Αύριο Τρίτη, η συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης για την ηλεκτροκίνηση στο Δ. Σουλίου

Αύριο Τρίτη, η συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης για την ηλεκτροκίνηση στο Δ. Σουλίου


Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης σε ολόκληρη τη χώρα και την επέκταση της χρήσης οχημάτων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών και με βάση το νόμο 4710/2020 «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και άλλες διατάξεις», οι Δήμοι μητροπολιτικών κέντρων, οι μεγάλοι ηπειρωτικοί Δήμοι, οι Δήμοι πρωτευουσών περιφερειακών ενοτήτων, καθώς και οι μεγάλοι μεσαίοι νησιωτικοί Δήμοι της χώρας υποχρεούνται να συντάξουν Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.).
Το Σχέδιο Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) αφορά στη χωροθέτηση δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Η/Ο) κανονικής ή υψηλής ισχύος και αντίστοιχα θέσεων στάθμευσης Η/Ο, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου. Τα Σ.Φ.Η.Ο. θα αποτελούν ουσιαστικά τον Οδικό Χάρτη χωροθέτησης των δημοσίως προσβάσιμων θέσεων στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που αποτελεί και το προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών στην Ελλάδα, ώστε να παρέχονται οι απαραίτητες υποδομές για την ενθάρρυνση αγοράς περισσότερων ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα εντός των αστικών κέντρων και οικιστικών ιστών.
Κατόπιν της υπ΄ αριθμ. πρωτ. 7970/16-11-2020 πρόσκλησης του Πράσινου Ταμείου για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2020» στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.)», ο Δήμος Πρέβεζας υπέβαλε πρόταση η οποία εγκρίθηκε και εντάχθηκε στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος.
Μετά από συνοπτικό διαγωνισμό, ανάδοχος ανακηρύχθηκε η εταιρεία TREDIT S.A.

Το έργο «ΣΧΕΔΙΟ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ (Σ.Φ.Η.Ο.) του Δ.ΣΟΥΛΙΟΥ» πραγματεύεται τη χωροθέτηση δημόσιων, προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Η/Ο) κανονικής ή υψηλής ισχύος καθώς και θέσεων στάθμευσης Η/Ο. Εκπονείται από τους δήμους της Ελλάδας και αφορά την έκταση εντός των διοικητικών ορίων τους, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 17 του ν. 4710/2020 «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και άλλες διατάξεις» (Ά 142).

Η Μεθοδολογία του Σ.Φ.Η.Ο. για το ΔΗΜΟ ΣΟΥΛΙΟΥ περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:
Στάδιο 1: Ανάλυση και χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης (π.χ. πολεοδομικά και κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά, υφιστάμενοι δημοτικοί χώροι στάθμευσης, θέσεις στάθμευσης ταξί/τουριστικών λεωφορείων/ΑμεΑ/οχημάτων τροφοδο­σίας & Διερεύνηση σεναρίων χωροθέτησης σταθμών φόρτισης και θέσεων στάθμευσης Ηλεκτρικών Οχημάτων και τεκμηρίωση της βέλτιστης χωροθέτησης αυτών.
Στάδιο 2: Συμμετοχικές διαδικασίες – διαβούλευση.
Στάδιο 3: Ολοκλήρωση – εφαρμογή του Σ.Φ.Η.Ο. (π.χ. χρονικός προγραμματισμός, δυνατότητες χρηματοδότησης, πολιτική κινήτρων, προδιαγραφές).

Στην παρούσα φάση, ολοκληρώθηκε επιτυχώς το Στάδιο 1 του Σ.Φ.Η.Ο. ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ. Στο πλαίσιο αυτού, αναπτύχθηκαν εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης δικτύου σταθμών φόρτισης Η/Ο. Έπειτα από αξιολόγηση των σεναρίων από τους μελετητές, προτείνεται ένα εκ των τριών σεναρίων ως το βέλτιστο εξ αυτών και στα πλαίσια της παρούσας διαβούλευσης παρουσιάζεται η προτεινόμενη χωροθέτηση των σταθμών φόρτισης καθώς και η αναλυτική μεθοδολογία που εφαρμόστηκε.
Η διενέργεια της δημόσιας διαβούλευσης στοχεύει στην κατά το δυνατόν υψηλότερη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στις διαδικασίες χωροθέτησης των σταθμών φόρτισης. Μέσω αυτής της δράσης, σκοπός είναι η επίτευξη της βέλτιστης χωροθέτησης τους. Επομένως, είναι χρήσιμη και αναγκαία η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο, καθώς και των πολιτών που κατοικούν, εργάζονται ή επισκέπτονται το Δήμο.

Η δομή της διαβούλευσης προτείνεται να είναι η εξής:
Σύντομη παρουσίαση του Σταδίου 1 του έργου
Παρουσίαση του εργαλείου διάδρασης των πολιτών και των φορέων στη πλατφόρμα της διαβούλευσης
Ανοιχτή συζήτηση για την επιλογή των σημείων τοποθέτησης των ηλεκτροφορτιστών
Η διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά τη Τρίτη 21/12/2021 και ώρα 10:00 π.μ. μέσω της πλατφόρμας Zoom στον παρακάτω σύνδεσμο:

Join Zoom Meeting
Meeting ID: 826 5431 6708

Η συμμετοχή οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου συμπολίτη μας στη Διαβούλευση είναι επιθυμητή και ευπρόσδεκτη.
Ο Δήμος Σουλίου στην προσπάθεια του να συγκροτήσει ένα ενεργό και δυναμικό δίκτυο εμπλεκόμενων φορέων που συζητά και συνδιαμορφώνει το μέλλον, προσβλέπει στην ενεργή συμμετοχή και στήριξη όλων, για την αποτελεσματική εκπόνηση του σχεδίου.

Ο Δήμαρχος Σουλίου
Ιωάννης Σπ. Καραγιάννης
Αύριο Τρίτη, η συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης για την ηλεκτροκίνηση στο Δ. Σουλίου Αύριο Τρίτη, η συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης για την ηλεκτροκίνηση στο Δ. Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 20, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.