Παρουσία και ομιλία του Μάριου Κάτση στην ημερίδα «Εξαγωγική δραστηριότητα μέσω του ΟΛΗΓ-Τοπική παραγωγή-Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών την επόμενη 10ετία»

Παρουσία και ομιλία του Μάριου Κάτση στην ημερίδα «Εξαγωγική δραστηριότητα μέσω του ΟΛΗΓ-Τοπική παραγωγή-Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών την επόμενη 10ετία»


Ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάριος Κάτσης παραβρέθηκε στην σημερινή ημερίδα με θέμα " Εξαγωγική δραστηριότητα μέσω του ΟΛΗΓ-Τοπική παραγωγή-Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών την επόμενη 10ετία" που διοργάνωσε ο Σύλλογος Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας.

Ο κ. Κάτσης στην ομιλία του στα πλαίσια της εκδήλωσης, αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι 2 φορείς και τους ευχαρίστησε για την πρόσκλησή τους, αναφέρθηκε στις τρέχουσες πολιτικές και στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης μέσα από μια σκληρή διαπραγμάτευση, να οδηγήσει την χώρα εκτός της κρίσης και μακριά από τις λανθασμένες πολιτικές συνταγές που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα.

Στην διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας που θα οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη και περιέγραψε τα χαρακτηριστικά της. Αυτά περιλαμβάνουν την στήριξη του πρωτογενούς και του εξαγωγικού τομέα, τον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και των περιβαλλοντικών όρων την αύξηση των θέσεων εργασίας και την κοινωνική αναδιανομή των ωφελημάτων της ανάπτυξης.

Στη συνέχεια ο κ. Κάτσης, εξήρε την σημαντικότητα της εκδήλωσης λέγοντας ότι «η αλληλοενημέρωση και ο συντονισμός των ενεργειών ανάμεσα στο σύλλογο υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας και στον ΟΛΗΓ, πρέπει να αποτελέσει υπόδειγμα συνεργασίας για την τόνωση της τοπικής παραγωγής και την ώθηση της εξαγωγικής δραστηριότητας» και επίσης δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του από τον θεσμικό του ρόλο, σε υγιείς επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που βασίζονται στην βιώσιμη ανάπτυξη. Ενδεικτικά ανέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί στην απλούστευση των διαδικασιών με Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων στα πρότυπα των ΚΕΠ και ανέφερε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος ήδη επεξεργάζεται την λύση στο πάγιο και δίκαιο αίτημα των μικροκαλλιεργητών ώστε να πάψει η μικρή μετακίνηση των πλωτών τους μονάδων να θεωρείται μετεγκατάσταση.


ΟΜΙΛΙΑ

Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε με την πρόσκληση στη σημερινή εκδήλωση. Είναι χαρά μου να βρίσκομε μαζί σας, στη συζήτηση για την εξαγωγική δραστηριότητα μέσω του λιμένα, την τοπική παραγωγή και την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας την επόμενη δεκαετία.

Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα, να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε ως πολιτεία, τις προσπάθειες υγιούς ανάπτυξης μέσω της παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε ότι έχουμε τα αυτιά μας και τα μάτια μας ανοιχτά μπροστά στις προκλήσεις. Γι’ αυτό βρίσκομαι σήμερα εδώ.

Τα ακραία μέτρα λιτότητας που πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια διέλυσαν την παραγωγική βάση του τόπου. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή μίλησε για την ανάγκη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η οποία θα φέρει νέες θέσεις εργασίας. Χωρίς αυτή, το να περάσουμε σε βιώσιμη ανάπτυξη είναι αδύνατο. Και βάζω τη λέξη βιώσιμη γιατί πρέπει να θυμόμαστε ότι η ανάπτυξη δεν είναι μια ουδέτερη έννοια. Εξαρτάται απόλυτα από τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται καθώς και από την πολιτική αναδιανομής των ωφελημάτων της.

Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε οποιαδήποτε αναπτυξιακή δράση, που βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης, και τείνει στην αύξηση της ευημερίας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών είναι πολύ δύσκολες, και τα περιθώρια για τις τοπικές επιχειρήσεις είναι στενά. Η έλλειψη ρευστότητας και η ασφυξία που αυτή φέρνει στην αγορά, δεν αποτελεί ούτε επιλογή, ούτε ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Αντιθέτως, πρόκειται για μια σκληρή διαπραγματευτική τακτική των εταίρων.

Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να καταφέρουμε να βγούμε από τα αδιέξοδα στα οποία μας εγκλώβισαν οι προηγούμενες πολιτικές που εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν να έχουν υποστηριχτές εντός των τειχών. Παράλληλα όμως με τη σκληρή διαπραγμάτευση που διεξάγεται στο εξωτερικό, έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο και στο εσωτερικό ώστε όχι μόνο να διαχειριστούμε αυτά που κληρονομήσαμε αλλά να εφαρμόσουμε το δικό μας σχέδιο για το αύριο αυτού του τόπου.

Σε αυτόν τον σχεδιασμό δε θα μπορούσε να λείπει φυσικά το κομμάτι των μεταφορών και η στήριξη της τοπικής παραγωγής. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τη Θεσπρωτία και την Ήπειρο, αλλά για ολόκληρη τη χώρα.

Τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως η Γ1 φάση και το εμπορευματικό κέντρο, στόχο έχουν να καταστήσουν το λιμάνι Ηγουμενίτσας ισχυρό μοχλό ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής μέσω της αύξησης της εμπορευματικής κίνησης και ότι αυτή συνεπάγεται.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι, τα έργα που προβλέπονται στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων 2014-2025 για τα έργα μεταφορών στην χώρα μας περιλαμβάνουν σε προτεραιότητα την ολοκλήρωση της Γ΄φάσης του Λιμένος Ηγουμενίτσας ύψους 50εκ. και ήδη έχει δεσμευθεί κονδύλιο για την αποζημίωση απαλλοτριωμένων εκτάσεων.

Η αναβάθμιση του ρόλου του λιμανιού περνάει μέσα από τη βελτίωση της διασύνδεσης του με άλλα λιμάνια της Αδριατικής καθώς κι από την παροχή όλων εκείνων των στοιχείων που χρειάζονται ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν οι υπηρεσίες συνδυασμένων μεταφορών.

Όπως είναι αυτονόητο το λιμάνι δίνει μεγάλες ευκαιρίες στον τόπο μας. Ευκαιρίες εξωστρέφειας της τοπικής παραγωγής, καθώς νέες αγορές ανοίγουν και παραδοσιακές εμπορευματικές σχέσεις ενισχύονται. Το λιμάνι από μόνο του όμως δεν αρκεί. Χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο και πολύ δουλειά ώστε να δοθεί η απαραίτητη ώθηση για να πετύχουμε μία πολυδιάστατη εξαγωγική δραστηριότητα, μέσω του διαύλου του λιμανιού, η οποία θα έχει πολλαπλά οφέλη για τοπικές και όχι μόνο επιχειρήσεις, αλλά και για το ίδιο το λιμάνι.

Είναι ανάγκη να προτάξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσπρωτίας και να αξιοποιήσουμε την κομβική της θέση.

Πως μπορούμε να δώσουμε την απαραίτητη ώθηση στην τοπική παραγωγή, που αφορά κυρίως τον πρωτογενή τομέα;

Στηρίζοντας συλλογικά και συνεταιριστικά εγχειρήματα, σε νέες βάσεις, αφήνοντας πίσω τις γνωστές παθογένειες του συνεταιριστικού εγχειρήματος.

Στοχεύοντας σε προϊόντα καινοτόμα ,υψηλής ποιότητας μπορούμε να πετύχουμε ανοίγματα σε αγορές που μέχρι σήμερα είναι απρόσιτες. Η πολιτική βούληση υπάρχει. Και τα εργαλεία υπάρχουν για να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην περιοχή μας έχουμε το παράδειγμα των υδατοκαλλιεργητών που μας δείχνει το δρόμο.

Η υδατοκαλλιέργεια αποτελεί έναν πολύ δυναμικό κλάδο του πρωτογενούς τομέα που τα προϊόντα τους βρίσκουν έξοδο στις αγορές του εξωτερικού, και κυρίως της Ιταλίας, μέσα από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Ο κύκλος των εργασιών της αγγίζει τα 60 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο και απασχολεί περίπου 400 μόνιμους εργαζομένους και 150 εποχιακούς. Τα οικονομικά οφέλη για τη Θεσπρωτία και για το λιμάνι είναι αξιοσημείωτα.

Οπότε η συζήτηση, για το στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών την επόμενη δεκαετία, είναι επιβεβλημένη και χαίρομαι που συμμετέχω σε αυτήν.

Τέτοιου είδους εκδηλώσεις σαν την σημερινή είναι σημαντικές και για έναν ακόμα λόγο.

Γιατί η αλληλοενημέρωση και ο συντονισμός των ενεργειών ανάμεσα στο σύλλογο υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας και στον ΟΛΗΓ, πρέπει να αποτελέσει υπόδειγμα συνεργασίας για την τόνωση της τοπικής παραγωγής και την ώθηση της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Ένα παράδειγμα που πρέπει να ακολουθηθεί και από τα άλλα πεδία του πρωτογενούς τομέα που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας, τα εσπεριδοειδή, το ελαιόλαδο τα γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλα.

Είμαστε εδώ με το θεσμικό μας ρόλο, για να στηρίξουμε όπου χρειάζεται επιχειρηματικές προσπάθειες, που κινούνται βέβαια στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης όπως εξήγησα προηγουμένως. Προσπάθειες που σέβονται απόλυτα τους περιβαλλοντικούς όρους και εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Ξέρουμε ότι η γραφειοκρατία και οι στρεβλώσεις της δημόσιας διοίκησης σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί προβλήματα που εναντιώνονται σε τέτοιου είδους εγχειρήματα. Σκοπός μας είναι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και η απλούστευση των διαδικασιών με Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων στα πρότυπα των ΚΕΠ.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο, να αναφέρω στο σύλλογο των υδατοκαλλιεργητών, πως το πάγιο και δίκαιο αίτημα τους, για την μικρή μετακίνηση των πλωτών τους μονάδων που πρέπει να πάψει να θεωρείται μετεγκατάσταση, το έχουμε θέσει σε ανώτερο επίπεδο και το Υπουργείο βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας ώστε να λυθεί άμεσα.

Κλείνοντας, χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση ως ένα πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Ευελπιστώ στο μέλλον σε μια ευρύτερη συνεννόηση με όλους τους παραγωγικούς φορείς του τόπου, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το παραγωγικό μοντέλο που θέλουμε να εφαρμόσουμε στη Θεσπρωτία. Ώστε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε αυτά που αξίζει η περιοχή μας στον τομέα της ανάπτυξης.

Σας ευχαριστώ
Παρουσία και ομιλία του Μάριου Κάτση στην ημερίδα «Εξαγωγική δραστηριότητα μέσω του ΟΛΗΓ-Τοπική παραγωγή-Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών την επόμενη 10ετία» Παρουσία και ομιλία του Μάριου Κάτση στην ημερίδα «Εξαγωγική δραστηριότητα μέσω του ΟΛΗΓ-Τοπική παραγωγή-Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών την επόμενη 10ετία» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 19, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.