4 βήματα για την προετοιμασία του παιδιού με Aυτισμό για τις Αποκριές - Του Τάσου Μώκα



Επιμέλεια: Τάσος Μώκας, 
Εκπαιδευτικός, Λογοθεραπευτής s.i. 
Επιστημονικός υπεύθυνος Κιβωτού Εξέλιξης

Όπως γνωρίζουμε, τα παιδιά αγαπούν τις απόκριες, επειδή ντύνονται με στολές, παίζουν με τους φίλους τους, ζουν το παιχνίδι πιο έντονα. Πολλά παιδιά όμως με αυτισμό αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά τη διάρκεια των αποκριών. Τα παιδιά με Αυτισμό είναι πολύ ικανά, αλλά συχνά χρειάζονται περισσότερη προετοιμασία από ένα νευρο-τυπικό παιδί. Πολλά παιδιά με Αυτισμό έχουν δυσκολίες στην αλλαγή της καθημερινότητας τους και έχουν υιοθετήσει μια ρουτίνα για να νιώθουν πιο ασφαλή. Αυτό μειώνει το άγχος τους και δημιουργεί μια δικλίδα ασφαλείας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δημιουργήσαμε αυτά τα βήματα που θα βοηθήσουν στην προετοιμασία του παιδιού σας για τις απόκριες.
1) Οπτικοποιήστε τις αλλαγές.
Όπως γνωρίζει κάθε γονέας ενός παιδιού με Αυτισμό, ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί το άγχος και τα νεύρα που προέρχονται από το κάτι άγνωστο, είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να απεικονιστεί, τι θα συμβεί πριν του συμβεί. Τις απόκριες το σχολείο και η γειτονιά φαινομενικά αλλάζουν και αυτό είναι ένα γεγονός. Δείξτε λοιπόν στο παιδί σας πως το σχολείο ή γειτονιά θα μοιάζει, με φωτογραφίες και βίντεο, ίσως προηγούμενων αποκριών. Ένας πολύ ασφαλής τρόπος εάν δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό, είναι η δημιουργία κοινωνικών ιστοριών. Οι κοινωνικές ιστορίες, από τις πιο απλές, μέχρι τις πιο περίπλοκες δίνουν σχεδόν πάντα μια ασφαλή λύση.
2) Εξηγήστε στα παιδιά τι είναι απόκριες.
Αφού δείξετε στο παιδί σας τι πρόκειται να συμβεί τις απόκριες, βεβαιωθείτε ότι το εξηγήσατε και σωστά. Συζητήστε μαζί τους τις πληροφορίες που θα πάρουν, τα κοινωνικά σημάδια που αναμένεται να δουν , αλλά και τυχόν εκπλήξεις που μπορεί να βιώσουν (κροτίδες, καραμούζες κ.α.).
Τα παιδιά είναι περίεργα! Να είστε βέβαιοι, ώστε όταν το παιδί σας αρχίζει να σας ρωτάει σχετικά με το Απόκριες, να είστε έτοιμοι να απαντήσετε απλά και κατανοητά. 




3) Πρακτική άσκηση.
Αφού βρείτε τη φορεσιά που θέλει το παιδί σας, μην περιμένετε μέχρι να εμφανιστεί η ώρα που θα χρειαστεί να του την φορέσετε. Τα παιδιά με Αυτισμό, ειδικά τα παιδιά με Δυσκολίες Αισθητηριακής Επεξεργασίας, είναι πολύ συγκεκριμένα για τις επιλογές και την άνεση που πρέπει να έχουν τα ρούχα τους. Εάν το παιδί σας είναι πρόθυμο να δοκιμάσει μια καινούργια και διαφορετική στολή, τότε σχεδιάστε να την φορέσετε λίγες φορές πριν φτάσει η ημέρα της αποκριάς. Αυτό μπορείτε να το κάνετε και βιωματικά, περπατώντας σε διάφορα σημεία της γειτονιάς ή του σχολείου.
4) Προχωρήστε στην εκτέλεση.
Τέλος, η μεγάλη μέρα είναι εδώ! Είναι αποκριές και ήρθε η ώρα να φέρετε το παιδί σας ντυμένο και έτοιμο πιθανά να εξερευνήσει τη γειτονιά με άλλα παιδιά και φίλους. Λάβετε υπόψη ότι οποιαδήποτε επιτυχία, ανεξάρτητα από το πόσο μικρή είναι, εξακολουθεί να είναι επιτυχία και ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Να είστε θετικοί και ευτυχείς, για οποιαδήποτε πρόοδο μπορείτε να κάνετε και να θυμάστε ότι αυτές οι απόκριες, πρέπει να αφορούν την οικογενειακή διασκέδαση και τις καλές αναμνήσεις, οπότε βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα όρια του παιδιού σας .
Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι κάθε παιδί έχει τις δικές του ικανότητες και οτιδήποτε κάνουμε για να διευκολύνουμε την διαδικασία, πρέπει να στηρίζεται στις ικανότητες του και το μαθησιακό του προφίλ. Γονείς και εκπαιδευτικοί ζητήστε την βοήθεια των θεραπευτών των παιδιών σας για κάνετε τα βήματα πιο εύκολα.

Καλές απόκριες!!! 


 
4 βήματα για την προετοιμασία του παιδιού με Aυτισμό για τις Αποκριές - Του Τάσου Μώκα 4 βήματα για την προετοιμασία του παιδιού με Aυτισμό για τις Αποκριές - Του Τάσου Μώκα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.