Δήμος Ηγουμενίτσας: Ο «Κλεισθένης» μετά τις αλλαγές - Του Σταύρου Κωστάρα


Σύμφωνα με τις ανακοινωθείσες τροποποιήσεις, στις εκλογές για την Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηγουμενίτσας, ο οποίος έχει περισσότερους από 25.000 κατοίκους (25.814 ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου και 26.389 ο de facto πληθυσμός), χαρακτηρίζεται ως Μεγάλος Ηπειρωτικός Δήμος.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας αποτελείται από τις ίδιες εκλογικές περιφέρειες (δημοτικές ενότητες) που εκλέγουν και τους αντίστοιχα αναγραφόμενους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι είναι και πάλι 27 συνολικά. Αυτές είναι ο πρώην Δήμος Ηγουμενίτσας (19), Μαργαριτίου (2), Παραποτάμου (1), Πέρδικας (2) και Συβότων (3).

Οι τοπικές κοινότητες με περισσότερους από 300 κατοίκους που εκλέγουν τοπικά συμβούλια, των οποίων ο αριθμός αναγράφεται δίπλα στην κάθε μία, είναι οι: Ηγουμενίτσας (πλέον των 10.000 κατοίκων 11μελές), Γραικοχωρίου και Νέας Σελεύκειας (πλέον των 2.000 κατοίκων 7μελή), Αγίας Μαρίνας, Καστρίου, Μαυρουδίου, Μαζαρακιάς, Μαργαριτίου, Παραποτάμου, Πέρδικας, Πλαταριάς, Συβότων, Φασκομηλιάς (πλέον των 300 κατοίκων 5μελή).
Για την τοπική κοινότητα Ηγουμενίτσας λήφθηκε υπόψη, όπως και στις προηγούμενες εκλογές, ο de facto πληθυσμός. Αν ληφθεί υπόψη ο μόνιμος πληθυσμός, ο οποίος είναι κάτω από 10.000, τότε εκλέγεται 7μελές συμβούλιο. (Δεν έχει γίνει διευκρίνηση και ο νόμος «Κλεισθένη» αναφέρει μόνιμο πληθυσμό).
Όλες οι υπόλοιπες κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων εκλέγουν μόνο τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας.

Με την ανακοινωθείσα τροποποίηση του νόμου οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που μπορούν να περιλαμβάνονται σε κάθε ψηφοδέλτιο μπορεί να είναι συνολικά από 27 έως 46, εκ των οποίων το 40%, και ήτοι 18 στους 46, πρέπει να είναι γυναίκες. Ο μέγιστος αριθμός υποψηφίων σε κάθε εκλογική περιφέρεια (δυνατότητα προσαύξησης 50% επί των εκλεγομένων), είναι Ηγουμενίτσα (έως 29 υποψήφιοι), Μαργαρίτι (έως 4 υποψήφιοι), Παραπόταμος (έως 3 υποψήφιοι), Πέρδικα (έως 4 υποψήφιοι) και Συβότα (έως 6 υποψήφιοι) (προστίθεται 50% επιπλέον σε κάθε εκλογική περιφέρεια και ένας επιπλέον στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν λιγότερους από 5 δημοτικούς συμβούλους).

Οι υποψήφιοι σύμβουλοι τοπικών κοινοτήτων που εκλέγουν τοπικά συμβούλια (πληθυσμός πλέον των 300 κατοίκων) και μπορούν να περιλαμβάνονται σε κάθε ψηφοδέλτιο είναι από 11 έως 14 για τα 11μελή συμβούλια, από 7 έως 9 για τα 7μελή τοπικά συμβούλια και από 5 έως 8 για τα 5μελή τοπικά συμβούλια. Το ίδιο ποσοστό υποψηφίων γυναικών, και ήτοι 40%, ισχύει και για τα συμβούλια τοπικών κοινοτήτων.
(Η τροποποίηση που ανακοινώθηκε δεν μεταβάλει την προσαύξηση κατά 30% των υποψηφίων).

Η εκλογή των προέδρων των τοπικών συμβουλίων κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των τριακοσίων (300) κατοίκων γίνεται με ψηφοφορία του συμβουλίου μεταξύ των 2 πρώτων στη σειρά εκλεγομένων επικεφαλής ψηφοδελτίων.

Η εκλογή προέδρων των κοινοτήτων με πληθυσμό έως τριακοσίων (300) κατοίκων γίνεται με χωριστή κάλπη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο, όλων των μεμονωμένων υποψηφίων.

Οι κάτοικοι της εκλογικής περιφέρειας Ηγουμενίτσας (πρώην Καποδιστριακός δήμος Ηγουμενίτσας) μπορούν να βάζουν μέχρι 3 σταυρούς σε υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της δικής τους εκλογικής περιφέρειας και 1 ακόμη σταυρό σε έναν υποψήφιο από μία μόνο άλλη εκλογική περιφέρεια. Οι κάτοικοι των υπολοίπων εκλογικών περιφερειών (πρώην Καποδιστριακοί δήμοι Μαργαριτίου, Παραποτάμου, Πέρδικας, και Συβότων), 1 σταυρό σε έναν υποψήφιο της δικής τους εκλογικής περιφέρειας και 1 ακόμη σταυρό σε έναν υποψήφιο από μία μόνο άλλη εκλογική περιφέρεια.

Για τα τοπικά συμβούλια που αποτελούνται από 11 και 7 μέλη οι ψηφίζοντες έχουν δικαίωμα να βάζουν 2 σταυρούς ενώ για τα 5μελή μόνο 1 σταυρό.

Για τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων με πληθυσμό έως τριακοσίους (300) κατοίκους, για τους οποίους υφίσταται ενιαίο ψηφοδέλτιο, οι κάτοικοι των κοινοτήτων αυτών μπορούν να βάζουν 1 μόνο σταυρό στον υποψήφιο της αρεσκείας τους.

Για να εκλεγεί κάποιος δήμαρχος θα πρέπει ο συνδυασμός του να λάβει το την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψηφοδελτίων (50% +1 ψήφο) από την πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας. Αν δεν συμβεί αυτό τότε η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στην αρχική εκλογική διαδικασία.

Για τις εκλογές αυτές ισχύει η απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων. Το εκλογικό μέτρο, που προκύπτει από τα έγκυρα ψηφοδέλτια διαιρούμενα με τον συνολικό αριθμό εδρών των εδρών (27), καθορίζει από τον πρώτο γύρο τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που θα εκλέξει η κάθε παράταξη.
Μετά την κατανομή των εδρών σύμφωνα με το εκλογικό μέτρο, εκλέγονται οι υποψήφιοι του συνδυασμού που έχουν τους περισσότερους σταυρούς σε κάθε εκλογική περιφέρεια.
Στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες την έδρα την παίρνει ο πρώτος σε ψήφους συνδυασμός στην περιφέρεια αυτή.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟΝ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ»

Αντιδήμαρχοι του δήμου (οι οποίοι μπορεί να είναι μέχρι 6) μπορούν να ορίζονται και από την αντιπολίτευση αν όμως το εγκρίνει η πλειοψηφία των μελών της παράταξης στην οποία ανήκει ο προτεινόμενος.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου εκλέγεται υποχρεωτικά από την παράταξη του δημάρχου. Άλλος υποψήφιος μπορεί να εκλεγεί μόνον αν συγκεντρώσει τα 2/3 του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου.
Επιτρέπεται η προσχώρηση δημοτικού συμβούλου σε άλλη παράταξη αν αυτή εγκριθεί από τα 2/3 των μελών της παράταξης στην οποία προσχωρεί.
Δύο ή και περισσότερες παρατάξεις μπορούν να συνενωθούν σχηματίζοντας νέα παράταξη αν συμφωνήσει και υπογράψει το σύνολο των μελών των παρατάξεων.

Η απλή αναλογική και η απεξάρτηση της εκλογής των τοπικών συμβουλίων και των προέδρων κοινοτήτων από τους συνδυασμούς των δημάρχων είναι δύο από τις σημαντικές εκλογικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες, κατά την άποψή μου, κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

Φυσικά όλα τα παραπάνω, τα οποία προβλέπονται από τον νόμο «Καλλικράτη» όπως τροποποιήθηκε με τον «Κλεισθένη», θα πρέπει να επισημοποιηθούν και με την έκδοση εγκύκλιου του υπουργείου εσωτερικών.

Σταύρος Κωστάρας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
με τον συνδυασμό
Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία

ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Έδρα: Ηγουμενίτσα
Πληθυσμός (de facto) 26.389
α. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 18.491
β. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ 2.471
γ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ 1.157
δ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΔΙΚΑΣ 1.630
ε. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΒΟΤΩΝ 2.640
Δήμος Ηγουμενίτσας: Ο «Κλεισθένης» μετά τις αλλαγές - Του Σταύρου Κωστάρα Δήμος Ηγουμενίτσας: Ο «Κλεισθένης» μετά τις αλλαγές - Του Σταύρου Κωστάρα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.