Πως εκλέγονται οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων

Πως εκλέγονται οι Πρόεδροι των ΚοινοτήτωνΠυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών στη χώρα. Όπως ορίζει το άρθρο 5, οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του πέμπτου έτους κάθε δημοτικής περιόδου, όπως και οι περιφερειακές εκλογές.

Σύμφωνα με το άρθρο 25, εάν δεν αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 43, η εκλογή γίνεται την ίδια μέρα με την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

Επομένως, φέτος, οι κάλπες θα στηθούν στις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023.

Οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από 201 κατοίκους και άνω θα έχουν τριμελές συμβούλιο, κάτι που σήμερα ισχύει για τις κοινότητες με περισσότερους από 300 κατοίκους.

Οι δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 201 έως 300 κατοίκους, που επηρεάζονται από τη ρύθμιση είναι συνολικά 723.

Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που κατά τον πρώτο γύρο συγκέντρωσε την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων στη δημοτική κοινότητα.

Οι λοιποί υποψήφιοι του ίδιου συνδυασμού, με βάση τους σταυρούς που έλαβαν θεωρούνται αναπληρωματικοί.
Πως εκλέγονται οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Πως εκλέγονται οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 26, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες