ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Το υπόμνημα, πριν 30 χρόνια, για το "Τσάμικο" του αειήμνηστου βουλευτή Θεσπρωτίας Στρατή Αθανασάκου


Ενώ αναμένεται να εκδικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, όπου έχουν προσφύγει, ο φάκελος για τις ανιστόρητες διεκδικήσεις των "Τσάμηδων" στην Ελλάδα, έρχεται στο φως ένα ντοκουμέντο. 
 
Ο αείμνηστος βουλευτής Θεσπρωτίας Στρατής Αθανασάκος, που ήταν άριστος γνώστης του λεγόμενου "Τσάμικου" θέματος, είχε καταθέσει υπόμνημα επ’ αυτού, το 1986, πριν 30 ακριβώς χρόνια, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων: 
 
« Όπως βεβαιώνουν οι ιστορικοί, αλλά και όπως είναι τοπικά παραδεκτό, οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες είναι απόγονοι των Θεσπρωτών και προέρχονται από τους κατά καιρούς εξισλαμισθέντες κατοίκους της περιοχής.
Στο θεσπρωτικό χώρο δεν εγκαταστάθηκαν Τούρκοι ως έποικοι, αλλά ελάχιστοι ως όργανα της τουρκικής διοικήσεως, οι οποίοι, όμως, δεν παρέμειναν μόνιμα και οικογενειακά στον τόπο. 
Ούτε Αλβανοί από την ιστορικά παραδεκτή Αλβανία, εγκαταστάθηκαν ποτέ στην Θεσπρωτία. 
Συνεπώς οι αποτελέσαντες κατά καιρούς την μειονότητα αυτή, δεν είναι δυνατόν να υποστηριχθεί ότι έλκουν την καταγωγή και έχουν εθνική καταγωγή τουρκική ή αλβανική. 
Οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες διακρίνονταν περισσότερο για το έντονο θρησκευτικό τους πιστεύω και λιγότερο για το εθνικό τους πιστεύω και θεωρούσαν πατρίδα τους τη χώρα της θρησκείας τους, την Τουρκία. 
Γι’ αυτό και μετά τη μη ανταλλαγή τους κατά το 1926, πωλούσαν, όσοι έβρισκαν αγοραστές, την ακίνητη περιουσία τους και μετανάστευαν στην Τουρκία και κανένας στην Αλβανία». 
 
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Το υπόμνημα, πριν 30 χρόνια, για το "Τσάμικο" του αειήμνηστου βουλευτή Θεσπρωτίας Στρατή Αθανασάκου ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Το υπόμνημα, πριν 30 χρόνια, για το "Τσάμικο" του αειήμνηστου βουλευτή Θεσπρωτίας Στρατή Αθανασάκου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 17, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.