Εμφανίστηκε και φέτος στην Λιμνοπούλα Παραμυθιάς ο απειλούμενος με εξαφάνιση Μαυροπελαργός

Εμφανίστηκε και φέτος στην Λιμνοπούλα Παραμυθιάς ο απειλούμενος με εξαφάνιση Μαυροπελαργός

 
 
Την καθιερωμένη επίσκεψη στην Λιμνοπούλα Παραμυθιάς (Λίμνη Χοτκοβα), έκανε ο απειλούμενος με εξαφάνιση Μαυροπελαργός. Το μεταναστευτικό αυτό πτηνό, που σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, είναι είδος που κινδυνεύει, επιλέγει σταθερά την Λιμνοπούλα για την τροφή του, αν και αυτή έχει μετατραπεί σε πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων από τα έργα για το αρδευτικό της περιοχής.

Πρόκειται για είναι ένα μεγάλου μεγέθους πουλί, που φτάνει τα 96 εκ. ύψος, τα 2 μέτρα άνοιγμα φτερών και τα 3 κιλά βάρος. Διαφέρει από τον λευκό πελαργό, που είναι και λίγο μεγαλύτερος, λόγω του χρώματός του, το οποίο είναι μαύρο, με μεταλλικές ανταύγειες πράσινες και μωβ στο επάνω μέρος και λευκό στο κάτω.

Ανήκει στην τάξη των Πελαργόμορφων (Ciconiiformes) και στην οικογένεια των πελαργίδων (Ciconiidae). Είναι μεταναστευτικό είδος που ξεχειμωνιάζει στην νότια και νοτιοανατολική Αφρική και έρχεται στους τόπους αναπαραγωγής στα μέσα Μαρτίου ενώ φεύγει στα πρώτα κρύα.

Ο Μαυροπελαργός (Ciconia nigra) είναι ένα μοναχικό και ντροπαλό πουλί και δεν φωλιάζει σε αποικίες ούτε κοντά στον άνθρωπο όπως κάνει ο πελαργός (Ciconia ciconia). Σε αντίθεση προτιμάει τα δάση με μεγάλα δέντρα κυρίως κωνοφόρα όπου και χτίζει τη φωλιά του και δεν δέχεται την παρουσία άλλων ατόμων του είδους του σε μια περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου. Φωλιάζει στα δάση αλλά τρέφεται κοντά στο νερό γι' αυτό προτιμά τα δάση που είναι κοντά σε λίμνες, έλη και ποτάμια.

Πρόσφατα ο Μαυροπελαργός εμφανίστηκε και στον βάλτο Κερέτζας στις εκβολές του Αχέροντα, με το προσωπικό φύλαξης των υγροτόπων του Φορέα Διαχείρισης στενών και εκβολών των ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, να τον φωτογραφίζει.
 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgqiqhvT-06GTMgC0Cvs_7z8HLP8OC102KOtBVZmwf719XLwxFSKAvAQNbXr3Uj0apNNWFp-83IZzOum_xxnNgc8-jrBgA0flHpAQuRfR6sIbf6_IP54v3HrwS5JWukmHhmb9moF9xNpxaE/s1600/221020141544.jpg

Εμφανίστηκε και φέτος στην Λιμνοπούλα Παραμυθιάς ο απειλούμενος με εξαφάνιση Μαυροπελαργός Εμφανίστηκε και φέτος στην Λιμνοπούλα Παραμυθιάς ο απειλούμενος με εξαφάνιση Μαυροπελαργός Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 03, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.