ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΕΠΑΝΟΥ - ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΕΠΑΝΟΥ - ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ


Στο Δ.Σ Ηγουμενίτσας συζητήθηκε το θέμα «Έγκριση μεταβολής νομικής μορφής της Εταιρείας με την επωνυμία “Κώτσιου Αμαλία-Μπαρκαμπάς Αχιλλέας Ε.Ε.” και τροποποίηση του μισθωτηρίου συμβολαίου»

Στην εισήγηση αναφέρεται ότι έγινε η τροποποίηση της Εταιρείας από Ε.Ε. σε Ο.Ε. και ζητείται η έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή και το Δ.Σ. αυτής της αλλαγής προκειμένου να αντικατασταθεί η άδεια λειτουργίας καταστήματος και να υπαχθεί στις διατάξεις του Ν.4257/2014 και στην ρύθμιση των 100 δόσεων των ωφειλομένων μισθωμάτων στον Δήμο με απαλλαγή κατά το ποσοστό 10% από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων.

Πως έχει όμως η ιστορία της υπόθεσης ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΡΕΠΑΝΟΥ.

· Στις 28/07/2009 υπογράφηκε η μισθωτήρια σύμβαση μεταξύ του Δήμου και της Εταιρείας. Το μίσθωμα καθορίστηκε μετά από δημοπρασία στα 120.000 ευρώ τον χρόνο. Σημειωτέο ότι ο Αχιλλέας Μπαρκαμπάς μέχρι τότε ήταν αντιδήμαρχος στον Δήμο μας και παραιτήθηκε από το Δ.Σ. λόγω ασυμβίβαστου.

· Η σύμβαση αυτή ,που είχε απαράδεκτους όρους υπέρ της Εταιρείας, κατάπεσε από την περιφερειακή διοίκηση.

· Κατόπιν τούτου υπογράφεται νέα σύμβαση στις 22/06/2010.

· Η Εταιρεία, μολονότι υπέγραψε την νέα σύμβαση, έσυρε τον Δήμο στα δικαστήρια ζητώντας την εφαρμογή της παλιάς. Το Δικαστήριο δικαίωσε τον Δήμο.

· Κατά το διάστημα που διαρκούσε η δικαστική διαμάχη ,η Εταιρεία δεν κατέβαλε στον Δήμο τις οικονομικές της υποχρεώσεις .Αντίθετα απαιτούσε χρήματα από τον Δήμο για «έργα» που έκανε στο ΚΕΝΤΡΙΚΟ.

· Το 2013 το Δ.Σ. έκανε δεκτή την αίτηση της Εταιρείας για μείωση κατά 20% του μισθώματος λόγω κρίσης ,κάνοντας χρήση σχετικό νόμο, μολονότι ο Δήμος δεν είχε εισπράξει ούτε ένα ευρώ από αυτήν. Η Λ.Σ. καταψήφισε αυτή την ρύθμιση.

· Το 2014 ο Δήμος κάνει δεκτή την αλλαγή των εταίρων της Ε.Ε. δηλαδή την αντικατάσταση της Αμαλίας Κώτσιου με την Σπυριδούλα Μπαρκαμπά. Με το αιτιολογικό ότι παραμένει διαχειριστής ο Αχιλλέας Μπαρκαμπάς, ακίνητο του οποίου στα Σύβοτα αποτελεί την εγγύηση της Εταιρεία προς τον Δήμο.

· Το 2014 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ,και ενώ η Εταιρεία εξακολουθεί να μην πληρώνει, εγκρίνει την αντικατάσταση στη υποθήκη του ακινήτου των Συβότων με άλλο στην Πλαταριά του ίδιου ιδιοκτήτη μετά από αίτηση του, προκειμένου να πουληθεί αυτό των Συβότων. Το αιτιολογικό ήταν να διευκολυνθεί ο επιχειρηματίας «μια και τα ακίνητα είναι ίσης αντικειμενικής αξίας». Πρόκειται για μια σκανδαλωδώς ευνοϊκή ρύθμιση υπέρ του ιδιοκτήτη γιατί στην αγορά δεν μετράει αντικειμενική αξία αλλά η εμπορική. Είναι δε σε όλους γνωστό ότι η εμπορική αξία των ακινήτων στα Σύβοτα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν της Πλαταριάς. Το ακίνητο πουλήθηκε χωρίς να εξοφληθεί ο Δήμος.

· Ο κ. Μπαρκαμπάς για να πουλήσει το ακίνητο χρειάσθηκε φορολογική ενημερότητα την οποία και πήρε μολονότι τα χρέη του ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ είχαν βεβαιωθεί στην Εφορία από τον Δήμο.

Είναι φως φανάρι ότι υπήρξε διαχρονικά, είτε διοικούσε η Ν.Δ. είτε το ΠΑΣΟΚ, μια σκανδαλώδης εύνοια από την Τοπική άλλα και την Κεντρική Διοίκηση υπέρ του επιχειρηματία και κατά των συμφερόντων του Δήμου. Τόσο η αρχική σύμβαση ,όσο και η αλλαγή της υποθήκης αποφασίστηκαν από όργανα του Δήμου μετά από την σχετική ψηφοφορία. Ωστόσο αν μια απόφαση παίρνεται νομότυπα, δεν σημαίνει ότι είναι πάντα δίκαιη ,ότι είναι σωστή και ότι διασφαλίζει τα συμφέροντα των κατοίκων του Δήμου. Άλλωστε στην βουλή καθημερινά ψηφίζονται αντιλαϊκοί νόμοι .

Αυτός είναι και ό λόγος που η «Λαϊκή Συσπείρωση» τοποθετείται δημόσια για το συγκεκριμένο θέμα. Γιατί η ιστορία του ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ του Δρέπανου αποδεικνύει ότι μέσα στα καπιταλιστικά πλαίσια δεν μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου υπέρ των κατοίκων του τόπου. Εκείνο που πρώτιστα προστατεύεται είναι το κέρδος του επιχειρηματία. Οι υποστηρικτές του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και της «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑΣ» του Δήμου μέσω της «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ» της περιουσίας του και των «Σ.Δ.Ι.Τ.», καλό είναι να μελετήσουν την πείρα που βγαίνει από την μίσθωση του ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ του Δρέπανου.

Η Δημοτική Αρχή επικαλούμενη προσωπικά δεδομένα δεν ενημέρωσε το Δ.Σ. για το ύψος του χρέους της Εταιρείας προς τον Δήμο. Ωστόσο αν λάβουμε υπόψη το ετήσιο μίσθωμα ,και το τι έχει καταβληθεί ,προκύπτει πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό.

Τι έκανε η Εταιρεία για αυτό το χρέος;

Άλλαξε νομική μορφή από Ε.Ε. σε Ο.Ε. προκειμένου να κάνει χρήση τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Ν.4257/2014 για να απαλλαγεί από πρόστιμα και προσαυξήσεις και να εξοφλήσει το χρέος της μέχρι και το 2013 σε 100 δόσεις.

Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση ,ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.

Η αλλαγή αυτή έγινε ερήμην του Δήμου. Εκ των υστέρων ζητιέται η νομιμοποίηση της σαν τετελεσμένο γεγονός.

Η εισήγηση αναφέρει «Η Νέα Εταιρεία έχει υπαχθεί στις ρυθμίσεις του Ν4257/2014(ΠΩΣ;) και ήδη καταβάλει τις δύο (2) πρώτες δόσεις»(ΠΟΥ;). Η «Νέα Εταιρεία» πληρώνει με δόσεις το χρέος της «παλιάς», αλλά ο Δήμος δεν μπορεί να τα εισπράξει γιατί η σύμβαση έχει υπογραφεί με την «Παλιά Εταιρεία». Άρα κακώς η «Νέα Εταιρεία» εκμεταλλεύεται το ΚΕΝΤΡΙΚΟ όλο σχεδόν το καλοκαίρι, αφού ο Δήμος έχει σύμβαση με την «Παλιά Εταιρεία». Για αυτό ζητείται τώρα από το Δ.Σ. να νομιμοποιήσει αυτήν την αλλαγή, να γίνει τροποποίηση του μισθωτηρίου συμβολαίου.

Αναφέρθηκε στο Δ.Σ. ότι ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να δεχθεί αυτήν την ρύθμιση γιατί μόνο έτσι μπορεί να εισπράξει τα χρέη, να διαφυλάξει τα συμφέροντα του. Αλλιώς φτάνουμε σε αδιέξοδο. Αυτή είναι η λογική των τετελεσμένων, ουσιαστικά είναι εκβιασμός. Αδιέξοδα όμως δεν υπάρχουν. Η σύμβαση προβλέπει, με μεγάλη ακρίβεια, τι γίνεται σε περίπτωση που η Εταιρεία δεν πληρώνει το μίσθωμα.

Το Δ.Σ. δεν πήρε απόφαση ,γιατί βρήκε τα πράγματα πολύ μπερδεμένα. Ανέβαλε το θέμα μέχρι να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε την προτεινόμενη ρύθμιση.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα του Δήμου, αυτούς που πιέζονται οικονομικά από χίλιες μεριές να βγάλουν τα συμπεράσματα τους από αυτήν την ιστορία. Να συγκρίνουν πως τους αντιμετωπίζει το αστικό κράτος ,τοπικό και κεντρικό, και πως τους επιχειρηματίες. Να αναλογιστούν ότι, αν γίνονται τέτοιου είδους διευκολύνσεις σε επιχειρηματίες τοπικού επιπέδου, τι είδους «διευκολύνσεις» θα γίνονται στις μεγάλες επιχειρήσεις ,στα μονοπώλια. Να δουν πώς δημιουργείται το περίφημο κρατικό χρέος, που καλείται ο λαός να πληρώσει...
 
Είναι καθαρό ότι η «ανάπτυξη» που έχει σαν στόχο και σκοπό την μεγιστοποίηση του κέρδους του καπιταλιστή επιχειρηματία, οδηγεί τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην φτώχια και στην εξαθλίωση. Η συνέχιση της σημαίνει καταστροφή για τον λαό και τον τόπο.

Από αυτό προκύπτει και η ανάγκη για τους εργαζόμενους να οικοδομήσουν μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα την δική τους συμμαχία, και με τους αγώνες τους να βάλλουν πλώρη για την λαϊκή εξουσία. Όπου το κριτήριο για την ανάπτυξη θα είναι η ικανοποίηση των διαρκώς διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.
Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΕΠΑΝΟΥ - ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΕΠΑΝΟΥ - ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΛΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Οκτωβρίου 28, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.