Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας στον Γ. Γραμματέα του Υπουργείο Ανάπτυξης





Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας αναφορικά με την δημοσίευση του προσχεδίου του Αναπτυξιακού Νόμου «Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας» και αφού επεξεργάστηκε το προσχέδιο διαπίστωσε ότι σημαντικές χωροταξικές ενότητες του Νομού Θεσπρωτίας, που αποτελούν στυλοβάτη της εξωστρέφειας και κατ’ επέκταση της τοπικής μας οικονομίας, αποκλείονται από τις Ειδικές Περιοχές του αναπτυξιακού νόμου, στις οποίες θα δίνονται αυξημένα επενδυτικά κίνητρα.

Για τον λόγο αυτό απέστειλε την παρακάτω επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης κο. Λόη Λαμπριανίδη, με την οποία ζητά την ένταξη του συνόλου της Θεσπρωτίας, και ειδικά τις περιοχές των Συβότων και της Πέρδικας στις Ειδικές Περιοχές του αναπτυξιακού νόμου:

Αξιότιμε κε Γενικέ

Ανταποκρινόμενοι στην ενημέρωσή σας αναφορικά με την δημοσίευση του προσχεδίου του Αναπτυξιακού Νόμου «Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας» σε δημόσια διαβούλευση και την κλήση σας για την υποβολή σχολίων επί αυτού, σας ενημερώνουμε ότι αφού επεξεργασθήκαμε το προσχέδιο διαπιστώσαμε ότι σημαντικές χωροταξικές ενότητες του Νομού Θεσπρωτίας, που αποτελούν στυλοβάτη της εξωστρέφειας και κατ’ επέκταση της τοπικής μας οικονομίας, αποκλείονται από τις Ειδικές Περιοχές του αναπτυξιακού νόμου στις οποίες θα δίνονται αυξημένα επενδυτικά κίνητρα.

Κε Γενικέ

Η Θεσπρωτία, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, στα σύνορα με την Αλβανία, μετά τις μεγάλες επενδύσεις σε έργα υποδομής, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, έργα όπως η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ που την συνδέει με τα ανατολικά σύνορα προς Τουρκία, την υλοποίηση της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ που θα συνδέσει την περιοχή με την νότια Ελλάδα και το Λιμάνι Ηγουμενίτσας που αποτελεί το πλέον σύγχρονο λιμάνι της Αδριατικής και Ιονίου περιοχής και ταυτόχρονα την πύλη εισόδου στην Ευρώπη, έχει πλέον όλα τα εχέγγυα για να πραγματοποιήσει άλματα προόδου και ανάπτυξης.

Έχει τις προϋποθέσεις να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τους εξωστρεφής κλάδους της όπως τις Ιχθυοκαλλιέργειες (παράγουμε το 5% της Ευρωπαϊκής παραγωγής), τα Εσπεριδοειδή-Φρούτα (παράγουμε 50.000 τόνους Μανταρίνια) και τον Τουρισμό (κινητοποιεί άνω των 700 επιχειρήσεων και απασχολεί πέραν των 5.000 ατόμων ετησίων για μια τουριστική περίοδο που πλέον αντιστοιχεί σε τρείς μήνες με αυξητική τάση).

Καθώς ο Νομός μας είναι ακριτικός και παραμεθόριος, από τα σύνορα με την Αλβανία στον Δήμο Φιλιατών μέχρι και τις τουριστικά αναπτυσσόμενες περιοχές της Πέρδικας στα 60χλμ από τα σύνορα και της Γλυκής του Δήμου Σουλίου στα 80χλμ από τα σύνορα, και φυσικά τις ενδιάμεσες περιοχές της Ηγουμενίτσας και Παραμυθιάς που δεικνύονται για την ανάπτυξη logistics κλπ επιχειρήσεων που μπορούν να αξιοποιήσουν τα προαναφερόμενα έργα υποδομήςž

Παρακαλούμε να εξετάσετε και να αποδεχθείτε την ένταξη του συνόλου της Θεσπρωτίας, και ειδικά τις περιοχές των Συβότων και της Πέρδικας που αποτελούν τον κύριο πόλο έλξης και προβολής του τουριστικού προϊόντος αποτελώντας τον βασικό πνεύμονα του οικονομίας της περιοχής μας, στις Ειδικές Περιοχές του αναπτυξιακού νόμου ώστε οι πολυπόθητες και επιδιωκόμενες επενδύσεις, που αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά την ανεργία και να χτυπήσουν δυναμικά το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, ενισχύοντας την Εθνική Οικονομία, να καταστούν δικαιούχοι του κινήτρου της επιχορήγησης, δηλαδή της άμεσης χρηματοδότησης.

Προς υποστήριξη της δυναμικής Εξωστρέφειας της περιοχής μας παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας την ραγδαία ανάπτυξή της, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., σε 2 πολύ σημαντικούς κλάδους: στην ιχθυοκαλλιέργεια, που από 8,7 εκατ. Ευρώ το 2005, εμφανίζει το 2014, εξαγωγές ύψους 18,1 εκατ. ευρώ, και στα εσπεριδοειδή που από 500 χιλιάδες ευρώ το 2005, εμφανίζονται εξαγωγές ύψους 1,9 εκατ. Ευρώ το 2014.

Ευελπιστώντας στην θετική σας ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημά μας, παραμένουμε στην διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινήσεις.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Αλέξανδρος Πάσχος
Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας στον Γ. Γραμματέα του Υπουργείο Ανάπτυξης Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας στον Γ. Γραμματέα του Υπουργείο Ανάπτυξης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαΐου 11, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.