Παραμυθιά: "Πόρτα" από Μπραΐμη στο ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων από Κέρκυρα



Την κατηγορηματική της αντίθεση στο ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων από Κέρκυρα, εξέφρασε σε δηλώσεις στην paramythia-online.gr, η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη.

Η δήμαρχος Σουλίου έκανε λόγο για απαράδεκτες κωλυσιεργίες ετών στην διαχείριση απορριμμάτων στο νησί των Φαιάκων, σημειώνοντας με νόημα πως οι διαδικασίες για την υλοποίηση των ΧΥΤΑ Καρβουναρίου Παραμυθιάς και Λευκίμμης, ξεκίνησαν ταυτόχρονα προ δεκαετίας.

«Είναι απαράδεκτο, επι μια δεκαετία και πλέον, ένα νησί σαν την Κέρκυρα να μην μπορεί να διαχειριστεί τα απορρίμματα που παράγουν οι κάτοικοι και ο τουρισμός της, ενώ ζουν από τον τουρισμό. Είναι απαράδεκτο στην σημερινή εποχή της κρίσης, να πληρώσει ο ελληνικός λαός (σε περίπτωση χρηματοδότησης), ή ο δημότης της Κέρκυρας (σε περίπτωση μη χρηματοδότησης), το μεγάλο κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων έκτος νησιού, απλά επειδή και μονο κωλυσιεργούν στην διαχείριση των απορριμμάτων επι σειρά ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά η δήμαρχος Σουλίου.

Τέλος η Σταυρούλα Μπραΐμη, σημείωσε πως και ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου Παραμυθιάς βρίσκεται σε οριακά σημεία με τα απορρίμματα πού ήδη διαχειρίζεται και διερωτήθηκε με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να δεχτούν άλλους 60.000 τόνους που παράγει η Κέρκυρα ανά χρόνο.

Όσον αφορά την κατάσταση στο νησί των Φαιάκων, ενδεικτικό του πόσο χαλαρά έχουν πάρει την υπόθεση, είναι το γεγονός πως ενώ και 2 χρονιά κινδυνεύουν να καταστρέψουν τον τουρισμό με τα σκουπίδια να βρίσκονται σε κάθε γωνία του νησιού χωρίς να πράξουν τίποτα, αποφάσισαν 2 μήνες πρν την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν να πραγματοποιήσουν δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων.

Και το δημοτικό συμβούλιο αυτό θα μείνει στην τοπική ιστορία του νησιού σαν μνημείο στρουθοκαμηλισμού και μικροπολιτικής, καθώς λίγο πριν την έναρξη της σεζόν αποφάσισαν «ομόφωνα» να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, χαϊδεύοντας αυτιά και αποφεύγοντας να δώσουν μια δυναμική προσωρινή λύση, μέχρι την υλοποίηση του σχεδιασμού που προβλέπει ΧΥΤΥ και εργοστάσιο, ένα εργοστάσιο που ενώ υπήρχε έτοιμη μελέτη, δεν προχώρησε επειδή ήταν ΣΔΙΤ, καθώς η παράταξη της πλειοψηφίας (που εκλέχθηκε με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ) έκτος των άλλων έδειξε και ιδεολογικές αγκυλώσεις.



Έτσι αποφάσισαν να ορίσουν μια επιτροπή και να βρεθούν στην Αθήνα, πιέζοντας την κυβέρνηση για μεταφορά και μάλιστα με χρηματοδότηση. Από την ημέρα που πήραν την απόφαση έχει περάσει μια εβδομάδα, αλλά για κάποιον λόγο που μπορούν να κατανοήσουν μόνο αυτοί, βρίσκονται ακόμα στο νησί.

Στόχος τους η μεταφορά ή στην Κοζάνη και στην ΔΥΑΔΥΜΑ, ή στην Ήπειρο. Οπως όλα δείχνουν (αν και δεν έχουν ακόμα υποβάλει επίσημο αίτημα) η ΔΥΑΔΥΜΑ τους το αποκλείει

Σύμφωνα με πληροφορίες της paramythia-online.gr, στελέχη των παρατάξεων τοσο της πλειοψηφίας του Κώστα Νικολούζου, όσο και της μείζονος αντιπολίτευσης της Μερόπης Υδραίου, έχουν πραγματοποιήσει ανεπίσημες επαφές τόσο με αυτόδιοικητικούς όσο και με κομματικούς παράγοντες της Ηπείρου, λαμβάνοντας όμως, κυρίως, αρνητικές απαντήσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι το επόμενο ΔΣ του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου, θα υπάρξει γραπτό αίτημα από τον δήμο Κερκυραίων, έτσι ώστε το θέμα να μπει στην ημερησία διάταξη, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, να φανερώνουν μια ξεκάθαρη αρνητική απάντηση, εστω και αν το εργοστάσιο αναμένεται να ξεκινήσει την δοκιμαστική λειτουργία του στα τέλη του καλοκαιριού. Οπότε το αίτημα θα αφορά την ταφή των απορριμμάτων σε έναν από τους τρεις ΧΥΤΑ ή και στους 3 ΧΥΤΑ της Ηπείρου κατά 33% στον καθένα.

Έτσι ο μόνη ρεαλιστική εξέλιξη που μπορεί να συμβεί στην Κέρκυρα (και στο τέλος αυτό θα συμβεί), είναι το προσωρινό άνοιγμα του ΜΗ αδειοδοτημένου ΧΥΤΑ Λευκίμμης (με οτι αυτό σημαίνει με τις αντιδράσεις των κατοίκων), ελπίζοντας πως θα τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες για την χωροθετηση νέου ΧΥΤΥ, το πιο πιθανόν στην ευρύτερη περιοχή του Τεμπλονίου, όπου κάποια στιγμή θα κατασκευαστεί και το εργοστάσιο.


 
Παραμυθιά: "Πόρτα" από Μπραΐμη στο ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων από Κέρκυρα Παραμυθιά: "Πόρτα" από Μπραΐμη στο ενδεχόμενο μεταφοράς απορριμμάτων από Κέρκυρα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 07, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.