Κυνηγετικός Τουρισμός - Άρθρο του Ζήγου Χρήστου




Ο σωστός κυνηγός είναι φυσιολάτρης συνεργάζεται με τις υπηρεσίες για την πάταξη της λαθροθηρίας , κυνηγάει την εποχή που επιτρέπεται το κυνήγι , κυνηγάει όποια θηράματα επιτρέπονται και όσα επιτρέπεται . 

 Η ιστορία του κυνηγιού 

1) Από τότε που ο άνθρωπος άρχισε να περπατάει στη γη, η πρώτη του δραστηριότητα ήταν το κυνήγι για να εξασφαλίσει την τροφή του , παρότι τα μέσα που διέθετε ήταν πρωτόγονα όπως πέτρες , ξύλα και λοιπά αυτοσχέδια μέσα όπως παγίδες κτλ . Κατάφερνε να εξασφαλίσει την τροφή του χωρίς να διαταράσσει την ισορροπία της φύσης και να εξαφανίζει τα είδη που κυνηγούσε . 

2) Και οι αρχαίοι Έλληνες είχαν το κυνήγι σε υψηλή προτεραιότητα στη ζωή τους και για αυτό είχαν ως προστάτιδα του κυνηγιού και των κυνηγών την θεά Άρτεμις , σώζονται πολλά γραπτά των αρχαίων συγγραφέων και φιλοσόφων σχετικά με το κυνήγι . 

3) Και στην νεώτερη σύγχρονη ιστορία όλοι οι αυτοκράτορες , οι βασιλείς και οι αξιωματούχοι το είχαν ως το υπ’αριθμ. ένα χόμπι –σπορ –συνήθεια .Δημιουργούσαν απαγορευμένες μεγάλες εκτάσεις ως κυνηγότοπους μόνο για αυτούς .Δεν επέτρεπαν το κυνήγι στον απλό λαό . 
Επίσης το κυνήγι το χρησιμοποιούσαν και ως τόπο συνάντησης και διαβούλευσης με τους υψηλούς προσκεκλημένους τους . 

Το κυνήγι σήμερα 

Σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα το κυνήγι είναι ένα ευρέως διαδεδομένο χόμπι-σπόρ , σε όλα τα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού. 

Είναι ελεγχόμενο και διέπετε από αυστηρούς κανόνες και νόμους .

Το αυστηρότερο νομικό πλαίσιο της Ευρώπης το έχει η Ελλάδα , σε ορισμένα σημεία θα πρέπει να βελτιωθεί προς το ηπιότερο σύμφωνα με τις προτάσεις της κυνηγετικής Συνομοσπονδίας . 

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ήπειρο και ειδικότερα στην Θεσπρωτία .

Έχουμε την τύχη η ευλογημένη φύση της Ηπείρου να διαθέτει την μορφολογία και το κλίμα ώστε να ζουν τα περισσότερα είδη κυνηγιού στο φυσικό τους περιβάλλον με την πιο πλούσια χλωριδα και πανίδα .

Εκτός από χόμπι ή σπορ το κυνήγι είναι και μια οικονομική δραστηριότητα που συμπεριλαμβάνετε στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού .

Επίσης οι κυνηγοί είναι ευαισθητοποιημένοι οικολογικά και προστατεύουν το περιβάλλον και την ισορροπία της φύσης . 

Εδώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τα εξής : 
Τα περισσότερα βουνά της Ηπείρου πριν τρεις –τέσσερις δεκαετίες υπερβόσκουνταν από χιλιάδες γιδοπρόβατα , γελάδια και ιπποειδή , αυτοί οι βοσκότοποι συντηρούσαν τα κοπάδια ελευθέρας βοσκής και δεν προλάβαιναν να αναπτυχθούν δέντρα και θάμνοι . 

Σταδιακά με τον σταβλισμό των ζώων σε αυτά τα βουνά έχουν αναπτυχθεί αυτοφυή δασικά δέντρα και θάμνοι με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιες δασωμένες εκτάσεις .

Σε αυτές τις εκτάσεις ευνοείτε η ανάπτυξη της χλωρίδας και της πανίδας με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να έχουμε υπερπληθυσμό από πουλιά και από άγρια ζώα και από θηράματα . 

Πολλοί πχ αγρότες τα τελευταία χρόνια διαμαρτύρονται για τις ζημιές που τους προκαλούν τα αγριογούρουνα στα χωράφια και στους κήπους και τα κοτσύφια και τα άλλα πουλιά στον ελαιόκαρπο κτλ . 



Οι κυνηγοί ως τουρίστες 
Η Ήπειρος έχει πολύ πλούσιους κυνηγότοπους με πολλά θηράματα , αγριογούρουνα , λαγούς , μπεκάτσες , πέρδικα , ορτύκια , κοτσύφια κτλ. Για αυτό και την προτιμούν πολλοί κυνηγοί από όλη την Ελλάδα και τα τελευταία χρόνια και από το εξωτερικό , που έρχονται κατά ομάδες και πολλές φορές και με τις οικογένειες τους .

Παράλληλα με το κυνήγι κάνουν και τουρισμό με πολυήμερες διακοπές από μια εβδομάδα έως και μήνες και ξαναέρχονται δυο και τρεις φορές . 

Όλοι αυτοί οι κυνηγοί –τουρίστες ενισχύουν την τοπική οικονομία από Σεπτέμβριο έως Μάρτη που τους έχουμε ανάγκη να αφήσουν τα χρήματα τους . 

Διαμένουν σε ξενοδοχεία και επιπλωμένα διαμερίσματα, με το φαγοπότι , την ψυχαγωγία , τα καύσιμα , τα ψώνια τους και τα εισιτήρια τους .

Στα καταστήματα με είδη κυνηγιού , pet-shop , και κτηνιάτρους , κάθε κυνηγός ξοδεύει για μια εβδομάδα στην Ήπειρο πολλά χρήματα . 

Οι Έλληνες κυνηγοί από Αθήνα , Θεσσαλονίκη κτλ . από 500 ως 800 ευρώ , οι ξένοι από Ιταλία από 1.000 ως 1.500 ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο την εβδομάδα . 

Εμείς οι επαγγελματίες του τουρισμού και της γαστρονομίας , προτείνουμε να γίνετε πιο οργανωμένα αυτή η δραστηριότητα σε συνεργασία με τους κυνηγετικούς συλλόγους και την κυνηγετική ομοσπονδία να τους παρέχουμε ενημέρωση –πληροφόρηση για τους κυνηγότοπους , τα θηράματα . 

Να τυπώσουμε ένα έντυπο με τις περιοχές που επιτρέπετε το κάθε θήραμα σε 3 γλώσσες , ελληνικά , ιταλικά , αγγλικά .

Πολλοί από τους ξένους κυνηγούς –τουρίστες χρειάζονται έναν συνοδό –οδηγό κατά προτίμηση να μιλά την γλώσσα τους και τον πληρώνουν πολύ καλά . 

Μέσα από το νέο ΕΣΠΑ να ενθαρρυνθούν κάποιοι ιδιοκτήτες που διαθέτουν κατάλληλες εκτάσεις να δημιουργήσουν οργανωμένα θηραματοτροφεία .

Και σε συνεργασία με τους κυνηγετικούς Συλλόγους της Ιταλίας για κοινές εκδηλώσεις όπως η κουζίνα του κυνηγού και διάφορα εδέσματα με κυνήγι . 

 Καθώς επίσης και από κοινού υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ προς όφελος των κυνηγών του φυσικού περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας . 

Οι περισσότεροι από αυτούς επισκέπτονται και τα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής μας και φεύγουν ευχαριστημένοι και διαφημίζουν την Ήπειρο στην πατρίδα τους . 

Κλείνοντας εκπέμποντας SOS . 
Αγαπητοί κυνηγοί προστατέψτε τους εαυτούς σας και τους συναδέλφους σας από κυνηγετικά ατυχήματα .
Κάθε χρόνο έχουμε πολλούς τραυματισμούς και θανατηφόρα ατυχήματα κυνηγών κυρίως αυτών που κυνηγούν αγριογούρουνα . 

Ευχαριστώ 
Με τιμή 
ΖΗΓΟΣ Γ. ΧΡΗΣΤΟΣ
Γενικός Γραμματέας της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ. « Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ »
Κυνηγετικός Τουρισμός - Άρθρο του Ζήγου Χρήστου Κυνηγετικός Τουρισμός - Άρθρο του Ζήγου Χρήστου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 26, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.