Αδιόρθωτοι και υποκριτές | Στην τύχη του το Μακρυγιάλι

Αδιόρθωτοι και υποκριτές | Στην τύχη του το Μακρυγιάλι


Μόλις ένα 24ωρο πέρασε από την απάντηση (έστω και μισή) του ΟΛΗΓ προς τη Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου για το Μακρυγιάλι, στην οποία δεν γινόταν ούτε μία αναφορά για το θέμα που αφορούσε η ερώτηση της ΛΣ, η οποία έχει τίτλο "ΓΡΑΠΤΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΙ". 

Στην απάντηση της η διοίκηση του ΟΛΗΓ, περιορίστηκε μόνο για τον τρόπο με τον οποίο δίνονται οι παραχωρήσεις χώρου για την τοποθέτηση καντινών και ομπρελοκαθισμάτων.
Για να έρθουμε στο σήμερα (Πέμπτη), οπότε και δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ δέσμευση πίστωσης ποσού 3.000 (χωρίς ΦΠΑ) για τη "Κάλυψη δαπάνης εργασιών αποκατάστασης αμμοθινικού σχηματισμού με χρήση εκσκαφέα και JCB στην περιοχή Μακρυγιάλι Δρεπάνου κατόπιν του υπ. αρ. πρωτ. 4943/13-6-2023 αιτήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας".


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα ένα - ένα, για να δείξουμε γιατί οι πράξεις και οι παραλείψεις τους, τους καθιστούν και αδιόρθωτους και υποκριτές.

Καταρχάς η "πονηριά" τους φάνηκε από την χθεσινή απάντηση, όπου σε μια εμφανή προσπάθεια να παραπλανήσουν τους αναγνώστες, δημοσίευσαν δορυφορική φωτογραφία της παραλίας, όπως αυτή ήταν πριν από μία δεκαετία, όπου αποτυπώνονταν και οι θέσεις των καντινών. 
Δεν δίστασαν δε να απαξιώσουν την Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου, χαρακτηρίζοντας την ερώτησή της, ως "φερόμενη"...


Σύμφωνα με την ίδια απάντηση "Η παραχώρηση χώρων καντινών πραγματοποιείται λαμβάνοντας υπόψη τα εκ της κείμενης νομοθεσίας κοινωνικά κριτήρια, για την ενίσχυση κοινωνικών ομάδων με χαμηλά εισοδήματα και σε ειδικές περιπτώσεις αιτούντων για παράδειγμα αναπηρία, μονογονεϊκών οικογενειών, πολυτέκνων, ανέργων".

Θα πρέπει να μας απαντήσει όμως η διοίκηση του ΟΛΗΓ στα εξής ερωτήματα:
  • Είναι νόμιμη η απευθείας εκμίσθωση έκτασης για την τοποθέτηση καντινών ή θα έπρεπε να διενεργηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο οικονομικό όφελος για τον Οργανισμό;
  • Πότε και που δημοσιεύτηκε δημόσια πρόσκληση ώστε όλοι οι επαγγελματίες του χώρου να ενημερωθούν για την πρόθεση να παραχωρηθούν θέσεις για καντίνες;
  • Πως ακριβώς ορίζονται τα κοινωνικά κριτήρια και ποιος τα ελέγχει; Γιατί εμείς εντοπίσαμε παραχώρηση σε επαγγελματία, που διατηρεί πάνω από μία 5ετια μία από τις μεγαλύτερες καντίνες στην περιοχή (θέση 5), ο οποίος δηλώνει μέσο όρο της τελευταίας 3ετίας το ποσό των 546,92€, ενώ ένας δεύτερος (θέση 9) δηλώνει 605,21€ . Δηλαδή 1650€ και 1800€ μέσα σε τρεις σεζόν!!! 
  • Επιτρέπεται να γίνεται απευθείας εκμίσθωση, στο ίδιο φυσικό πρόσωπο ή εταιρία, τόσο χώρος για καντίνα όσο και για την ανάπτυξη ομπρελών και ξαπλωστρών;
  • Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις λειτουργούν ως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή όχι. Και εάν ναι, υπάρχουν οι απαραίτητες από το νόμο αδειοδοτήσεις, όπως από το υγειονομικό της Περιφέρειας και την Πυροσβεστική;
  • Ελέγχονται και από ποιον, εάν περιορίζονται στα τετραγωνικά μέτρα που ορίζει η παραχώρηση;
  • Δεν μπόρεσαν να διακρίνουν στις δύο αποκαλυπτικές αεροφωτογραφίες της παραλίας, με διαφορά 5 ετών, που δημοσιεύσαμε ότι το πρόβλημα είναι χίλιες φορές εντονότερο, στα σημεία όπου έχουν παραχωρήσει εκτάσεις;
  • Δεν είναι τουλάχιστον υποκριτικό, από τη μία δήθεν να ευαγγελίζεστε πως ενδιαφέρεστε για τη επιβίωση του Δρεπάνου και του Μακρυγιαλίου και από την άλλη να παραχωρείτε και φέτος, στα ίδια σημεία, άδειες για εγκατάσταση 10 καντινών;
Η μεταβολή της παραλίας από το 2015

Αυτά με τις καντίνες για να περάσουμε στο θέμα της σημερινής δέσμευσης πίστωσης για την αποκατάσταση των αμμοθινών.

Στην ερώτηση - καταγγελία της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηπείρου, αναφέρεται πως η παρέμβαση στην παραλία έγινε χωρίς καμία μελέτη και αδειοδότηση και άγνωστο στο πλαίσιο ποιας σύμβασης.
Επίσης καταγγέλλεται η χρήση βαρέων οχημάτων, κάτι που δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με τις  συστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και άλλων επιστημονικών οργανώσεων, ενώ τονίζουν πως μόνο τα ανθρώπινα απορρίμματα θα πρέπει να αφαιρούνται χειρωνακτικά ή με τη χρήση ελαφριών εργαλείων χειρός. 
Σύμφωνα με τη δέσμευση πίστωσης του ΟΛΗΓ, η αποκατάσταση του αμμοθινικού σχηματισμού θα γίνει με χρήση εκσκαφέα και JCB. 
Άρα με χρήση βαρέων οχημάτων και πάλι, ενώ πολύ φοβόμαστε και χωρίς καμία μελέτη ή άδεια. ΄

Αδιόρθωτοι επομένως και η παραλία αφημένη στην τύχη της...

Ελπίζουμε μόνο να βγάλει άκρη η δικογραφία που έχει σχηματίσει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ενώ ευελπιστούμε και στην αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Θεσπρωτίας.

Αδιόρθωτοι και υποκριτές | Στην τύχη του το Μακρυγιάλι Αδιόρθωτοι και υποκριτές | Στην τύχη του το Μακρυγιάλι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.