Αποκαλυπτικό: Δικογραφία από την Αστυνομία για μόλυνση περιβάλλοντος, για τη λειτουργία του παράνομου ΣΜΑ του Δήμου Ηγουμενίτσας

Αποκαλυπτικό: Δικογραφία από την Αστυνομία για μόλυνση περιβάλλοντος, για τη λειτουργία του παράνομου ΣΜΑ του Δήμου Ηγουμενίτσας


Επιτέλους οι νόμοι λειτούργησαν και είναι σκληροί, όταν πρόκειται για παράβαση του νόμου 1650/86 για τη προστασία του περιβάλλοντος.

Έχουμε γράψει πάνω από 10 φορές για τον παράνομο ΣΜΑ (Σταθμό Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων) στο παλιό εργοτάξιο της Εγνατίας, στο Γραικοχώρι.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Λώλος και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, είχε διαβεβαιώσει τον Μάρτη του 2015 το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, ότι ο παράνομος ΣΜΑ έκλεισε οριστικά.



Ο λόγος του όμως δεν κράτησε παρά λίγες ημέρες.

Ο παράνομος Σταθμός Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων υλικών, συνέχισε να λειτουργεί, σε μη αδειοδοτημένο χώρο και δίπλα από δύο γεωτρήσεις από τις οποίες υδρεύεται ο Δήμος Ηγουμενίτσας.

Παρά τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματά μας, δεν ίδρωνε το αυτί κανενός.

Ώσπου, ο εκδότης της εφημερίδας ΤΟΛΜΗ Θεσπρωτίας, τόλμησε και κατήγγειλε το γεγονός στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας.

Αρχικά το βράδυ της 6ης Οκτωβρίου.



Τότε στο σημείο έφτασε περιπολικό της Αστυνομίας και διαπίστωσε την παράνομη ύπαρξη απορριμάτων σε έκταση 10 επί 6 μέτρα, καθώς και δύο μεταλλικών κάδων μεταφόρτωσης απορριμάτων.

Τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου, η κάμερα του εκδότη της ΤΟΛΜΗΣ κ. Αναστασίου, κατέγραψε χωματουργικό μηχάνημα του Δήμου Ηγουμενίτσας, να προσπαθεί να καλύψει τα ίχνη της παράνομης μεταφόρτωσης σκουπιδιών, ο οδηγός της οποίας, στη θέα της κάμερας, τράπηκε σε άτακτη φυγή.




Από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας, ενημερώθηκε το τμήμα περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, το οποίο εισηγήθηκε την επιβολή προστίμου, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου.

Βέβαια το πρόστιμο θα κληθούμε να το πληρώσουμε όλοι εμείς και όχι οι υπεύθυνοι του Δήμου Ηγουμενίτσας για τις παραλήψεις τους.

Ούτε όμως αυτό πτόησε του ανευθυνο-υπεύθυνους του Δήμου Ηγουμενίτσας, οι οποίοι συνέχισαν να λειτουργούν παράνομα τον χώρο.


Την 1η Δεκεμβρίου και ώρα 11.00, ο κ. Αναστασίου, ενημερώθηκε ότι στο σημείο βρίσκεται φορτηγό της εταιρίας "EN ACT ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε." με την οποία έχει υπογράψει σύμβαση ο Δήμος Ηγουμενίτσας, και εναποθέτει παράνομα δύο μεγάλους κάδους και φόρτωνε τους ήδη γεμάτους.



Ενημερώθηκε και πάλι η Αστυνομία η οποία σε λίγα λεπτά έφτασε στο σημείο και έπιασε επ'αυτοφόρω τον οδηγό της εταιρίας να έχει φορτώσει τον έναν κάδο και σύμφωνα με τα λεγόμενά του, περίμενε σκαπτικό μηχάνημα του Δήμου Ηγουμενίτσας για να τον βοηθήσει στο φόρτωμα των διασκορπισμένων σκουπιδιών.



Ο οδηγός του φορτηγου Τ.Α., οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα καθώς δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την παρουσία του στο σημείο.

Εκεί ανέφερε ότι εργάζεται στην εταιρία SPIDER Γενική Ανακύκλωση Α.Ε. (και όχι στην εταιρία EN ACT ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. με την οποία έχει σύμβαση ο Δήμος) και πως εντολή για να πάει στο συγκεκριμένο σημείο πήρε από την κα Έλλη, υπεύθυνη της SPIDER.

Σύμφωνα με τον οδηγό, η εταιρία EN ACT Α.Ε. έχει κάνει υπερεργολαβία με την SPIDER Γενική Ανακύκλωση Α.Ε.

Όσο και εάν ψάξαμε, δεν βρήκαμε πουθενά τη σύμβαση του Δήμου Ηγουμενίτσας με την
EN ACT Α.Ε., αν και είναι υποχρεωμένος να την αναρτήσει στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, για να διαπιστώσουμε εάν επιτρέπεται η υπερεργολαβία ή όχι.

Τελικά, μετά από τις καταθέσεις που έλαβε η Αξιωματικός Υπηρεσίας, το Αστυνομικό Τμήμα Ηγουμενίτσας σχημάτισε δικογραφία για παράβαση του νόμου 1650/86, ενώ ενημερώθηκε η Εισαγγελία Θεσπρωτίας η οποία θα πρέπει να προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη δίωξη κατά παντός υπευθύνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη ενημερωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος και ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ενώ θα γίνει καταγγελία και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επιτέλους κάποιοι θα σταματήσουν να παίζουν με την υγεία μας και αυτή των παιδιών μας.
Και αφού δεν ήθελαν να το καταλάβουν με το καλό, θα αναγκαστούν να το καταλάβουν με το "άγριο".

Υ.Γ. 1 Το παράλογο σύστημα της χώρας μας, σε περίπτωση επιβολής προστίμου, κάτι που θεωρείται βέβαιο, θα το επιβάλει στους πολίτες και όχι στους υπεύθυνους του Δήμου για τις παραλήψεις και παρανομίες των ιδίων. Ίσως εάν το πρόστιμο επιβάλλονταν στους υπεύθυνους και κρατούνταν από τους παχυλούς μισθούς τους, θα το σκεφτόταν πολύ καλά πριν ξαναπράξουν το ίδιο.

Υ.Γ. 2 Για την ιστορία και την επιβεβαίωση της ανευθυνότητάς τους, ο χώρος εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι και σήμερα 8 Δεκεμβρίου 2015
Αποκαλυπτικό: Δικογραφία από την Αστυνομία για μόλυνση περιβάλλοντος, για τη λειτουργία του παράνομου ΣΜΑ του Δήμου Ηγουμενίτσας Αποκαλυπτικό: Δικογραφία από την Αστυνομία για μόλυνση περιβάλλοντος, για τη λειτουργία του παράνομου ΣΜΑ του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 09, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.