίξεις σε ΔΕΥΑ και ΝΟΚ
ΚΕΔΕ: Νίκη για την τοπική αυτοδιοίκηση οι εξελίξεις σε ΔΕΥΑ και ΝΟΚ
Συνεδριάζει την Παρασκευή η δημοτική επιτροπή Σουλίου | Δείτε τα θέματα
Συνεδριάζει την Παρασκευή η δημοτική επιτροπή Σουλίου | Δείτε τα θέματα
- ΘΕΜΑ 1ο Κατάρτιση σχεδίου αναμόρφωσης προϋπολογισμού Δήμου Σουλίου, οικ. έτους 2024.
- ΘΕΜΑ 2ο Παράταση σύμβασης της προμήθειας υγρών καυσίμων του Δήμου Σουλίου.
- ΘΕΜΑ 3ο Παράταση σύμβασης της προμήθειας τροφίμων του Δήμου Σουλίου.
- ΘΕΜΑ 4ο Έγκριση της υπ. αρ. 86/2024 μελέτης με τίτλο: “ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΗ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΔΕΤΗΡΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΟΔΩΝ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ, ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ”, αποδοχή όρων και απόφαση υποβολής πρότασης του Δήμου Σουλίου στην υπ. αριθ. πρωτ. 2502/26-04-2023 Πρόσκληση (με κωδικό: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ 20232024) για την υποβολή προτάσεων για τα έτη 2023-2024 στον Άξονα Προτεραιότητας. 2 (Α.Π.2) «Αστική αναζωογόνηση & λοιπές δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου» του χρηματοδοτικού προγράμματος «Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου» του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
- ΘΕΜΑ 5ο Χορήγηση παράτασης εκτέλεσης της σύμβασης της υπηρεσίας: «Υπηρεσίες Συμβούλου για την εκπόνηση Σχεδίου Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων του Δήμου Σουλίου» .
- ΘΕΜΑ 6ο Απόδοση λογαριασμού εντάλματος προπληρωμής για πληρωμή δαπάνης ΔΕΔΔΗΕ και απαλλαγή υπολόγου.
- ΘΕΜΑ 7ο 1. Απόδοση λογαριασμού και απαλλαγή υπολόγων Προέδρων πάγιας 2. προκαταβολής δημοτικών Κοινοτήτων Δήμου Σουλίου.
Φορολοταρία Χριστουγέννων: Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για 100.000 ευρώ σε 12 τυχερούς -Δείτε αν κερδίσατε
Φορολοταρία Χριστουγέννων: Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για 100.000 ευρώ σε 12 τυχερούς -Δείτε αν κερδίσατε
Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Σουλίου | Τα θέματα
Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Σουλίου | Τα θέματα
- ΘΕΜΑ 1ο Αναμόρφωση προϋπολογισμού του Δήμου Σουλίου, οικ. έτους 2024
- ΘΕΜΑ 2ο Λήψη απόφασης επί αιτήματος του Κ.Ε.ΠΕ.Α Φιλιατών Νομού Θεσπρωτίας για την δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του Πολιτιστικού Κέντρου της Δ.Κ Κρυσταλλοπηγής του Δήμου Σουλίου.
Η Πολιτική Προστασία του δήμου Σουλίου εφιστά την προσοχή λογω καιρικών συνθηκών
Η Πολιτική Προστασία του δήμου Σουλίου εφιστά την προσοχή λογω καιρικών συνθηκών
Ο Αντώνης Νικολάου νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Αποφάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής
Αποφάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής
Κλειστή η παραλιακή στην Ηγουμενίτσα λόγω "εορταστικών εκδηλώσεων"
Κλειστή η παραλιακή στην Ηγουμενίτσα λόγω "εορταστικών εκδηλώσεων"
Σήμερα η πρώτη καταβολή του επιδόματος θέρμανσης
Σήμερα η πρώτη καταβολή του επιδόματος θέρμανσης
Συνελήφθη καταστηματάρχης που πούλησε αλκοόλ σε ανήλικη
Συνελήφθη καταστηματάρχης που πούλησε αλκοόλ σε ανήλικη
Συνελήφθησαν δύο άτομα για ηχορρύπανση
Συνελήφθησαν δύο άτομα για ηχορρύπανση
Συνελήφθη ανήλικη που κυκλοφορούσε με μαχαίρι | Συνελήφθη και η μητέρα της
Συνελήφθη ανήλικη που κυκλοφορούσε με μαχαίρι | Συνελήφθη και η μητέρα της
Συνελήφθη χθες (22-12-2024) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ιωαννίνων ανήλικη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.
Ηγουμενίτσα: Απαγορευτικό για τα πλοιά ανοιχτού τύπου
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά
Θεσπρωτία: Έκλεισε η Εγνατία λόγω σκύλων σε σήραγγα
Το πρόγραμμα της εβδομάδας της Χριστουγεννιάτικης Παραμυθούπολης μέχρι και 30 Δεκεμβρίου
Αύριο Τρίτη: γεύσεις εποχής από το Κτήμα Κεραμάργειο στην Ηγουμενίτσα – Αγνά και Βιοδυναμικά λαχανικά εποχής
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή δράση για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στο 2ο ΓΕ.Λ. Ηγουμενίτσας
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή δράση για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στο 2ο ΓΕ.Λ. Ηγουμενίτσας
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα το μεσημέρι στην είσοδο της Ηγουμενίτσας
Δωρεά απινιδωτή στον Πρωτέα Ηγουμενίτσας από τον βουλευτή Βασίλη Γιόγιακα
Δωρεά απινιδωτή στον Πρωτέα Ηγουμενίτσας από τον βουλευτή Βασίλη Γιόγιακα
Τελειώνει ο χρόνος για τα τέλη κυκλοφορίας και στο βάθος… πρόστιμα
Τελειώνει ο χρόνος για τα τέλη κυκλοφορίας και στο βάθος… πρόστιμα
- Αρχικά εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας.
- Πηγαίνουν σε μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών, όπου μπορούν να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν.
- Δεύτερη επιλογή είναι να μπουν στο e-banking και να πληρώσουν, χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που υπάρχει στο ειδοποιητήριο.
- Τρίτη επιλογή είναι να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας 2025 σε κάποιο υποκατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ. Προσοχή! Πρέπει να έχουν μαζί τους το ειδοποιητήριο.
- Εισέρχεστε στην εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (myAADE).
- Ακολουθείτε την πορεία myAADE > Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Οχήματα > myCAR > Είσοδος στην Εφαρμογή > Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων > Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων.
- Επιλέγετε «Εκτύπωση».
- 0-300 κυβικά, τα τέλη κυκλοφορίας 2025 είναι 22 ευρώ.
- 301-785 κυβικά: 55 ευρώ.
- 786-1.071 κυβικά: 120 ευρώ.
- 1.072-1.357 κυβικά: 135 ευρώ.
- 1.358-1.548 κυβικά: 255 ευρώ.
- 1.549-1.738 κυβικά: 280 ευρώ.
- 1.739-1.928 κυβικά: 320 ευρώ.
- 1.929-2.357 κυβικά: 690 ευρώ.
- 2.358-3.000 κυβικά: 920 ευρώ.
- 3.001-4.000 κυβικά: 1.150 ευρώ.
- Άνω των 4.001 κυβικών: 1.380 ευρώ.
- 0-300 κυβικά, τα τέλη κυκλοφορίας 2025 διαμορφώνονται στα 22 ευρώ.
- 301-785 κυβικά: 55 ευρώ.
- 786-1.071 κυβικά: 120 ευρώ.
- 1.072-1.357 κυβικά: 135 ευρώ.
- 1.358-1.548 κυβικά: 240 ευρώ.
- 1.549-1.738 κυβικά: 265 ευρώ.
- 1.739-1.928 κυβικά: 300 ευρώ.
- 1.929-2.357 κυβικά: 630 ευρώ.
- 2.358-3.000 κυβικά: 840 ευρώ.
- 3.001-4.000 κυβικά: 1.050 ευρώ.
- Άνω των 4.001 κυβικών τα τέλη κυκλοφορίας 2025 είναι 1.260 ευρώ.
- 0-300 κυβικά: 22 ευρώ.
- 301-785 κυβικά: 55 ευρώ.
- 786-1.071 κυβικά: 120 ευρώ.
- 1.072-1.357 κυβικά: 135 ευρώ.
- 1.358-1.548 κυβικά: 225 ευρώ.
- 1.549-1.738 κυβικά: 250 ευρώ.
- 1.739-1.928 κυβικά: 280 ευρώ.
- 1.929-2.357 κυβικά: 615 ευρώ.
- 2.358-3.000 κυβικά: 820 ευρώ.
- 3.001-4.000 κυβικά: 1.025 ευρώ.
- Άνω των 4.001 κυβικών: 1.230 ευρώ.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Epirus Waters
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Epirus Waters
Αύριο Τρίτη: γεύσεις εποχής από το Κτήμα Κεραμάργειο – Αγνά και Βιοδυναμικά λαχανικά εποχής
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΟΥΡΕΙΟ
- Κεντρική τοποθεσία
- Μακροχρόνια λειτουργία
- Σταθερή πελατεία
- κ. Γιώργος: 6972059616
- κ. Κατερίνα: 6944370197





.jpg)

.jpg)

























.gif)
.gif)

.gif)


