Παχυσαρκία στους Νέους στην Ελλάδα: Μια Επιδημία που Απαιτεί Δράση | Γράφει η Χριστίνα Ευαγγελου

Παχυσαρκία στους Νέους στην Ελλάδα: Μια Επιδημία που Απαιτεί Δράση | Γράφει η Χριστίνα Ευαγγελου


Η παχυσαρκία αναδεικνύεται ως μια αυξανόμενη πρόκληση για την υγεία των νέων στην Ελλάδα.
Ως παχυσαρκία ορίζεται η αυξημένη συσσώρευση σωματικού λίπους στο ανθρώπινο σώμα, που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του καθενός.
Η Ελλάδα, δυστυχώς, βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαικής Ενωσης στην παιδική παχυσαρκία και στις πρώτες θέσεις στην παχυσαρκία των ενηλίκων, με το 63% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 18 ετών να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Η συνεχής αύξηση του αριθμού των παχύσαρκων νέων αποτελεί ανησυχητικό φαινόμενο, που απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση και ενεργητική εμπλοκή από πλευράς της κοινωνίας, της εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας.
Η παχυσαρκία έχει εξελιχθεί σε μια σοβαρή παγκόσμια επιδημία, επηρεάζοντας όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Συγκεκριμένα, οι αιτίες της παχυσαρκίας στους νέους είναι πολύπλευρες και περιλαμβάνουν τον ανεπαρκή σωματικό ενδυναμισμό, την ανεπαρκή διατροφική επιλογή, τον υπερβολικό χρόνο που περνούν μπροστά σε οθόνες, την έλλειψη προσβασιμότητας σε υγιεινά τρόφιμα, καθώς και την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Κατά πρώτον η αύξηση της κατανάλωσης υψηλών τροφών σε λιπαρά και ζάχαρη οδηγεί στον αυξανόμενο ρυθμό παχυσαρκίας.
Η κατανάλωση υψηλά επεξεργασμένων τροφίμων, πλούσιων σε θερμίδες και φτωχών σε θρεπτικά συστατικά, αποτελεί συχνό παράγοντα αύξησης του ποσοστού της παχυσαρκίας στην Ελλάδα.
Η ολοένα και λιγότερη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και τροφών, οι οποίες είναι πλούσιες σε πρωτεϊνη δύνανται να επηρεάσουν τον μεταβολισμό κάποιου παχύσαρκου ατόμου, με αποτέλεσμα να απογοητεύεται από την μη απώλεια βάρους του.
Η ενημέρωση μέσω κάποιου ειδικού σχετικά με την υγιεινή διατροφή μπορεί να αποβεί σωτήρια, ειδικότερα αν το άτομο είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει υγιεινά διατροφικά μονοπάτια πλέον στη ζωή του.
Στη χώρα μας μόνο το 25% των ενηλίκων καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά στις ποσότητες που προτείνονται.
Οσο μικρό, πάντως, κι αν φαίνεται αυτο το ποσοστό, από διάφορες έρευνες τεκμηριώνεται ότι οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων δεν είναι πολύ χειρότερες από τις συνήθειες άλλων λαών με πολύ μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας.
Η αυξημένη χρήση τεχνολογικών συσκευών σε συνδυασμό με τη μείωση της φυσικής άσκησης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους.
Η αύξηση του χρόνου που οι νέοι περνούν μπροστά σε ηλεκτρονικές συσκευές μειώνει τη φυσική τους δραστηριότητα.
Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι η κρίσιμη διαφορά ίσως είναι το γεγονός ότι το 68% των Ελλήνων ενηλίκων δεν γυμνάζεται καθόλου και δεν ασχολείται με κανένα άθλημα -το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπλέον, οι Έλληνες καταναλώνουν πάνω από τρεις ώρες καθημερινά μπροστά σε οθόνες εκτός εργασίας - περισσότερο από τους κατοίκους 15 άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Επιπρόσθετα, από την άποψη του φύλου, προκύπτει ότι οι άνδρες φαίνεται να έχουν λιγότερο ακριβή αντίληψη για το σωματικό τους βάρος και κάνουν λιγότερες προσπάθειες για να χάσουν κιλά συγκριτικά με τις γυναίκες.
Σε αυτό συντείνουν και οι κοινωνικές αντιλήψεις για το σωματικό βάρος και κυρίως η αυξανόμενη πίεση στις γυναίκες στις χώρες του δυτικού κόσμου να έχουν λεπτό και καλλίγραμμο σώμα.
Συχνά, οι κοινωνικές προσδοκίες σχετικά με την εικόνα του σώματος μπορεί να οδηγήσουν σε ακραίες διατροφικές συνήθειες ή χρήση ανεξέλεγκτων μεθόδων απώλειας βάρους, ιδίως στον θηλυκό πληθυσμό.
Σε γενικές γραμμές πάντως, θεωρείται ότι περίπου ένα στα τρία παιδιά στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας είναι υπέρβαρο.
Στις πολύ μικρές ηλικίες τα κορίτσια είναι πιο συχνά υπέρβαρα ή παχύσαρκα από τα αγόρια, αλλά στη συνέχεια τα ποσοστά εξισώνονται μέχρι την εφηβεία, όταν και τα αγόρια γίνεται πιο πιθανό να είναι παχύσαρκα.
Η σοβαρότητα του εν λόγω θέματος έγκειται στο ότι η παχυσαρκία σε νέα ηλικία συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι διαταραχές του μεταβολισμού, τα νοσήματα του ήπατος, όπως και τα προβλήματα ψυχικής υγείας.
Επιπλέον, η παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά την ψυχοκοινωνική ευεξία των νέων, προκαλώντας συχνά προβλήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και κοινωνικού αποκλεισμού.
Αλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες περιλαμβάνουν το κοινωνικό περιβάλλον και τη γειτονιά στην οποία ζει κανείς, συνοδευόμενα με στερεότυπα που αφορούν στην εμφάνιση (π.χ.:ευτραφής= δυνατός κ.λπ.) μέχρι την οικονομική κατάσταση, η οποία μπορεί να περιορίσει τις καταναλωτικές επιλογές κάποιου, τον διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο που μπορεί να διαθέσει και τη διάρκεια του ύπνου, η οποία εξασφαλίζει μια ημέρα με ευεξία και όχι βιαστικές διατροφικές επιλογές.
Ένας τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω είναι η εκπαίδευση, η οποία αποτελεί κλειδί για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στους νέους.
Σχολικά προγράμματα που προωθούν τη σωστή διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα, και την ψυχοκοινωνική ευεξία είναι απαραίτητα.
Επίσης, πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ σχολείων, γονέων, και υγειονομικών υπηρεσιών για την υλοποίηση αποτελεσματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι νέοι για την υγιεινή διατροφή και τη σημασία της φυσικής άσκησης.
Η ένταξη της φυσικής άσκησης στο πρόγραμμα των σχολείων ενθαρρύνει την ενεργό ζωή.
Η ενίσχυση των οικογενειών για την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και δραστηριοτήτων κρίνεται σημαντική.
Η δημιουργία χώρων προώθησης της φυσικής δραστηριότητας, όπως τα πάρκα και οι ποδηλατοδρόμοι, αποτελούν αρωγούς στην προσπάθεια αυτή.
Η κοινωνία και οι επιχειρήσεις έχουν επίσης σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Η προώθηση υγιεινών επιλογών στην εστίαση, η υποστήριξη τοπικών αγορών τροφίμων, και η ενθάρρυνση της φυσικής δραστηριότητας σε κοινοτικό επίπεδο, αποτελούν σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Οι κοινότητες μπορούν να δημιουργήσουν προγράμματα υποστήριξης για την προαγωγή της υγιεινής ζωής και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας για τα παιδιά και τις οικογένειες τους.
Τέλος, ο κυριότερος παράγοντας για την κατάκτηση ενός υγιεινού τρόπου διαβίωσης κι επιλογών, που μόνο οφέλη και πρόοδο αποφέρει σε κάποιον σε επίπεδο πνευματικό, ψυχικό και σωματικό είναι η προσωπική προσπάθεια του καθενός, όπως και η αποφασιστικότητα και η ωριμότητα με την οποία είναι διατεθειμένος να διαχειριστεί ένα θέμα τοιαύτης φύσεως, επιφέροντας θετικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής του.
Άλλωστε, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι: «νους υγιής εν σώματι υγιεί».
Καταληκτικά, η παχυσαρκία στους νέους στην Ελλάδα απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.
Με εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, υποστήριξη από την κοινωνία και ευαισθητοποίηση σε όλα τα επίπεδα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την υγειονομική πρόκληση, προάγοντας υγιείς τρόπους ζωής, δημιουργώντας ένα υγιές μέλλον για τους νέους της Ελλάδας.
Η παχυσαρκία στους νέους στην Ελλάδα αποτελεί μια ανησυχητική πραγματικότητα που απαιτεί άμεσα δράση.
Με την ενημέρωση, τη στήριξη της κοινότητας και την ενθάρρυνση της φυσικής δραστηριότητας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα αυτό.
Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στους νέους απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από την κοινωνία, την οικογένεια, το σχολείο και την κυβέρνηση.
Παχυσαρκία στους Νέους στην Ελλάδα: Μια Επιδημία που Απαιτεί Δράση | Γράφει η Χριστίνα Ευαγγελου Παχυσαρκία στους Νέους στην Ελλάδα: Μια Επιδημία που Απαιτεί Δράση | Γράφει η Χριστίνα Ευαγγελου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 05, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.