Ο απολογισμός του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη για το 2016




Κύριε Περιφερειάρχη, σεβαστό Προεδρείο, κυρίες και κύριοι Αντιπεριφερειάρχες κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Συμπαραστάτη του Πολίτη, Εκτελεστικέ Γραμματέα, κυρίες και κύριοι

Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο ερχόμαστε ενώπιον του ανώτατου οργάνου της Περιφέρειας , του Περιφερειακού Συμβουλίου, για να αναπτύξουμε και ενημερώσουμε το σώμα, αλλά και τούς πολίτες της Ηπείρου για το πως διαχειριστήκαμε , διεκδικήσαμε, πετύχαμε, ή δεν καταφέραμε να πετύχουμε τους στόχους μας, κατά τη χρονιά που πέρασε.

Στην μακρά μου θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενθυμούμαι λογοδοσίες παλαιότερων χρόνων, οι οποίες είναι τόσο μακρινές πιά, στις οποίες γέμιζες σελίδες και σελίδες με έργα, μελέτες, σχεδιασμούς μεγαλόπνοα σχέδια και άλλα, απόρροια των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης αλλά και της χώρας.

Ε.Σ.Π.Α, ΘΗΣΕΑΣ, LEADER, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, Π.Δ.Ε, Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι και πολλά άλλα, που έδιναν την ευκαιρία στην Αυτοδιοίκηση να διεκδικήσει και από την στιγμή που οι διοικούντες είχαν ανοικτό μυαλό, να καταφέρνουν η περιοχή τους να αλλάζει όψη προς το βέλτιστο.

Αυτά σήμερα κυρίες και κύριοι τελείωσαν. Ακόμα και το μεγαλεπήβολο χρηματοδοτικό σχέδιο για την Αυτοδιοίκηση το «ΕΛΛΑΔΑ» δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Αντί αυτού ξεκίνησε διαβούλευση για την τροποποίηση του Καλλικράτη.
Λες και το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει η χώρα είναι η τροποποίηση του νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη τα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί αλλιώς ...
Δεδομένο όμως παραμένει ότι αυτά δεν ανακουφίζουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση ερχόμαστε ενώπιον των Ηπειρωτών να παρουσιάσουμε τον ετήσιο απολογισμό μας.

Πέρα και έξω από την δύσκολη εποχή που βιώνει η χώρα μας, κάνοντας έναν συσχετισμό, η Περιφέρειά μας έχει θετικό πρόσημο κατά κοινή ομολογία.

Σε ότι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας , υπηρεσιακά έχουν κατατεθεί οι απολογισμοί υπηρεσιών και έχουν ενσωματωθεί στην γενική εισήγηση.

Πέραν αυτών θα ήθελα να αναφερθώ με την σειρά μου σε διάφορες δράσεις-έργα-παρεμβάσεις που χρίζουν ιδιαίτερης μνείας.

Ο εμβολιασμός των βοοειδών κατά της οζώδους δερματίτιδας ολοκληρώθηκε στο 98% και αυτό με τέσσερις κτηνιάτρους και πολύ μικρή βοήθεια από τους ιδιώτες. Όχι ευθύνη τους βεβαίως αλλά λόγω της οικονομικής στενότητας των κτηνοτρόφων για να επωμισθούν την σχετική αμοιβή τους.

Με τους συχνούς καθαρισμούς στην κοίτη του Καλαμά από τα νεκρά πλατάνια και άλλα φερτά υλικά σε διάφορα σημεία, καθώς και την συντονισμένη λειτουργία των θυροφραγμάτων στο φράγμα του Καλαμά, καταφέραμε και τα πλημμυρικά φαινόμενα περιορίστηκαν στο ελάχιστο. Υπάρχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα με την αρρώστια των πλατάνων, τα οποία έχουν πέσει εντός της κοίτης του Καλαμά δημιουργώντας φράγματα σε πάρα πολλά σημεία, σε περίπτωση δε, ακραίων καιρικών φαινομένων δεν θα αποφευχθεί πλημμυρικό φαινόμενο. 
Προχωράμε σε καταγραφή των σημείων που έχουν δημιουργηθεί φράγματα για να μπορέσουμε σύντομα και συντονισμένα να παρέμβουμε.

Επίσης με τις παρεμβάσεις σε καθαρισμούς των ρεμάτων, βοηθούμε ώστε να μην έχουμε άσχημες συνέπειες μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Ο βιολογικός καθαρισμός της πόλης των Φιλιατών ολοκληρώθηκε και βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία πριν την παράδοσή του στο Δήμο για διαχείριση.

Το πρόγραμμα «βιβλία σε ρόδες», δηλαδή η δανειστική βιβλιοθήκη, για πέμπτη χρονιά λειτουργεί και έχει περάσει από όλα σχεδόν τα σχολεία της Θεσπρωτίας.

Μέσω προγραμμάτων έχουμε διασφαλίσει άφθονο διαφημιστικό υλικό της περιοχής, το οποίο και προωθείται μέσω των εκθέσεων που συμμετέχει η Περιφέρεια.

Κατασκευάστηκε σύγχρονο σημείο ενημέρωσης πολιτών εντός του κτιρίου της Π.Ε Θεσπρωτίας, όπου ο καθένας έχει τη δυνατότητα είτε μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών είτε μέσω οθονών, να ενημερώνεται για τα αποτελέσματα των προγραμμάτων, τις δράσεις της Περιφέρειας Ηπείρου και άλλα.

Επίσης εντός του Λιμένα Ηγουμενίτσης όπου διατηρούμε γραφείο σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ και Ο.Λ.ΗΓ ΑΕ για την προβολή της Ηπείρου

Εγκαταστήσαμε κλειστό κύκλωμα από τηλεοράσεις, μέσω πάλι προγράμματος, οι οποίες προβάλλουν όλες τις εργάσιμες ώρες και ημέρες, αξιοθέατα της Ηπείρου-Θεσπρωτίας, μέσω των οποίων οι εξυπηρετούμενοι πολίτες στο κτίριο της Π.Ε Θεσπρωτίας έχουν άμεση ενημέρωση αλλά και ψυχαγωγία.

Τέλος δημιουργήσαμε διαδικτυακή πλατφόρμα μέσω της οποίας παντού ο καθένας μπορεί να απολαύσει εικονική ξενάγηση σε κάστρα της Κέρκυρας και Θεσπρωτίας.

Μάλιστα προσφάτως παρουσιάστηκε εκτενέστατα από εκπομπή της ΕΡΤ.

Όπως πάντα βρισκόμαστε σε αγαστή συνεργασία με τους Δήμους της Θεσπρωτίας, συζητώντας και βοηθώντας με κάθε τρόπο , όπως σε παρεμβάσεις με τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας αλλά προωθώντας έργα που οι Δήμοι λόγω στενότητας οικονομικής, δεν μπορούν να υλοποιήσουν.

Μεγάλη συνδρομή παρέχουμε και προς τους Τ.Ο.Ε.Β της περιοχής είτε με παρεμβάσεις των μηχανημάτων (καθαρισμοί δρόμων, χαλικοστρώσεις δρόμων, καθαρισμοί οικοπέδων στους αναδασμούς κ.λ.π)καθώς και με έργα που δεν μπορούν οι ίδιοι να εκτελέσουν.

Σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη κυρία Καλογιάννη προωθήσαμε και εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το Καταδυτικό Πάρκο Θεσπρωτίας στα Σύβοτα μαζί με αυτό της Πρέβεζας.

Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ολοκληρωθήκαν οι εργασίες που απαιτήθηκαν για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας και εντός των ημερών παραδίδεται στον φορέα λειτουργίας του.

Επίσης μετά από εποικοδομητική συνεργασία και συνεννόηση με την ΟΛ.ΗΓ. ΑΕ, το ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ στο οποίο είμεθα μέτοχοι καθώς και άλλους εταίρους από Ιταλία εντάξαμε σε πρόγραμμα την κατασκευή του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας.

Εγχείρημα που με την ολοκλήρωσή του θα δώσει άλλη διάσταση στον Λιμένα Ηγουμενίτσας αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, τον Συμπαραστάτη του Πολίτη, τον Εκτελεστικό Γραμματέα, τους συναδέλφους Αντιπεριφερειάρχες και Περιφερειακούς Συμβούλους, τον Περιφερειάρχη για την άψογη συνεργασία που είχαμε και έχουμε.

Ευχαριστώ


Ο απολογισμός του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη για το 2016 Ο απολογισμός του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη για το 2016 Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 28, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.