Δημοψήφισμα: ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

Δημοψήφισμα: ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
 
Γράφει ο Ζγούρης Φώτιος

Ζώντας πρωτόγνωρες καταστάσεις για την χώρα μας, μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας με τις τράπεζες κλειστές και την ανησυχία να επικρατεί παντού, καλούμαστε να αποφασίσουμε τι θα ψηφίσουμε στο δημοψήφισμα της Κυριακής, 5 Ιουλίου 2015.


Εύχομαι πραγματικά αυτό το δημοψήφισμα να μην γίνει ποτέ! Το ερώτημα αν θέλουμε να παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ και στην Ε.Ε. – γιατί μην γελιόμαστε, περί αυτού αποφασίζουμε – είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί με νηφαλιότητα, γνώση και κυρίως με λογική και όχι με συναίσθημα! Προφανώς μέσα σε πέντε ημέρες, με τις τράπεζες κλειστές και με το φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας από πάνω μας, δεν μπορούμε να το κάνουμε! Και ναι, είναι δημοκρατική διαδικασία το δημοψήφισμα, αλλά δεν είναι καθόλου δημοκρατικό μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε πριν πέντε μόλις μήνες, κυρίως για να κλείσει μια καλύτερη συμφωνία εντός ευρώ, να πετάει το μπαλάκι στους πολίτες για να πάρουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο την απόφαση που η ίδια κυβέρνηση δεν θέλει να πάρει! Και μάλιστα αφού προκηρύξει το δημοψήφισμα, να τρέχει με ΠΝΠ να αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού! Για να μην πούμε για το ψηφοδέλτιο που εμφάνισε….


«Μα θα ψηφίσουμε για την συμφωνία», θα πει κάποιος. Μετά τις δηλώσεις όλων μα όλων των εμπλεκομένων στην Ε.Ε. είναι ξεκάθαρο ότι το πραγματικό ερώτημα είναι η παραμονή μας στο ευρώ. Μπορούμε να τους βρίζουμε, να τους καταριόμαστε αλλά επειδή αυτοί θα στείλουν τα χρήματα και το βασικότερο, με αυτούς θα διαπραγματευτούμε την Δευτέρα – όπως μας λέει η κυβέρνηση – δεν μπορούμε να λέμε ακόμα ότι ψηφίζουμε για τη συμφωνία. Για να το πω πιο απλά, η κυβέρνηση μας λέει ότι με ένα «όχι» θα έχουμε ένα διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια μας για να συμφωνήσουμε ένα καλύτερο deal και να παραμείνουμε στο ήρεμο λιμάνι της ευρωζώνης και το λιμάνι μας λέει πως αν πούμε όχι δεν υπάρχει μέρος για εσάς εδώ μέσα! Όσοι λοιπόν ακόμα και σήμερα υποστηρίζουν ότι ψηφίζουμε για κάτι άλλο είναι είτε αφελής μέσα στην ζαλάδα τους είτε ακόμα χειρότερα πονηροί, οι οποίοι θέλουν την χώρα εκτός ευρώ. Αφελής, γιατί πιστεύουν ότι ακόμα κι αν βγούμε απ το ευρώ τουλάχιστον δεν θα χρωστάμε ως χώρα, ως ιδιώτες προς τις τράπεζες και το κράτος, που είναι ένα τεράστιο ΨΕΜΑ, πονηροί γιατί έχοντας τα ευρώ τους στο εξωτερικό, θα μπορούν μετά, με την υποτιμημένη δραχμή, να γίνουν οι νέοι ολιγάρχες.


«Μα πώς να ψηφίσουμε ναι, όταν το νέο μνημόνιο που θα έρθει, είναι τόσο σκληρό; Δεν πάει άλλο», θα αντιτείνει κάποιος άλλος. Και δεν έχουν και πολύ άδικο: τα μνημόνια ήταν το λάθος φάρμακο (και των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της Ευρώπης) για την κρίση! ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ! Και μην ξεχνάμε ότι τα λάθη και οι παραλείψεις την τωρινής κυβέρνησης, οδήγησαν σε μεγαλύτερο έλλειμμα και άρα σε περισσότερα μέτρα. Ο μόνος τρόπος, για να έχουμε ρευστότητα, οικονομία, κράτος είναι να είμαστε εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας. Και να παλέψουμε εκεί – με τους σωστούς πολιτικούς – για ένα καλύτερο μέλλον. Εκτός Ευρώπης, επιδοτήσεις, ΕΣΠΑ, προστατευμένο τραπεζικό περιβάλλον πρέπει να τα ξεχάσουμε όλα! Χρειάζονται πραγματικά απλές οικονομικές γνώσεις, βασικές γνώσεις διεθνών σχέσεων και μια ματιά γύρω μας, στις υπόλοιπες γειτονιές του κόσμου, για να καταλάβουμε ότι δεν τίθεται καν συζήτηση για έξοδό μας από την Ευρώπη.


Να γιατί δεν πρέπει να γίνει αυτό το δημοψήφισμα. Γιατί τίποτα από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν υπάρχει σήμερα. Ούτε ο χρόνος να βάλουμε στο τραπέζι όλα τα επιχειρήματα, ούτε η ψυχραιμία, ούτε η λογική. Και, όπως ο ίδιος ο Βαρουφάκης έχει πει, μόλις λίγες εβδομάδες πριν, είναι άδικο για τον κόσμο να αποφασίσει για την παραμονή στην ευρωζώνη και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Στο δικό μου το μυαλό είναι ξεκάθαρο το ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, αλλά το δίλημμα το έχω στο μυαλό μου από το 2012 όταν και για πρώτη φορά προέκυψε.


Ο δεύτερος λόγος που εύχομαι να μην γίνει το δημοψήφισμα είναι ο διχασμός που φαίνεται να επικρατεί στην κοινωνία μας. Καλώς ή κακώς, για πολλού λόγους, ο κόσμος έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Και σε συνθήκες πανικού, κανείς δεν ακούει τον άλλο. Και μέχρι ένα σημείο μπορώ να καταλάβω την ένταση – γιατί μιλάμε για μια απόφαση που θα κρίνει το μέλλον και την ευημερία των παιδιών μας! – αλλά τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Και με λυπεί ιδιαίτερα που υπουργοί, κυβερνητικοί βουλευτές και παράγοντες, λένε σε όσους διαφωνούν μαζί της και συμπορεύονται με το ΝΑΙ, ότι είναι προδότες, γερμανοτσολιάδες κ.ο.κ. Αν αυτό δεν είναι φασισμός…και δυστυχώς αυτού του είδους η ρητορική περνάει και στην κοινωνία. Διαφωνώ κάθετα με όσους λένε «όχι» στο δημοψήφισμα και θεωρώ ότι ηθελημένα ή άθελά τους, μας οδηγούν στην δραχμή και στην εθνική απομόνωση, στην φτώχεια και στη δυστυχία, αλλά ποτέ μου δεν τους θεωρώ προδότες ή λιγότερο πατριώτες από μένα. Με λυπεί αφάνταστα που στο πλευρό της αριστερής κυβέρνησης έχει ταχθεί η ακροδεξιά των Ανελ και οι ναζιστές της Χ.Α., αλλά ΔΕΝ θεωρώ όσους λένε «όχι» ως ναζιστές ή ως ακροδεξιούς, πόσο μάλλον ως προδότες του έθνους! Και επειδή προβλέπω ότι ο διχασμός αυτός θα αυξάνεται μέρα με τη μέρα, ελπίζω έστω και την τελευταία στιγμή, να υπάρξει συμφωνία και να μην γίνει το δημοψήφισμα.


ΥΓ: τις ώρες που γράφεται το παρόν κείμενο, υπάρχουν φήμες για επαφή του πρωθυπουργού με την τρόικα, για εξεύρεση λύσης την τελευταία στιγμή. Μακάρι να ευοδωθούν. Μακάρι την ύστατη ώρα ο κ. Τσίπρας να κατάλαβε ότι δεν μπορεί να λειτουργεί για το καλό των συνιστωσών του, αλλά για το καλό της πατρίδας. Δεν με πειράζει ακόμα κι αν αποφάσισε επειδή βλέπει πόσο μεγαλώνει το ποσοστό του ΝΑΙ, να περισώσει την κυβέρνησή του από μια παταγώδη αποτυχία. Σημασία έχει να μην βρεθούμε μετέωροι στο κενό. Όχι, μην ξεγελιόμαστε, σίγουρα θα είναι μια συμφωνία με μέτρα 8 δις τουλάχιστον και άνω, και σίγουρα η εμπιστοσύνη μεταξύ των εταίρων είναι διαταραγμένη. Κάποιοι μπορεί να ετοιμάζονται να φωνάξουν ότι «κερδίσαμε, οι Ευρωπαίοι έκαναν πίσω»…Ας σωθούμε και έχουμε όλον το χρόνο μετά να συζητήσουμε και γι αυτά. Πρώτα ΝΑΙ στην Ευρώπη, ακόμα και αν το πει ο πρωθυπουργός την τελευταία στιγμή, και μετά όλα τα άλλα…
 
Ζγούρης Φώτιος
Κεντρικός Συντονιστής Ηπείρου & Ιονίων Νήσων Το Ποτάμι
Εμπειρογνώμονας στον Τομέα Πολιτικής του Ποταμιου περί Ασφαλιστικών Θεμάτων
 
Δημοψήφισμα: ΝΑΙ ή ΟΧΙ; Δημοψήφισμα: ΝΑΙ ή ΟΧΙ; Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 30, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.