Να γίνει επιτέλους της Ηγουμενίτσας το …κάγκελο!

Να γίνει επιτέλους της Ηγουμενίτσας το …κάγκελο!



Ποιον άλλο τίτλο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να περιγράψουμε επιγραμματικά και εύστοχα αυτό που συμβαίνει στην πόλη της Ηγουμενίτσας, στην Πύλη της Ευρώπης ντε! Στην πολύπαθη αυτή πόλη που είχε την ευχή και την κατάρα μαζί να φιλοξενεί ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα λιμάνια της Ελλάδας και της Αδριατικής! Πολλά χρόνια τώρα φωνάζουμε πολλοί “γραφικοί” για το ρόλο του λιμανιού στην ανάπτυξη της πόλης, αλλά και τη σχέση του Οργανισμού με το Δήμο και τους κατοίκους. Το πώς σχεδιάζεται το λιμάνι, μεγάλο τμήμα του οποίου είναι ακόμη υπό κατασκευή (Β’ και Γ Φάση) και ποια θα είναι η σχέση του με τον ιστό της πόλης της Ηγουμενίτσας, θα μπορούσαμε να το δούμε καθαρά –ξεκάθαρα στο συγκεκριμένο θέμα που παρουσιάζουμε σήμερα. Με τα κάγκελα! Δεν πρόκειται για θέμα οριοθέτησης του χώρου που ανήκει στον ΟΛΗΓ, μιας και αυτός είναι αόριστος και ασαφής (μεγάλη αμαρτία κι αυτή). Αναδεικνύουμε σήμερα το θέμα των κάγκελων αφενός στην περίφραξη του λιμένα και αφετέρου στα σκουριασμένα κάγκελα στο παραθαλάσσιο πάρκο που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το κέντρο του ιστού της πόλης και αποτελεί τη βιτρίνα μας. 


 
Στην πρώτη περίπτωση πριν λίγους μήνες τοποθετήθηκε περίφραξη με μπετό και σίδερα υπερυψωμένα για να μην παραβιάζεται η είσοδος, συνολικού κόστους 600 χιλιάδων ευρώ, μετατρέποντας το λιμάνι ένα ξένο σώμα μέσα στην πόλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προκείμενη εργασία δεν αποτέλεσε τμήμα της Β’ Φάσης του λιμένα, αλλά ξεχωριστή εργασία της ΕΥΔΕ/ΜΕΔΕ, αρχικού προϋπολογισμού 1 εκατομμυρίου 300 χιλιάδων ευρώ. (Αναλυτικά για την περίφραξη σε επόμενο δημοσίευμα). 


 
Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή του τμήματος 600 μέτρων στο παραθαλάσσιο πάρκο της πόλης, το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οποίου είναι ασαφές -άσχετο το πώς ο Δήμος καταφέρνει και το μισθώνει στις καφετέριες για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων (!!!)- στο χώρο δηλαδή που κάνουνε τη βόλτα τους οι Ηγουμενιτσιώτες, αλλά και όλοι οι επισκέπτες του καλοκαιριού, τα γνωστά “βραχάκια” η κατάσταση είναι τριτοκοσμική. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΟΛΗΓ κ. Διαμάντης έχει ζητηθεί τουλάχιστον δυο φορές από το αρμόδιο Υπουργείο να δοθεί η άδεια στον ΟΛΗΓ να προβεί σε αντικατάσταση των κιγκλιδωμάτων, αλλά και σε άλλες εργασίες ευπρεπισμού του χώρου. Η απάντηση του Υπουργείου ήταν η εξής: «Η Υπηρεσία μας δε δύναται να γνωμοδοτήσει επί Αποφάσεων Οργανισμών Λιμένων για εκτέλεση έργων τα οποία είναι εκτός περιοχής δικαιοδοσίας τους, καθώς δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις».

Δηλαδή ο ΟΛΗΓ αδυνατεί να παρέμβει με εργασίες στο βόρειο τμήμα της Χερσαίας Ζώνης του Λιμένα, όπως αναφέρεται, διότι δεν είναι υπό τη δικαιοδοσία του. (Αξίζει να κάνουμε μια παρένθεση εδώ και να σημειώσουμε ότι το τμήμα του πάρκου από το ύψος της Δαγκλή μέχρι και το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας είναι το τμήμα που ζητάει ο ΟΛΗΓ για τη χωροθέτηση της μαρίνας)!

Δηλαδή από τη μια μεριά, η πόλη αποκόβεται από τη θάλασσα για να γίνει η περίφραξη του λιμένα για λόγους ασφάλειας και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ΟΛΗΓ και από την άλλη δεν διατίθενται κονδύλια για τους πολίτες! Έχουμε την αίσθηση ότι δεν περίμεναν αυτό από το λιμάνι οι Ηγουμενιτσιώτες. Εκεί που υπάρχουνε συμφέροντα της ΟΛΗΓ Α.Ε. να διατίθενται τεράστια ποσά και εκεί που μιλάμε για τα παιδιά της πόλης, να μην δίνονται ούτε ψίχουλα. Ψηλά κάγκελα και κτίρια ορθωμένα για να προστατέψουνε τα συμφέροντα του ΟΛΗΓ καθιστώντας την περιοχή “Ειδική Ζώνη” μέσα στην πόλη, και από την άλλη, ο ελεύθερος δημόσιος χώρος πλήρως εγκαταλελειμμένος και απαξιωμένος.

Καλούμε τον Πρόεδρο του ΟΛΗΓ μαζί με τα στοιχεία που θα στείλει στο Υπουργείο για τις απευθείας αναθέσεις, τα οποία ζήτησε με αίτησή του ο βουλευτής κ. Μάριος Κάτσης, να στείλει και μια επιστολή ακόμη για την έγκριση των εργασιών. Που ξέρετε; Τώρα που ήρθε η Αριστερά ίσως να γίνουνε και δυο μικρά εργάκια. Ίσα ίσα να μην πέφτουνε τα παιδιά σας στη θάλασσα! Αλλά με αυτά που βλέπουνε γύρω τους οι σημερινοί νεολαίοι, ίσως και να πηδήξουνε από μόνοι τους στη θάλασσα! Εκτός κι αν πηδήξουνε εκεί που πρέπει για να γίνει της Ηγουμενίτσας το κάγκελο!

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ"
Να γίνει επιτέλους της Ηγουμενίτσας το …κάγκελο! Να γίνει επιτέλους της Ηγουμενίτσας το …κάγκελο! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 08, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.