Η ταινία της Κυριακής από τους Εστιάζωντες

Η ταινία της Κυριακής από τους Εστιάζωντες



Αυτή την Κυριακή 09.11.2014 προβάλουμε την κλασική ταινία Sci-Fi Blade Runner!

Σκηνοθεσία: Ridley Scott
Σενάριο: Hampton Fancher, David Webb Peoples, Philip K. Dick (μυθιστόρημα "Do Androids Dream of Electric Sheep?")
Ηθοποιοί: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos, M. Emmet Walsh , Daryl Hannah

«Η ταινία "Blade Runner", σε σκηνοθεσία Ρίντλευ Σκοτ και βασισμένη στο μυθιστόρημα του Φίλιπ Ντικ ''Do Androids Dream of Electric Sheep?'', είναι μια ταινία-εφιάλτης επιστημονικής φαντασίας/ νουάρ για έναν μπάτσο στο εξαθλιωμένο Λος Άντζελες του 2019, του οποίου η αποστολή είναι να αποσύρει τέσσερα γενετικά κατασκευασμένα σάιμποργκς με ανθρώπινες μορφές, γνωστά ως ''Replicants''.

Οι τέσσερις ρέπλικες έχουν δραπετεύσει από μια αποικία προκειμένου να βρουν τον κατασκευαστή τους και να τον αναγκάσουν να επεκτείνει τον προκαθορισμένο τετραετή κύκλο ζωής τους. Ο Ρίντλευ Σκοτ αποτυπώνει στοιχεία νουάρ με την αστική ατμόσφαιρα της παρακμής, το φωτισμό, τους βρώμικους ιδρωμένους δρόμους, το μόνιμο σκοτάδι μαζί με τη μόνιμη βροχή, και τους χαρακτήρες αφού δεν είναι σαφές αν είναι καλοί ή κακοί.

Η αίσθηση που μας δίνεται είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη, αφήνοντας πίσω μόνο το περιθώριο. Η δωροδοκία υπάρχει παντού. Η εκπληκτική μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου λειτουργεί για να αντιπροσωπεύσει έναν σκοτεινό, ευμετάβλητο κόσμο της αβεβαιότητας και της απαισιοδοξίας.

Η ταινία έχει τη δυνατότητά να λειτουργεί σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Μια αστυνομική/ νουάρ αναζήτηση του νοήματος της ζωής σε ένα περιβάλλον επιστημονικής φαντασίας. Το στόρυ, όμως, αποτελεί σχόλιο στο νόημα του να είσαι άνθρωπος και στις απορίες που έχει ο καθένας από μας για τη ζωή. Το πότε θα πεθάνουμε, το πόσο θα ζήσουμε, αν ο δημιουργός μας νοιάζεται, και αν τελικά όλο αυτό είναι μια παραίσθηση.

Ο Ρίντλευ Σκοτ θέτει περισσότερες ερωτήσεις από απαντήσεις, με αποτέλεσμα μια ταινία γεμάτη από μυστήρια. Η ρέπλικα είναι ανθρώπινη; Μήπως είμαστε και εμεις ρέπλικες; Ο κόσμος γίνεται λιγότερο ανθρώπινος σε μια κοινωνία που διαμορφώνεται από την τεχνολογική και καπιταλιστική υπερβολή. Ο ρόλος του δημιουργού και του δημιουργήματος ποιος είναι;

Η αμοιβαία υποδούλωσή τους ή ο θρίαμβος της δημιουργίας πέρα από το δημιουργό του; Η φύση της ίδιας της ανθρωπότητας: συναίσθημα, μνήμη, σκοπός, επιθυμία, σκληρότητα, τεχνολογική κυριότητα του περιβάλλοντος και του κόσμου, θνησιμότητα, θάνατος. Προσωπική ταυτότητα και αυτογνωσία. Η έννοια της ύπαρξης.»
Πηγή: sevenart.gr

FB event: https://www.facebook.com/events/998225313528234/?ref_dashboard_filter=upcoming
Η ταινία της Κυριακής από τους Εστιάζωντες Η ταινία της Κυριακής από τους Εστιάζωντες Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 09, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.