ΠΗΓΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ

ΠΗΓΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ


Επανέρχομαι στο θέμα, που, δυστυχώς, το διατηρώ στην επικαιρότητα, χωρίς αποτέλεσμα, για δεκαετίες, της συστηματικής καλλιέργειας των ήδη υπαρχόντων, καταμετρημένων και επιστημονικά αναδειχθέντων αρωματικών φυτών και βοτάνων στη Θεσπρωτία και ιδιαίτερα στη Μουργκάνα Φιλιατών.
 
Φοβάμαι πως ο ντόρος που, αρκετές φορές, στις προηγούμενες δεκαετίες είχε ξεσηκωθεί στον τόπο μας, με ημερίδες, με παρουσιάσεις, με φιλοξενίες Πανεπιστημιακών δασκάλων και ταλαντούχων εισηγητών – στελεχών Υπουργείων, είχε να κάνει με το πνεύμα της εποχής. 
 
Δηλαδή «αέρα, πατέρα» που έλεγαν κάποιοι σκεπτόμενοι σοσιαλιστές των ημερών αυτών.
 
Να όμως, που μας ανοίγουν τα μάτια, λαθροεισβολείς από τη γειτονική Αλβανία, οι οποίοι επιδίδονται μετά μανίας, στη βίαιη και άγρια καταστροφική συγκομιδή των αρωματικών φυτών και βοτάνων, των βουνών της Ηπείρου, με ιδιαίτερη αδυναμία σε αυτά της Μουργκάνας Φιλιατών.
 
Η τελευταία είδηση, που προκάλεσε την ταπεινότητά μου, να επαναφέρω στην επικαιρότητα το θέμα, ήρθε άμεσα από την πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Σύμφωνα , λοιπόν, με την βελγική εφημερίδα L’ Echo, Ιταλός «έμπορος» θησαυρίζει, από τα αρωματικά φυτά και βότανα της Ηπείρου, που τα προμηθεύεται από Αλβανούς κατοίκους, που τους αποκαλεί «παράνομους κόπτες».
 
Προσωπικά, επιμένω, πως, θετικό αποτέλεσμα για την επιστημονική καλλιέργεια των αρωματικών φυτών και βοτάνων θα επιτευχθεί, εάν , με το αντικείμενο ασχοληθούν οι τρείς Δημοτικές Αρχές, με πρωτοβουλία εκείνης των Φιλιατών.
 
Μια τέτοια απόφαση, δεν απαιτεί, ιδιαίτερα ποσά, για να την αποφύγουν οι Δήμαρχοι. 
 
Γι’ αυτό και θα ήταν ευχής έργο, ο Δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς, που είναι και ο «φτωχότερος», να δει την υπόθεση και με την υπευθυνότητα που τον διακρίνει.
ΠΗΓΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΠΗΓΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 27, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.