Ήπειρος: Θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά στην ανεργία - 58% στους νέους
Η Ήπειρος αποτελεί μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαικής Ένωσης.. 
Το χαρακτηριστικό αυτό την ακολουθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια. Και μία μικρή ανάκαμψη που είχε καταγραφεί διακόπηκε βίαια στα χρόνια των μνημονιακών μέτρων. Τώρα καταγράφει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ. Κατέχει μία από τις θέσεις μεταξύ των Περιφερειών της Ευρωπαικής Ένωσης με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας. Ο συνδυασμός φτώχειας κι ανεργίας αποτυπωνει μία ζοφερή πραγματικότητα και προσγειώνει όσους νομίζουν ότι η ανάπτυξη κάνει... παρέλαση.

Τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Στατιστική Υπηρεσία δεν μπορεί παρά να προκαλούν έντονο προβληματισμό. Η Ήπειρος παίρνει... χάλκινο μετάλλιο μεταξύ των Περιφερειών της Ευρώπης με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Σε χειρότερη θέση βρίσκεται η Δυτική Μακεδονία η οποία έχει την πρωτιά με ανεργία που φτάνει στο 29,1% βάση των στοιχείων του 2017. Ακολουθεί η Δυτική Ελλάδα με 26,3 και η Ήπειρος με 24,8%.

Μεταξύ των 275 περιφερειών της ΕΕ, οι 56 είχαν ποσοστό ανεργίας 3,8% ή λιγότερο, που είναι το μισό του μέσου ποσοστού της ΕΕ (7,6%). Σε αυτές περιλαμβάνονται 21 γερμανικές περιφέρειες, 13 βρετανικές, επτά τσέχικες, τρεις ουγγρικές και τρεις αυστριακές.

Από την άλλη πλευρά, 31 περιφέρειες είχαν ποσοστό ανεργίας τουλάχιστον 15,2%, διπλάσιο από αυτό της ΕΕ. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι 13 ελληνικές περιφέρειες, εννιά ισπανικές, πέντε γαλλικές και τέσσερις ιταλικές.

Όσον αφορά στο ποσοστό ανεργίας των νέων ηλικίας 15-24 ετών, τρεις ελληνικές περιφέρειες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα της ΕΕ: Το Βόρειο Αιγαίο (58,2%), η Ήπειρος (58%) και η Δυτική Μακεδονία (55%).

«Πρωταθλήτριες» είναι οι ελληνικές περιφέρειες και στη μακροχρόνια ανεργία – στο ποσοστό δηλαδή των ανέργων που δεν έχουν εργασθεί για 12 ή περισσότερους μήνες - καθώς έξι φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα της ΕΕ: Η Αττική (77,3%), η Θεσσαλία (77,2%), η Δυτική Ελλάδα (74,7%), η Ήπειρος (74,6%), η Στερεά Ελλάδα (74,2%) και η Πελοπόννησος (73,1%).


 
Ήπειρος: Θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά στην ανεργία - 58% στους νέους Ήπειρος: Θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά στην ανεργία - 58% στους νέους Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 28, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες