Αντώνης Μπέζας: «Καμιά δικαιολογία για τους αυτουργούς της εγκατάλειψης του αγροτικού τομέα στη Θεσπρωτία»



Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ κ. Αντώνης Μπέζας, με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καμιά δικαιολογία για τους αυτουργούς της εγκατάλειψης του αγροτικού τομέα στη Θεσπρωτία»

«Την ώρα που οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αδιάφορη να αντιμετωπίσει τα πραγματικά τους προβλήματα και την πρωτοφανή κρίση που μαστίζει τον αγροτικό τομέα, τόσο στη χώρα, όσο και στη Θεσπρωτία.

Μια κρίση που οφείλεται στις δικές της πολιτικές, στην καταστροφική δηλαδή φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή, στην εκτίναξη του κόστους παραγωγής, στην απομείωση της εξισωτικής αποζημίωσης για τους δικαιούχους κτηνοτρόφους, στην παντελή έλλειψη ελέγχων στην αγορά γάλακτος και κρέατος, στη μη αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το «αγροδιατροφικό» πακέτο Γιούνκερ, στο φιάσκο των δασικών χαρτών, στο γεγονός ότι τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης καρκινοβατούν με αποτέλεσμα να μειώνονται οι επιλέξιμες εκτάσεις την κρίσιμη περίοδο έναρξης της νέας ΚΑΠ, αλλά και στη χαμηλή απορροφητικότητα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία τετραετία, κανένα έργο υποδομής δεν υλοποιήθηκε ή σχεδιάστηκε στη Θεσπρωτία στον αγροτικό τομέα.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι καμιά πρόνοια δεν έχει υπάρξει για τις εκτεταμένες ζημιές τη χρονιά που πέρασε στην παραγωγή μανταρινιών διαφόρων ποικιλιών στη Θεσπρωτία (πάνω από 12.000 στρέμματα), καθώς λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών (αλλεπάλληλη διαδοχή έντονων βροχοπτώσεων και ημερών με ασυνήθιστες υψηλές θερμοκρασίες), η ετήσια παραγωγή καταστράφηκε σε ποσοστό πάνω από το 30%.

Στην τωρινή οικονομική συγκυρία, η απώλεια σημαντικού μέρους της εμπορεύσιμης παραγωγής έχει επιφέρει δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος στους παραγωγούς μανταρινιών της περιοχής μας.

Ο ΕΛΓΑ έχει την υποχρέωση από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής να αποζημιώσει τέτοιου είδους ζημιές από υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις κλπ. Επιπλέον, για την αποζημίωση των παραγωγών υπάρχει η δυνατότητα ένταξής τους στο καθεστώς των ενισχύσεων de minimis, αφού το πρόβλημα έχει καταγραφεί τόσο από τον ίδιο τον ΕΛΓΑ, όσο και από τις εκθέσεις της ΔΑΟΚ.

Καμία δικαιολογία δεν μπορεί να σταθεί για τους πολιτικούς αυτουργούς της τραγικής κατάστασης που βρίσκονται σήμερα οι αγρότες μας, πολύ περισσότερο που οι κυβερνήσεις της ΝΔ, ειδικά για τη Θεσπρωτία, είχαν προχωρήσει στο παρελθόν σε αποζημιώσεις για ανάλογες καταστροφές!».

Αντώνης Μπέζας: «Καμιά δικαιολογία για τους αυτουργούς της εγκατάλειψης του αγροτικού τομέα στη Θεσπρωτία» Αντώνης Μπέζας: «Καμιά δικαιολογία για τους αυτουργούς της εγκατάλειψης του αγροτικού τομέα στη Θεσπρωτία» Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 07, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.