Έλεγχος διαχειριστικός – Οικονομικός- Διαχρονικός σε βάθος επιβάλλεται σε Ιερές μονές – Μονάχους – Μονάζουσες | Του Βαγγέλη Μάστορα

Έλεγχος διαχειριστικός – Οικονομικός- Διαχρονικός σε βάθος επιβάλλεται σε Ιερές μονές – Μονάχους – Μονάζουσες | Του Βαγγέλη Μάστορα

Οικονομικό και σεξουαλικό σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων τηρουμένων και λαμβανόμενων υπόψη των δεδομένων, που διαπιστώθηκε σε Ιερά Μονή της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου, με «πρωταγωνιστές» δύο ιερομόναχους που εγκαταβίωναν σε αυτή, έχει προκαλέσει σεισμό πολλών ρίχτερ στη εν λόγω Εκκλησία.

Ήδη έχει επιληφθεί η Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη, με τους εμπλεκόμενους μοναχούς να φέρεται ότι αυτοκαθαιρέθηκαν προκειμένου να αποφύγουν τον διασυρμό αφού ανάλογη θα ήταν υποχρεωτικά η απόφαση του συνοδικού δικαστηρίου.

ΧΩΡΙΣ όμως το σκάνδαλο να έχει κοπάσει ούτε πρόκειται και για μεγάλο χρονικό διάστημα θα ταλανίζει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου αλλά και τις άλλες ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Εκκλησίες, με την ενημέρωση που διαχέεται πλέον λόγω της τεχνολογίας και στην τελευταία γωνιά του πλανήτη.

Με το Χριστεπώνυμο πλήρωμα να σκανδαλίζεται προκλητικά, να απομακρύνεται μοιραία από την Εκκλησία και τους εκπροσώπους της και το κύρος αυτής, (της Εκκλησίας εν συνόλω), να πλήττεται καίρια και μη αναστρέψιμα.

Φρικώδη τα αποκαλυφθέντα στην εν λόγω μονή οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα. Με τον ηγούμενο αυτής να έχει στην κατοχή του και να καταγράφεται στο προσωπικό του χρηματοκιβώτιο, ποσό που σε μετρητά προσεγγίζει το ΕΝΑ (1) !! εκατομμύριο ευρώ! Και να δηλώνει ανερυθρίαστα πως δεν μπορούν να τα κατάσχουν γιατί είναι… προσωπική του περιουσία προερχόμενη από δωρεές, έλεος (!!) φίλων του.

Ενώ στο όνομα των μοναχών αυτών, εντοπίστηκαν και ιδιόκτητα διαμερίσματα σε Αθήνα και Πειραιά!

Βδελυροί ρασοφόροι και δή άγαμοι ιερομόναχοι που δεν έχουν ιερό και όσιο, και που έχουν τόση σχέση με τον Θεό, όσο ο… Φάντης με το ρετσινόλαδο, που χρησιμοποιούν το ράσο για να καλύψουν τις σεξουαλικές διαστοφές τους. Άγιε Μεσσηνίας, να που υπάρχουν και στους κόλπους της Εκκλησίας ομοφυλόφιλοι και βεβαίως δεν είναι οι μόνοι αλλά περί αυτών, θα
«συζητήσουμε» σε μεταγενέστερο χρόνο.

Αυτά τα υποκείμενα, αλήθεια ποιός έκειρε μοναχούς και χειροτόνησε σε ιερομόναχο νομίζουμε τον έναν από τους δύο; Προφανώς ο οικείος Επίσκοπος, στην κανονική και πνευματική δικαιοδοσία του οποίου ανήκουν. Και καλά δεν ήξερε, δεν ρώταγε για το ποιόν τους; Ποιόν είχαν πνευματικό; Ποιός υπέγραψε γι΄αυτούς πνευματικήν συμαρτηρίαν, σε ποιά μονή «δοκιμάστηκαν» ως δόκιμοι Μοναχοί, ποιος ήταν ο ηγούμενος αυτής; Ερωτήματα που σίγουρα θα τεθούν και θα απαντηθούν και ενδεχομένως προκύψουν ευθύνες και για άλλους Εκκλησιαστικούς ταγούς, χαρακτηριζόμενους ως ηθικούς αυτουργούς και όχι μόνο…

Γιατί ο «Άγιος» ηγούμενος, που οι ερωτικές του περιπτύξεις με τον έτερο μοναχό αποτελούν βιντεοληπτικό υλικό της σχηματισθείσας σε βάρος τους δικογραφίας, με το ένα εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά και τα δύο σπίτια, «έδειξε» ως αποδέκτη μέρους των χρημάτων που εισέπραττε η μονή, ο ίδιος δηλαδή εκτός των άλλων και με κατασκευασμένα «θαύματα» που πραγματοποιούνταν σε αυτή, με αφελείς πιστούς να εκστασιάζονται και να καταθέτουν τον οβολό τους για έργα ευποιίας υποτίθεται που πραγματοποιούνταν και τον επιχώριο Μητροπολίτη. Στον οποίο υπαγόταν κανονικά και διοικητικά και οι καταγγέλοντες, αποσχηματισθέντες πλέον μοναχοί που μέχρι χθες τελούσαν υπό την κανονική του εποπτεία τις Ιερές ακολουθίες και μάλιστα τον μνημόνευα σε αυτές! Είναι οι ίδιοι που σήμερα ισχυρίζονται και μάλιστα ότι διαθέτουν και στοιχεία που αποδεικνύουν τα καταγγελόμενα τους, πως αυτός, ο Μητροπολίτης τους δηλαδή, απαίτησε και του έδωσαν περ. ΜΙΣΟ εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά «μαύρα» προφανώς! Λέγουν αλήθεια, είναι κατευθυνόμενα ψεύδη από ανθρώπους απολύτως αναξιόπιστους βεβαίως όπως προκύπτει από την εν γένει συμπεριφορά τους;

Αυτό θα διαλευκανθεί από την Εκκλησιαστική, ενδεχομένως και την κοσμική Δικαιοσύνη. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο οικείος επίσκοπος έχει ήδη διασυρθεί και επειδή ως γνωστόν το γκεμπελικόν «πες-πες, στο τέλος κάτι θα μείνει», σίγουρα θα επηρεάσει το επισκοπικό του κύρος, ακόμη και αν αποδεχθεί μετά από ικανό χρονικό διάστημα ότι δεν τον βαρύνει κάτι τέτοιο. Τον βαρύνει όμως σίγουρα και έχει την ευθύνη γιατί έκειρε και χειροτόνησε τους τύπους αυτούς και μάλιστα τον έναν ενθρόνισε ως ηγούμενο αλλά και γιατί τόσα χρόνια, προφανώς τα σκάνδαλα αυτά δεν φύτρωσαν ξαφνικά, ήταν τουλάχιστον αδιάφορος για τα τεκταινόμενα στη μονή. Εκτός αν…

Προς το παρόν τελούμε όλοι εν αναμονή!!

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΑΥΤΟ και χωρίς βεβαίως να το συσχετίζουμε με τις ιερές μονές της Μητρόπολης μας, ούτε καν να υπαινισσόμαστε ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε αυτές.

ΕΠΕΙΔΗ όμως ως γνωστόν «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΑ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΙΜΙΑ».

ΕΠΕΙΔΗ στην Μητρόπολη μας ενθρονίστηκε προ ολίγον μηνών νέος Μητροπολίτης, που προφανώς δεν γνωρίζει σε βάθος τα ισχύοντα και τεκταινόμενα στις ιερές μονές της εποπτείας του.

ΕΠΕΙΔΗ εμείς έχουμε ήδη αναδείξει με σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα μας προ τριών και πλέον ετών (αναδημοσιεύεται και σήμερα) πως η αναφερόμενη ως «ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΡΑΓΙΟΥ» σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουμε σε αυτό λειτουργεί ως ΠΑΡΑΝΟΜΗ και ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΗ για δεκαετίες και μάλιστα του δημοσιεύματος αυτού και άλλων σχετικών με μη σύννομες ενέργειες της διοίκησης της Μητρόπολης του παρελθόντος (δεν αφορούν τον σημερινό Μητροπολίτη) έχει επιληφθεί η κοσμική Δικαιοσύνη, έχουμε καταθέσει σχετικά και διενεργείται προανάκριση σε βάθος.

ΕΠΕΙΔΗ και για μονές της δικής μας Μητρόπολης, υφέρπουν διάφοροι… ψίθυροι, ενδεχομένως ανυπόστατοι, υποβολιμαίοι και κακόβουλοι αλλά… υφέρπουν!

ΕΠΕΙΔΗ φημολογείται ότι σε μετόχιο (;) της Ι.Μ Γηρομερίου, έτσι τουλάχιστον αναφέρεται στο ημερολόγιο της Τοπικής Εκκλησίας της «ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΛΥΚΟΥ», κάτι σάπιο υπάρχει στο εκεί «βασίλειο της Δανιμαρκίας».

ΚΑΛΟΥΜΕ τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας, να προβεί στα δέοντα όσον αφορά το σύνολο των ιερών μονών της Μητρόπολης.

ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως επιβάλλεται κατά την ταπεινή μας άποψη πάντα, να διενεργηθεί σε όλες διαχειριστικός έλεγχος και δη σε βάθος χρόνου αλλά και έλεγχος τυχόν περιουσιακών στοιχείων των μοναχών και μοναζουσών, για να διαπιστωθεί αν δικαιολογημένα γίνεται.

ΝΑ ελέγξει επίσης το καθεστώς διοίκησης αυτών όσον αφορά την κανονικότητα της, όπως προβλέπεται από τον Καταστατικό χάρτη (σύνταγμα) της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ν. 590/1977)

ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ότι ένα από τα ερωτήματα που εκ των προτέρων τίθενται από τους πιστούς, είναι αν συνάδει με την ιδιότητα του μοναχού-ιερομόναχου, η κατοχή περιουσιακών στοιχείων ή χρημάτων, όταν την ημέρα της κουράς τους υπόσχονται ενώπιον Θεού και ανθρώπων, «ΠΑΡΘΕΝΙΑΝ-ΑΚΤΗΜΟΣΥΝΗΝ-ΥΠΑΚΟΗΝ»!

ΣΕΒΑΣΒΙΟΤΑΤΕ εκτιμούμε ότι οι έλεγχοι αυτοί επιβάλλονται και θα είναι προς όφελος και το συμφέρον και των μοναχών και μοναζουσών αν δεν προκύψει τίποτε επιλήψιμο γι ΄αυτούς, αλλά θα διασφαλίσει και εσάς ως νέο Μητροπολίτη, ο οποίος θα αποδειχθεί πως είναι διατεθειμένος να παραλάβει μια Μητρόπολη «ΚΑΘΑΡΗ», με απόλυτη διαφάνεια και χρηστή διαχείριση στα οικονομικά της.

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ λοιπόν από εσάς σχετική πρωτοβουλία για να δικαιώσετε τις προσδοκίες μας για το πρόσωπο σας και να γνωρίσουμε τις προθέσεις σας όσον αφορά τον τρόπο άσκησης διοίκησης, πέραν του πνευματικού-ποιμαντικού σας έργου.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Θεσπρωτών Διαβούλευση”



Έλεγχος διαχειριστικός – Οικονομικός- Διαχρονικός σε βάθος επιβάλλεται σε Ιερές μονές – Μονάχους – Μονάζουσες | Του Βαγγέλη Μάστορα Έλεγχος διαχειριστικός – Οικονομικός- Διαχρονικός σε βάθος επιβάλλεται σε Ιερές μονές – Μονάχους – Μονάζουσες | Του Βαγγέλη Μάστορα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 20, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.