1ο Φεστιβάλ Παμβώτιδας, το πρώτο τριήμερο Σεπτεμβρίου

1ο Φεστιβάλ Παμβώτιδας, το πρώτο τριήμερο Σεπτεμβρίου



Το 1o Φεστιβάλ Παμβώτιδας θα πραγματοποιηθεί από την 1η ως τις 3 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα καινοτόμο, πολυαισθητηριακό, πολυθεματικό και πολυεπίπεδο φεστιβάλ της Καλλίεργον που αποτελεί μέρος του Pamvotis Lake Project με δράσεις που θα εκτυλίσσονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Φέτος, το φεστιβάλ επικεντρώνεται στη Μεταβυζαντινή περίοδο και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, συμπεριλαμβανομένης της εποχής του Αλή Πασά. Όλες οι δράσεις του φεστιβάλ περιστρέφονται γύρω από τη λογοτεχνία και την προφορική παράδοση που έχουν κληροδοτηθεί από γενιά σε γενιά, ακολουθώντας τη ροή του χρόνου, με σεβασμό πάντα στις αναφορές του παρελθόντος. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν ενεργά, βιώνοντας μια πρωτόγνωρη συναρπαστική εμπειρία. Κάποιες από τις δράσεις του φεστιβάλ είναι συμπεριληπτικές, θέτοντας σε λειτουργία και την παραμικρή αίσθηση, ώστε να μπορούν όλο και περισσότεροι να νιώσουν αυτές τις μοναδικές στιγμές.

​Το 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ αποσκοπεί στο να παρουσιάσει το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης. Οι χώροι όπου θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις αποτελούν δύο από τα μεγαλύτερα ταυτοτικά στοιχεία των Ιωαννίνων. Με τον τρόπο αυτό το φεστιβάλ λειτουργεί ως ένα σημαντικό εργαλείο εναλλακτικού τουρισμού για την τοπική επιχειρηματικότητα, προσφέροντας ένα νέο και ανταγωνιστικό πολιτιστικό προϊόν.

Αυτό που χωρίζει το σήμερα από το χθες είναι μόνο η επιφάνεια του γλυκού νερού της λίμνης. Το νερό της αποτελεί συνδετικό κρίκο αιώνων. Οι βάρκες, χαράζοντας μια πορεία στα νερά της, στη νοητή γραμμή των βημάτων τους, γράφουν ταυτόχρονα τόσες ιστορίες αιώνων! Ιστορίες, που οι άγραφοι κανόνες του νερού και η προφορική παράδοση τους έδωσαν διαστάσεις «ιστορικών μύθων». Φέτος το φεστιβάλ, τιμά τη «μήτρα» των Ιωαννίνων, τη Λίμνη Παμβώτιδα -μία από τις αρχαιότερες λίμνες παγκοσμίως και δεύτερη αρχαιότερη ευρωπαϊκή λίμνη- καθώς και την προσφορά της θηλυκής διάστασής της ως ζωοδόχου πηγής. Έτσι, συνειρμικά, αφιερώνεται στη γυναίκα.

​Ένα επιμέρους αφιέρωμα στην ταινία «Αστέρω» του 1959 δίνει αφορμή για δράσεις και παρουσιάσεις με βλέμμα στο μέλλον και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της περιοχής στον τομέα του πολιτισμού, του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας.

Τα φωτογραφικά πορτρέτα -σε ελεύθερη απόδοση- που θα παρουσιαστούν στο φεστιβάλ, με προβολή πάνω στα νερά της λίμνης, φέρουν την υπογραφή του Μάκη Αναστασίου, όπως επίσης, το πορτρέτο της κυρά Φροσύνης ως «Καλλιμάρτυρα» που συνοδεύει (στο κανάλι μας στο YouTube) το απόσπασμα από το συγγραφικό έργο «ούι» με τίτλο «Της Χρυσής της παραμάνας», καθώς και το πορτρέτο «ΜΗΤΕΡΑ» που θα έχετε την ευκαιρία να δείτε στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Η εικόνα του φόντου της αφίσας, σε έμπνευση, σκηνοθεσία και εκτέλεση του Στέφανου Παπαζαπραΐδη, προορίζεται για το οπισθόφυλλο του έργου «Ούι». Το εξώφυλλο χρησιμοποιήθηκε, ήδη, ως αφίσα στην πρώτη δράση του Pamvotis Lake Project, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του έτους.

​Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών.
1ο Φεστιβάλ Παμβώτιδας, το πρώτο τριήμερο Σεπτεμβρίου 1ο Φεστιβάλ Παμβώτιδας, το πρώτο τριήμερο Σεπτεμβρίου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Αυγούστου 20, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.