Αλ. Καχριμάνης: Η κρίση απέδειξε και τη λανθασμένη πολιτική που ακολουθήθηκε για πολλές δεκαετίες




Το γεγονός ότι οι τέσσερις τελευταίες Ελληνικές Περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία) σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είναι κατ΄ εξοχή αγροτικές δείχνει και την ουσία του προβλήματος: Ο πρωτογενής τομέας, δεν «στέκεται» καλά στα πόδια του, η κατάσταση χειροτερεύει και μαζί με αυτόν και οι τοπικές οικονομίες.

Η πτώση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο: Η Ήπειρος, από τη δεκαετία του ’80 και εντεύθεν, στην ουσία είχε πάψει να είναι παραγωγική, και σταδιακά μετατράπηκε σε Περιφέρεια στην οποία κυριαρχούσαν οι υπηρεσίες. Ο μεγαλύτερος όγκος των εισοδημάτων, προέρχονταν – και δυστυχώς ακόμη αυτό γίνεται – από μισθούς και συντάξεις. Με τις συνεχείς περικοπές, τη δυσανάλογη αύξηση της φορολογίας, σε συνδυασμό και με τη μεγάλη ανεργία τα εισοδήματα μειώθηκαν, η κατάρρευση του ΑΕΠ, είναι οφθαλμοφανής, τη ζούμε καθημερινά και δεν χρειάζεται καμία στατιστική να την επιβεβαιώσει.

Στο διάστημα της κρίσης, στην πραγματικότητα δεν υπήρξαν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, καθώς και αυτοί ακόμη οι αναπτυξιακοί νόμοι στην ουσία «πάγωσαν» ελλείψει κεφαλαίων και των γενικότερων προβλημάτων που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία. Πρόσθετα, το 2015 λειτούργησαν αρνητικά και τα capitals controls, καθώς επίσης και ο περιορισμός των τραπεζικών χορηγήσεων, που οδήγησαν σε κλείσιμο ή αναστολή αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη στιγμή που ειδικά στην Ήπειρο δεν υπάρχει η πολυτέλεια αντικατάστασης τους από νέες και μάλιστα σε παραγωγικούς κλάδους.  

Η Ήπειρος έχει επίσης, την ατυχία θα έλεγα, να μην έχει στην εδαφική της περιφέρεια μεγάλες βιομηχανικές μονάδες ή εταιρίες δημοσίου χαρακτήρα όπως π.χ. τα λιγνιτωρυχεία ή άλλες μονάδες παραγωγής ρεύματος, οι οποίες να της προσδίδουν – στατιστικά πάντα- βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη.

Η εικόνα θα ήταν ακόμη χειρότερη, αν στα χρόνια της κρίσης η Περιφέρεια Ηπείρου, δεν είχε αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ΕΣΠΑ, δημιουργώντας υποδομές και αντιμετωπίζοντας κοινωνικά ζητήματα, όπως η στήριξη ευπαθών ομάδων πληθυσμού. Και αν βεβαίως, χάρη και στη συντονισμένη, επίπονη και επίμονη προσπάθεια της Περιφέρειας, δεν επιτυγχάναμε να έχουμε μια πολύ καλή, για την περίοδο που διανύουμε, τουριστική άνοδο στις περισσότερες περιοχές της Ηπείρου.

Η κρίση, όπως προανέφερα, απέδειξε και τη λανθασμένη πολιτική που ακολουθήθηκε για πολλές δεκαετίες, η οποία οδήγησε στην εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα από έναν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζόμενων ή απασχολούμενων σε αυτόν. Σήμερα, η γεωργία και η κτηνοτροφία, παρά τα προβλήματα και τις πιέσεις που ασκούνται, αντέχουν, διατηρούν και αυξάνουν τις θέσεις απασχόλησης. Η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη, αν τον κόσμο αυτό τον είχαμε στηρίξει όταν και όσο θα έπρεπε, ώστε σήμερα να μπορεί να ανταποκριθεί στο σύνολό του στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς, ήτοι της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας.

Με λύπη μου διαπιστώνω, ότι αν και σήμερα φτάσαμε στο «ως εδώ και μη παρέκει», ορισμένοι στις κεντρικές δομές εξουσίας, δεν αντιλαμβάνονται ορισμένα βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Και επειδή είναι των ημερών, θέλω να επισημάνω για μια ακόμη φορά το έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος του πρωτογενούς τομέα με τους δασικούς χάρτες.

Εν κατακλείδι, μας στενοχωρεί ιδιαίτερα η κατάταξη της Ηπείρου ως προς το ΑΕΠ, γνωρίζουμε τα αίτια, ευελπιστούμε όμως, με την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, την ορθολογική διαχείριση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης από την Περιφέρεια, τη βελτίωση του οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος, να αντιστραφεί η εικόνα τα επόμενα χρόνια.


 
Αλ. Καχριμάνης: Η κρίση απέδειξε και τη λανθασμένη πολιτική που ακολουθήθηκε για πολλές δεκαετίες Αλ. Καχριμάνης: Η κρίση απέδειξε και τη λανθασμένη πολιτική που ακολουθήθηκε για πολλές δεκαετίες Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 11, 2017 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.