Ηγουμενίτσα: 50η Συνάντηση των Εθνικών Συντονιστών της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας


Η πόλη της Ηγουμενίτσας, ύστερα και από την πρόσφατη βράβευσή της στις Βρυξέλλες στην κατηγορία "Μικρές Πόλεις" για τις δράσεις που υλοποίησε κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2017, φιλοξένησε στις 26 & 27 Ιουνίου 2018 την 50η Συνάντηση των Εθνικών Συντονιστών της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Στη διήμερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου «ΠΑΝΘΕΟΝ», συμμετείχαν Εθνικοί Συντονιστές 14 χωρών και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα Μεταφορών και Ενέργειας (REC, CIVITAS, POLIS, EUROCITIES κ.α.).

Οι Συναντήσεις των Εθνικών Συντονιστών της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας γίνονται στο πλαίσιο ενίσχυσης των χωρών προς την προώθηση και υποστήριξη της εφαρμογής καινοτόμων δράσεων και τεχνολογιών σε θέματα κινητικότητας, προσβασιμότητας και αστικής ανάπτυξης. Πραγματοποιούνται δε στις πόλεις που βραβεύονται ετησίως για τις δράσεις που υλοποιούν κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στοχεύοντας στην επιμέρους υποστήριξη της εφαρμογής των πολιτικών και πρωτοβουλιών εναλλακτικής μετακίνησης που αναπτύσσουν οι Δήμοι.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας συμμετείχε στις εργασίες της Συνάντησης με μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του και μέλη της ομάδας ΣΒΑΚ, παρουσιάζοντας το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που εκπόνησε για την Ηγουμενίτσα, καθώς και τις ποικίλες δράσεις που υλοποίησε στην ΕΕΚ 2017.

Την Συνάντηση τίμησε με την παρουσία του και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος συνεχάρη την Δημοτική Αρχή και κυρίως τους δημότες αυτής της μικρής πόλης για την κατάκτηση ενός σημαντικού βραβείου, που κατά τη δήλωσή του δημιουργεί την ανάγκη αλλαγής πορείας. Με αναφορά του στην βιώσιμη πόλη ως « πόλη του μέλλοντος, την οποία οφείλουμε να δημιουργήσουμε και να αφήσουμε παρακαταθήκη στην επόμενη γενιά», καθώς και στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία μέσω των ΣΒΑΚ θα πρέπει να επενδύει και να αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συμμετοχικότητα θέτοντας τον πολίτη στο κέντρο του σχεδιασμού και της υλοποίησης, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε τη σημαντικότητα του βραβείου που κατακτήθηκε, τονίζοντας ωστόσο την ανάληψη εξ’ αυτού σοβαρών υποχρεώσεων.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, αφού καλωσόρισε τον κ. Υπουργό και τους Εθνικούς Συντονιστές στην Ηγουμενίτσα δήλωσε:

«Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος γιατί μέσα από τη σημαντική αυτή συνάντηση, πολίτες και φορείς μέσα από ανοιχτές και δημιουργικές δράσεις ανέδειξαν από κοινού την επιθυμία για αλλαγή νοοτροπίας και επένδυση στη βιώσιμη κινητικότητα». Παράλληλα επεσήμανε τη σημασία του εκπονημένου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στην αλλαγή της Ηγουμενίτσας από μια πόλη πέρασμα σε μια πόλη προορισμό και τόπο να ζεις.

Επίσης κάλεσε τον κ. Φάμελλο να συμβάλει στην χρηματοδότηση των έργων για την υλοποίηση των στόχων του ΣΒΑΚ, καθώς αυτό αποτελεί το μέτρο και το εργαλείο αναβάθμισης της πόλης μας ώστε να ανταποκρίνεται σε όρους αειφορίας, βιώσιμης ανάπτυξης και διαβίωσης των κατοίκων της.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην Ευρωπαϊκή βράβευση της πόλης μας και τόνισε ότι η κατάκτηση αυτού του βραβείου δεν σηματοδοτεί για μας το τέλος της διαδρομής, αλλά την αφετηρία μιας νέας και απαιτητικής πορείας με δράσεις και πολιτικές αναβάθμισης της αστικής κινητικότητας, αλλά και του αστικού περιβάλλοντος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και οι κάτωθι: ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Ελλάδας κ. Βασίλειος Μιχελάκης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας κ. Μάριος Κάτσης, ο Δήμαρχος Πάργας κ. Αντώνιος Νάστας, ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού CIVITAS κ. Jerome Simpson, ο κεντρικός λιμενάρχης Ηγουμενίτσας κ. Αντώνιος Μάζης, ο Διοικητής της 3ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμένων της Ελληνικής Ακτοφυλακής κ. Κων/νος Λαμπρόπουλος, ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας κ. Ηλίας Ντόντης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας κ. Ανδρέας Νταής, ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας κ. Ιωάννης Χουλιαράς, ο γενικός διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων κ. Νικόλαος Παπαευθυμίου, η διευθύντρια Δασών Θεσπρωτίας κα Σουλτάνα Γιαννακοπούλου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ. Αλέξανδρος Πάσχος, η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας κα. Μαρίνα Μπέση, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας κ. Γεώργιος Κοτσίνας, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας κ. Νικόλαος Μπέζας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοκαλλιεργητών κ. Ιωάννης Χεκίμογλου, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στενών Καλαμά και Αχέροντα κ. Θεόδωρος Κομνηνός, η εκπρόσωπος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κα. Ευγενία Γκόγκου, ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ν. Θεσπρωτίας κ. Ευάγγελος Νάκος.


Ηγουμενίτσα: 50η Συνάντηση των Εθνικών Συντονιστών της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας Ηγουμενίτσα: 50η Συνάντηση των Εθνικών Συντονιστών της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 29, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.