Οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν αστυνομικό στο Λαζαράτι Αλβανίας

Οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν αστυνομικό στο Λαζαράτι Αλβανίας

Νεαροί οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους, ηλικίας 17-22 χρόνων, δολοφόνησαν 31χρονο αστυνομικό στα ένοπλα επεισόδια κατά των σωμάτων ασφαλείας την Τετάρτη στο χωριό Λαζαράτι, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας.
 
O 17χρονος, που ονομάζεται Τζιουλιάνο Μάλιο, συνελήφθη από την αστυνομία, ενώ οδηγούσε ένα ΙΧ αυτοκίνητο, μετέφερε πυρομαχικά και όπλα, τα οποία προορίζονταν για την ένοπλη ομάδα στην οποία ανήκε. 
 
Κατάγεται από χωριό κοντά στο Τεπελένι, αλλά γεννήθηκε και κατοικεί στην πόλη του Αργυροκάστρου. 
 
Με το Λαζαράτι τον συνδέει η σχέση του με την ομάδα των υποστηρικτών της ISIS, την οποία αποκαλεί ομάδα κρούσης, ή πυρός.
 
Σύμφωνα με την κατάθεσή του στην αστυνομία, η συγκεκριμένη ομάδα αποτελείται από 15 μέλη νεαρής ηλικίας και έχει την δική της ιεραρχική δομή. 
 
Έχει μυστικές υποδομές διαμονής και εξάσκησης στο δάσος εκτός του χωριού και διαθέτει οπλισμό και συγκεκριμένα έξι υπερσύγχρονα όπλα ελευθέρων σκοπευτών, πού αγόρασε και εισήγαγε κρυφά στην χώρα κατά τους δύο τελευταίους μήνες.
 
Ο Μάλιο ανέφερε, επίσης, ότι η επίθεση κατά της αστυνομίας προετοιμαζόταν εδώ και καιρό. Χαρακτηριστικό είναι, ότι τρία από τα μέλη της ομάδας, που φέρεται ότι δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον άτυχο άντρα των επίλεκτων δυνάμεων, ήταν καταζητούμενα από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους για βομβιστικές επιθέσεις εντός του χωριού. 
 
Επίσης, στα προφίλ τους μπορεί πολύ εύκολα να προσέξει κανείς φωτογραφίες, σύμβολα, συνθήματα και άλλο προπαγανδιστικό υλικό της οργάνωσης ISIS.Σε σημερινό σχόλιο της η εφημερίδα «DITA» των Τιράνων, η οποία επικαλείται αξιόπιστες πληροφορίες από το εξωτερικό, σημειώνει ότι το χθεσινό επεισόδιο στο Λαζαράτι συνδέεται με τη δράση εξτρεμιστικών ομάδων συνδεδεμένων με την οργάνωση ISIS. 
 
Αναφέρει ακόμα ότι πρόκειται για την πρώτη έμπρακτη εφαρμογή των απειλών που εξαπέλυσαν πριν λίγες μέρες Αλβανοί μέλη του ISIS, ότι σύντομα το ISIS θα δράσει και στην Αλβανία, το Κόσοβο και τη Βαλκανική. 
 
Οι ίδιες πηγές, σημειώνει η εφημερίδα, αναφέρουν ότι η ομάδα από το Λαζαράτι έχει από πέρυσι σχέσεις με εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις που δρουν στην Αλβανία και το εξωτερικό της και χρηματοδοτείται απ' αυτές.
 
Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι στο Λαζαράτι έχουν γίνει κάποιες από τις βίαιες εκδηλώσεις του εξτρεμιστικού ισλαμικού κινήματος στην Αλβανία. 
 
«Σε μερικά σημεία της κεντρικής Αλβανίας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια του Ελμπασάνι κλπ, έχουν παρατηρηθεί και παλιότερα παρόμοια κρούσματα», γράφει.
 
Στο ίδιο συμπέρασμα, σε ό,τι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης της ομάδας στο Λαζαράτι, καταλήγει σε ανάλυσή του στην ίδια εφημερίδα και ο γνωστός αναλυτής Μέρο Μπάζε, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στο Λαζαράτι υπάρχουν νέοι που θαυμάζουν την ISIS και φορτώνουν τα αυτοκίνητα με κοκαΐνη, μια τυπική τρομοκρατική ιδεολογία των λεγεώνων που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία με ναρκωτικά».
 
Στη νέα έφοδο της αλβανικής αστυνομίας στο Λαζαράτι κινητοποιήθηκαν 400 αστυνομικοί, οι οποίοι χθες το απόγευμα κατάφεραν να μπουν στο χωριό. Ως αυτή την ώρα συνεχίζουν τους ελέγχους στα σπίτια των καταζητούμενων. 
 
Από τα 21 άτομα τα ονόματα των οποίων ανακοίνωσε από χθες η αστυνομία ως ύποπτους για την ένοπλη επίθεση κατά της αστυνομίας, οι 14, ή παραδόθηκαν μόνοι τους, ή συνελήφθησαν από την αστυνομία χωρίς αντίσταση. 
 
Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά από την προειδοποίηση της αστυνομίας ότι σε περίπτωση αντίστασης θα εξουδετερωθούν δια πυρός.
Οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν αστυνομικό στο Λαζαράτι Αλβανίας  Οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν αστυνομικό στο Λαζαράτι Αλβανίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 25, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες