3.588 χιλιόμετρα δρόμων της Ηπείρου στην ευθύνη των Δήμων για την καθαριότητα..

3.588 χιλιόμετρα δρόμων της Ηπείρου στην ευθύνη των Δήμων για την καθαριότητα..

Ένας νέος και μεγάλος πονοκέφαλος προστίθεται στους Οργανισμούς Τοπικούς Αυτοδιοίκησης και ένα εξαιρετικά σοβαρό και σύνθετο ζήτημα θα κληθούν να διαχειριστούν και να λύσουν από την πρώτη μέρα του νέου έτους οι Δήμοι και οι νέες δημοτικές αρχές.

Πρόκειται για την αποκομιδή των απορριμμάτων σε χιλιάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου που γίνεται με νόμο ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Μέχρι τώρα την ευθύνη για την αποκομιδή στους δρόμους αυτούς είχε η Περιφέρεια. Πλέον αυτό δεν ισχύει και οι Δήμοι θα κληθούν να μεριμνούν και για την καθαριότητα των δρόμων, των νησίδων και των παράπλευρων οδών.

Με απόφαση του οικείου Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης μεταβιβάζονται στους δήμους από την 1η.1.2024 τα οχήματα των περιφερειών, τα οποία χρησιμοποιούνται για την καθαριότητα του οδικού δικτύου. Για την κατανομή από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης λαμβάνεται υπόψη το μήκος του οδικού δικτύου της παρ. 1 και ιδίως η ύπαρξη ικανού αριθμού οχημάτων από τους δήμους.

Συμβάσεις που έχουν συναφθεί για την καθαριότητα του οδικού δικτύου από τις περιφέρειες εκτελούνται από την ίδια αναθέτουσα αρχή έως τη λήξη τους. Η περιφέρεια ενημερώνει έως την 31η.12.2023 τους οικείους δήμους για την ύπαρξη συμβάσεων, τους αναδόχους αυτών και την ημερομηνία ολοκλήρωσής τους.

Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Εσωτερικών κατανέμονται στους Δήμους τα ποσά για την άσκηση της αρμοδιότητας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους τα οποία όπως προβλέπει ο νόμος δεν δύναται να υπερβαίνουν το δύο τοις εκατό (2%) του συνολικού ετήσιου ύψους αυτών.

Στο ΦΕΚ αναφέρονται το σύνολο των χιλιομέτρων που από την Περιφέρεια μεταφέρεται στους Δήμους.

Στην περίπτωση της Ηπείρου το… ρεκόρ έχουν οι Δήμοι Ζαγορίου και Δωδώνης λόγω και της μεγάλης έκτασης. Έχει θα κληθούν να μεριμνούν για την καθαριότητα σε 350 περίπου χιλιόμετρα οδικού δικτύου, δηλαδή δύο φορές το μήκος της Ιόνιας Οδού!

Από τους τέσσερις αστικούς δήμους αυτός που παίρνει την μεγαλύτερη… προίκα είναι ο Δήμος Ιωαννιτών ο οποίος θα μεριμνά για την καθαριότητα σε 224 χιλιόμετρα δρόμων!

Συνολικά στην Ήπειρο 3.588 χιλιόμετρα οδικού δικτύου περνά στην αρμοδιότητα των δήμων οι οποίοι θα μεριμνούν για την καθαριότητα.
-ΑΡΤΑΙΩΝ 142
-ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 210
-ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 145
-ΔΩΔΩΝΗΣ 341
-ΖΑΓΟΡΙΟΥ 356
-ΖΗΡΟΥ 132
-ΖΙΤΣΑΣ 290
-ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 158
-ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ 224
-ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ 214
-ΚΟΝΙΤΣΑΣ 216
-ΜΕΤΣΟΒΟΥ 150
-ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ 87
-ΠΑΡΓΑΣ 96
-ΠΡΕΒΕΖΑΣ 179
-ΠΩΓΩΝΙΟΥ 296
-ΣΟΥΛΙΟΥ 135
-ΦΙΛΙΑΤΩΝ 217


3.588 χιλιόμετρα δρόμων της Ηπείρου στην ευθύνη των Δήμων για την καθαριότητα.. 3.588 χιλιόμετρα δρόμων της Ηπείρου στην ευθύνη των Δήμων για την καθαριότητα.. Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Δεκεμβρίου 16, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.