Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Πρόταση επί Σχεδίου Νόμου αναφορικά με την επιβολή προστίμων και πρόβλεψη έκπτωσης βάσει θετικής συμπεριφοράς του εργοδότη




ΠΡΟΣ: Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης 
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 
Κα Έφη Αχτσιόγλου   
Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου σας, με τίτλο «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις - Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας - Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων - Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις», εισάγεται - με τα Άρθρα 5 έως 8 - ένα σύστημα επιβολής προστίμων και παροχής δικαιώματος έκπτωσης σε περίπτωση ανασφάλιστης εργασίας.

Για τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις λαμβάνεται, ορθώς, υπόψη η συμπεριφορά του εργοδότη για 3 χρόνια μετά την αρχική παράβαση, ώστε να δημιουργούνται ισχυρά αντικίνητρα για περαιτέρω παραβατική συμπεριφορά. Προβλέπεται επίσης δυνατότητα μείωσης του προστίμου σε περίπτωση πρόσληψης πλήρους απασχόλησης για χρονικό διάστημα από 3 μήνες ως και τουλάχιστον 1 έτος.

Αναλόγως και στο πνεύμα των παραπάνω προβλέψεων, θεωρούμε σκόπιμο να ληφθεί υπόψη και η συμπεριφορά του εργοδότη κατά το πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα η πλήρης συμμόρφωσή του με κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί καθώς και η διασφάλιση της θέσης εργασίας για τον εργαζόμενο για τον οποίο καταλογίστηκε παράβαση.

Έτσι, προτείνουμε να εξετασθεί η ένταξη στους δικαιούχους έκπτωσης του προστίμου των εργοδοτών εκείνων οι οποίοι προχώρησαν άμεσα (εντός της ίδιας ημέρας) σε πρόσληψη του εργαζόμενου που βρέθηκε αδήλωτος κατά τους τελευταίους 12 μήνες και έκτοτε απασχολείται αδιαλείπτως στην ίδια επιχείρηση με σύμβαση πλήρους απασχόλησης και με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του.

Πρόκειται για μια ρύθμιση η οποία συνεκτιμά την πρόσφατη θετική συμπεριφορά του εργοδότη και παράλληλα συμβάλει στην ελάφρυνση των οικονομικών υποχρεώσεων και την τόνωση της ρευστότητας των ως επί το πλείστον μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Δεδομένου ότι το σύνολο των διαδικαστικών ζητημάτων για την εφαρμογή του νέου συστήματος επιβολής προστίμων θα καθοριστεί από την έκδοση απόφασή σας, παρακαλώ να εξεταστεί η ένταξη της πρόβλεψης αυτής στην εν λόγω διοικητική πράξη.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Αλέξανδρος Πάσχος


 
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Πρόταση επί Σχεδίου Νόμου αναφορικά με την επιβολή προστίμων και πρόβλεψη έκπτωσης βάσει θετικής συμπεριφοράς του εργοδότη Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Πρόταση επί Σχεδίου Νόμου αναφορικά με την επιβολή προστίμων και πρόβλεψη έκπτωσης βάσει θετικής συμπεριφοράς του εργοδότη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 28, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.