Ο Ιχθυολόγος Ιωάννης Μιττάκος για την ημερίδα ΟΛΗΓ - Υδατοκαλλιεργητών

Ο Ιχθυολόγος Ιωάννης Μιττάκος για την ημερίδα ΟΛΗΓ - Υδατοκαλλιεργητών


Με χαρά παρευρέθηκα στις εργασίες της ημερίδας ‘‘Εξαγωγική δραστηριότητα μέσω του Λιμένος Ηγουμενίτσας – Τοπική Παραγωγή – Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών την επόμενη δεκαετία’’ που διοργάνωσαν με επιτυχία ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τον αρκετά δραστήριο σύλλογο Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας.

Ως Ιχθυολόγος και ειδικός σε θέματα υδατοκαλλιεργειών θα ήθελα με αφορμή το παραπάνω γεγονός να αναφέρω τα εξής, στον νομό Θεσπρωτίας δραστηριοποιούνται συνολικά 29 μονάδες παραγωγής, ένας ιχθυογεννητικός σταθμός καθώς και μία προπάχυνση. Από αυτές οι 22 βρίσκονται στην περιοχή Λωρίδα Σαγιάδας και οι υπόλοιπες στα όρια του Δήμου Ηγουμενίτσας ενώ υπάρχει και μία μονάδα παραγωγής Πέστροφας κοντά στα όρια με τον Ν. Ιωαννίνων.

Η ετήσια ιχθυοπαραγωγή αγγίζει τους 12000 τόνους ετησίως αντιπροσωπεύοντας περίπου το 9,8 % της συνολικής Ελληνικής παραγωγής. Επίσης στην Θεσπρωτία, στον κλάδο των Υδατοκαλλιεργειών, απασχολούνται 410 εργαζόμενοι σε μόνιμη ετήσια βάση συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του Νομού και κυρίως των Παραμεθόριων περιοχών απ’ όπου προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των απασχολούμενων. Ωστόσο, οι συνεχόμενες ανακοπές της τάσης ανόδου των τιμών τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό τόσο με την αύξηση του δανειακού βάρους των επιχειρήσεων όσο και με την κρατική ανυπαρξία στην λήψη αποφάσεων καθιστούν δυσχερέστερη την ανάπτυξη του τομέα, ο οποίος διαθέτει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του στη διεθνή αγορά.

Στον αντίποδα τώρα η γείτονα χώρα Τουρκία, με στοχευμένες δράσεις κατάφερε να δημιουργήσει ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, απειλώντας άμεσα την πρωτοκαθεδρία της χώρας στην Μεσογειακή υδατοκαλλιέργεια. Η παραγωγή της, παρόλο που συμπιέστηκε εκτιμάται ότι το 2015 θα κυμανθεί στους 93,000tn όταν η Ελληνική θα κυμανθεί στους 110,000tn. Οι κυβερνόντες πρέπει να καταλάβουν ότι μοναδική λύση για την διέξοδο από την κρίση είναι η στήριξη και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω του πρωτογενούς τομέα. Δεν είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουμε την συνεισφορά του στην οικονομία καθώς και τις προοπτικές του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών, θα αρκούσε μόνο μια ματιά στις άλλες χώρες που υπάρχει αυτή η δραστηριότητα.

Τέλος η όποια δράση λαμβάνει χώρα στον ιδιωτικό τομέα δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε ατομικές πρωτοβουλίες, είτε αυτές είναι ανθρώπων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά, είτε είναι μεμονωμένων ανθρώπων και υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, είτε είναι κάποιων δραστήριων φορέων. Πολλά πράγματα είναι αυτά που μπορούν να γίνουν αλλά προϋποθέτουν όμως ένα πράγμα, την ύπαρξη Κράτους.
Ιωάννης Μιττάκος
Ιχθυολόγος Τ.Ε. M.Sc.
Εμπειρογνώμονας στον τομέα Αγροτ. Ανάπτυξης
και Τροφίμων του Ποταμιού
Ο Ιχθυολόγος Ιωάννης Μιττάκος για την ημερίδα ΟΛΗΓ - Υδατοκαλλιεργητών Ο Ιχθυολόγος Ιωάννης Μιττάκος για την ημερίδα ΟΛΗΓ - Υδατοκαλλιεργητών Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 21, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.