Παράνομο ΣΙΝΕΜΑ με τις ευλογίες του Δήμου Ηγουμενίτσας;

Στον χώρο της παλιά μαθητικής εστίας (ΕΙΝ) στην Ηγουμενίτσα, μετά από τη παραχώρηση του κτηρίου στον Δήμο Ηγουμενίτσας για 20 χρόνια, δημιουργήθηκε μετά από πολύ προσπάθεια ένας πολυχώρος πολιτισμού, κάτι που έλειπε από τη πόλη μας.

Για αυτό και συστήθηκε επιτροπή από τον Δήμο Ηγουμενίτσας, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του, κάτω από συγκεκριμένους κανόνες.

Δεν θα σταθούμε σήμερα στα προβλήματα στατικότητας του κτηρίου, αν και η πτυχή αυτή είναι η σημαντικότερη, κατά εμάς, αλλά σε επόμενο φύλλο μας.

Υπενθυμίζουμε απλά, πως με έκθεση αυτοψίας επικίνδυνης οικοδομής που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του Δήμου Ηγουμενίτσας στις 1-12-2014, το κτήριο είχε κριθεί επικίνδυνο από άποψη δομικής με ενδείξεις μελλοντικής στατικής ανεπάρκειας, και είχε δοθεί προθεσμία 6 μηνών για τις επισκευές και είχε δοθεί εντολή για εκκένωση τμήματος του κτιρίου.
Από τότε δεν έχει γίνει κάποια νέα αυτοψία, ούτε έχουμε μάθει εάν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες επισκευές. 

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τη λειτουργία ΣΙΝΕΜΑ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΙΝ.

Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή πως δεν είμαστε αντίθετοι σε δράσεις όπως τη παραπάνω, αφού για να παρακολουθήσει κάποιος πολίτης κινηματογράφο, θα πρέπει να μεταβεί σε γειτονική πόλη.

Δεν μπορεί όμως ο καθ' ένας, ακόμα και εάν αυτός λέγεται Δημοτική Αρχή, να λειτουργεί ανεξέλεγκτα, καταστρατηγώντας κάθε έννοια του νόμου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας θεάτρων και κινηματογράφων, απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:
α) Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 του ενδιαφερομένου φυσικού ή νομικού προσώπου, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πρότυπο του παραρτήματος το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. 
β) Το παράβολο που προβλέπεται από την υπ' αριθ. 61167/17.12.2007 απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών. 
γ) Υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου για τον ορισμό υπευθύνου του θεάτρου ή του κινηματογράφου και αναπληρωτή του και υπεύθυνη δήλωση των τελευταίων ότι αποδέχονται τον ορισμό τους. 
δ) Οικοδομική άδεια με τις μελέτες και τα δικαιολογητικά που τη στηρίζουν, υπογεγραμμένα από μηχανικό, στα οποία θα βεβαιώνεται ότι ο χώρος είναι κύριας χρήσης προοριζόμενος για την αιτούμενη χρήση θεάτρου - κινηματογράφου.

Η προέγκριση χορηγείται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα σε προθεσμία δέκα - πέντε (15) ημερών από την υποβολή της αίτησης στον δήμο. 

Για τη χορήγηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει στον οικείο δήμο, εντός τριών μηνών από τη χορήγηση της προέγκρισης, με δυνατότητα παράτασης για δύο ακόμη μήνες, κατόπιν αίτησης - γνωστοποίησης στο δήμο, όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. 
Σε διαφορετική περίπτωση η προέγκριση ανακαλείται αυτοδικαίως. 

Δεν γνωρίζουμε εάν η συγκεκριμένη δραστηριότητα ενός χώρου, που λειτουργεί υπό την επίβλεψη του Δήμου Ηγουμενίτσας, έχει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις που προβλέπει η νομοθεσία για τα δημόσια θεάματα ή όχι.

Για αυτό και απευθύναμε το ερώτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 18 Μαΐου, χωρίς όμως να βοηθηθούμε από την απάντηση η οποία ήρθε από το στόμα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δονάτου Μαρτίνη.

Ο κ. Μαρτίνης διέψευσε το ότι στην αίθουσα λειτουργεί ΣΙΝΕΜΑ και πως απλά γίνονται κάποιες δοκιμαστικές προβολές. Ανέφερε δε, πως δεν έχει την άδεια να λειτουργεί ως ΣΙΝΕΜΑ.

Η αλήθεια όμως και η πραγματικότητα, έρχονται να διαψεύσουν τον κ. Μαρτίνη, αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, στην συγκεκριμένη αίθουσα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 6 κινηματογραφικές προβολές, ολοκαίνουργιων ταινιών και μάλιστα σε 3D προβολή.


Οι πρώτες 4 πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 7 & 8 Απριλίου και οι δύο τελευταίες την Παρασκευή 13 Μαΐου.


Όλες οι προβολές είχαν είσοδο που κόστιζε 6€, ενώ εντύπωση προκάλεσε πως τα εισιτήρια που εκδίδονται είναι θεωρημένα από τη Β' ΔΟΥ Λάρισας, όπως μπορείτε να δείτε και στο εισιτήριο που δημοσιεύουμε.

Μάλιστα, διαφημιστικά φυλλάδια για τις προβολές, όπως αυτό που δημοσιεύουμε , μοιράστηκαν και σε όλα τα δημοτικά σχολεία. (Αλήθεια από πότε η πρωτοβάθμια εκπαίδευση λειτουργεί ως διαφημιστικό γραφείο;)

Τελικά κ. Μαρτίνη, γνώριζε η δημοτική αρχή τη λειτουργία του ΣΙΝΕΜΑ;
Εάν ναι γιατί αναφέρατε το αντίθετο στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Έχει τις απαραίτητες άδειες για αυτό;
Πόσα χρήματα εισέπραξε ο Δήμος Ηγουμενίτσας από τις 6 προβολές;

Εάν δεν γνώριζε ο Δήμος τη λειτουργία του ΣΙΝΕΜΑ, τώρα που ενημερώθηκε από την εφημερίδα μας, τι προτίθεται να πράξει για τον καταλογισμό ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση.

Επόμενες προγραμματισμένες προβολές είναι για τη Πέμπτη 26 Μαΐου με τις ταινίες Captain America (Εμφύλιος Πόλεμος) και και τη παιδική ταινία ANGRY BIRDS.

Υ.Γ. Τον Ιανουάριο του 2015, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, απαντώντας σε ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Γιάννη Γόγολου, δήλωσε πως θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες στους διοργανωτές ΡΕΙΒ πάρτι που είχε γίνει τη πρωτοχρονιά του 2014 στην ίδια αίθουσα. Δεν μάθαμε όμως εάν βρέθηκαν οι υπαίτιοι και τι επιπτώσεις είχαν. Και το σημειώνουμε αυτό, διότι στις 2 Απριλίου, διοργανώθηκε και νέο πάρτι, ξανά από τους ΕΣΤΙΑΖΩΝΤΕΣ, αυτή τη φορά στο υπόγειο του κτηρίου. 
Ούτε για αυτό γνώριζε η Δημοτική Αρχή;

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΙΤΑΝΗ
Παράνομο ΣΙΝΕΜΑ με τις ευλογίες του Δήμου Ηγουμενίτσας; Παράνομο ΣΙΝΕΜΑ με τις ευλογίες του Δήμου Ηγουμενίτσας; Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 23, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.