Aντ. Μπέζας: Πρόταση ψηφίσματος συμπαράστασης του Δ.Σ Ηγουμενίτσας στις αγροτικές κινητοποιήσεις

Aντ. Μπέζας: Πρόταση ψηφίσματος συμπαράστασης του Δ.Σ Ηγουμενίτσας στις αγροτικές κινητοποιήσεις


Να τεθεί σαν θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου ψήφισμα σχετικά με τις διεκδικήσεις του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της Θεσπρωτίας που βρίσκεται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ζήτησε η Δημοτική Παράταξη «Μαζί για την Ηγουμενίτσα».

Ο επικεφαλής της Παράταξης Αντώνης Μπέζας ανέφερε σχετικά:
«Ότι δημιουργεί πρόβλημα στους αγρότες και κτηνοτρόφους, έμμεσα δημιουργεί και στον καθένα από εμάς και συνολικά στην πατρίδα αφού ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τη βάση της εθνικής και της τοπικής μας οικονομίας. Οφείλουμε να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα τους για επιβίωση και να είμαστε στο πλευρό τους συνεισφέροντας με συγκεκριμένες ενέργειες, και σαν Αυτοδιοίκηση, στη στήριξη του εισοδήματός τους. Πιστεύω ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθούν οι εκπρόσωποί τους και ότι θα καταλήξουμε όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις σε ομόφωνο ψήφισμα».

Το ψήφισμα που προτείνει η Δημοτική Παράταξη «Μαζί για την Ηγουμενίτσα» έχει ως ακολούθως:
«1.Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας θεωρεί ότι ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας, συμπεριλαμβανομένης της μελισσοκομίας, είναι βασικός πυλώνας της πραγματικής οικονομίας της Θεσπρωτίας και μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την επανεκκίνηση και την αναβίωση της υπαίθρου μας ώστε να ανακοπεί στον νομό μας η οικονομική και δημογραφική συρρίκνωση των τελευταίων ετών.
2. Με βάση αυτή την προσέγγιση, συμπαραστέκεται στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσπρωτίας, καθώς η δρομολογημένη από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) περικοπή των επιδοτήσεων/ενισχύσεων σε συνδυασμό με τις απώλειες παραγωγής λόγω της κλιματικής αλλαγής και την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης σε συνέχεια της υγειονομικής, έχουν επιφέρει τεράστια προβλήματα στον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας και έχουν επιδεινώσει δραματικά θέση του αγροτικού κόσμου.
3. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας καλεί την Κυβέρνηση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα που θα συμβάλλουν στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, όπως το ειδικό τιμολογιακό καθεστώς για το αγροτικό ρεύμα, η καταβολή των παρακρατηθέντων ποσών από τα Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης στους δικαιούχους αγροτοκτηνοτρόφους και η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου Δικαιώματος Βασικής Ενίσχυσης που προβλέπεται από την ΚΑΠ, η μόνιμη επαναφορά της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου σε όλους τους τομείς της φυτικής και ζωικής παραγωγής, η βελτίωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ με τη διεύρυνση της ασφαλιστικής κάλυψης για όλα τα προϊόντα ζωικής, φυτικής και μελισσοκομικής παραγωγής, η άτοκη ρύθμιση των κτηνο-πτηνοτροφικών δανείων που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, η επαναφορά των 120 δόσεων στη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, η αναπλήρωση των απωλειών παραγωγής από την κλιματική αλλαγή (ελαιοκομία, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, μελισσοκομία), η ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης ως το τέλος του 2024 και η εντατικοποίηση των ελέγχων από τον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για τη φέτα και τα ελληνοποιημένα αγροτικά προϊόντα (κρέας και γάλα) με δημοσιοποίηση των παραβατών και των προστίμων.
4. Ειδικά για το Δήμο Ηγουμενίτσας, καλεί την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Ηπείρου να προωθήσουν την ολοκλήρωση τεχνικών έργων που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, όπως ο αναδασμός του κάμπου Μαργαριτίου και ο εκσυγχρονισμός και η ενεργειακή αναβάθμιση του δικτύου άρδευσης του ΤΟΕΒ Ραγίου- Κεστρίνης αλλά και νέα έργα αγροτικής υποδομής και προστασίας, όπως ο αγροτικός εξηλεκτρισμός, η κατασκευή αρδευτικού δικτύου στον κάμπο Σπαθαραίων και η διαχείριση των υδάτων του Καλαμά για την αντιμετώπιση των πλημμυρών σε καλλιεργήσιμες γεωργικές εκτάσεις.
5.Το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί επίσης ότι ο Δήμος Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων του, και προκειμένου να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, θα πρέπει σταδιακά να προχωρήσει :
5.1.Στην καταγραφή όλων των γεωργικών γαιών/εκμεταλλεύσεων, συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών, που βρίσκονται στα όρια του Δήμου και τη δημιουργία Δημοτικού Γεωργικού Μητρώου, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως σημαντικού εργαλείου για την πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για θέματα φυτοπροστασίας, χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και δράσεων που αφορούν την αγροτική επιχειρηματικότητα.
5.2 Στην αξιοποίηση της “σχολάζουσας” ανεκμετάλλευτης δημοτικής περιουσίας, ιδιαίτερα των ελαιοπερίβολων, με άμεση δημοπράτηση των αγροτικών εκτάσεων που θα καταγραφούν σε κτηνοτρόφους- αγρότες για πολυετή μίσθωση και ταυτόχρονη εποπτεία για την καλή τους χρήση αλλά και στην εκμετάλλευση- καλλιέργεια των εκτάσεων που τελικά θα παραμείνουν στο Δήμο για την τροφοδοσία προνοιακών δομών όπως Γηροκομεία, Κοινωνικά Παντοπωλεία ή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
5.3 Σε διανοίξεις και βελτιώσεις αγροτικών δρόμων πρόσβασης σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις σύμφωνα με τις υποδείξεις και την προτεραιοποίηση των Συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων.
5.4 Στη συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς για επιμορφωτικά σεμινάρια και διαλέξεις στους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα (με αυτοχρηματοδότηση ή συγχρηματοδότηση από τον ΕΛΓΟ- Δήμητρα) και τη δημιουργία μόνιμου χώρου εκπαίδευσης και επιμόρφωσης αγροτών στο Δήμο Ηγουμενίτσας.
5.5 Στη συνεργασία με Πανεπιστήμια, ιδιωτικούς φορείς και τους άλλους Δήμους της Θεσπρωτίας για την πιστοποίηση Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης ή Ονομασίας Προέλευσης (πρωτογενή ή μεταποιημένα, όπως το ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή ή τα αρωματικά φυτά) και τη δημιουργία «καλαθιού επώνυμων θεσπρωτικών προϊόντων».
5.6.Στην αναμόρφωση της λαϊκής αγοράς της Ηγουμενίτσας και την αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας της προς όφελος των τοπικών παραγωγών».
Aντ. Μπέζας: Πρόταση ψηφίσματος συμπαράστασης του Δ.Σ Ηγουμενίτσας στις αγροτικές κινητοποιήσεις Aντ. Μπέζας: Πρόταση ψηφίσματος συμπαράστασης του Δ.Σ Ηγουμενίτσας στις αγροτικές κινητοποιήσεις Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 07, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.