ΕΡΩΤΗΣΗ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΛΟΓΩ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ


Τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων στους παραγωγούς από τη μειωμένη παραγωγή και την ακαρπία στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών ζητεί με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βασίλης Γιόγιακας. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας αναφέρεται στη διαπίστωση του φαινομένου και στη Θεσπρωτία, μετά τη διενέργεια επιτόπων ελέγχων από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Φιλιατών. 
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: «Μειωμένη παραγωγή εσπεριδοειδών και μέτρα στήριξης των καλλιεργητών»

Μειωμένη παραγωγή και ακαρπία σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών διαπιστώθηκε και σε περιοχές της Θεσπρωτίας. Ύστερα από επιτόπιους ελέγχους του Γεωτεχνικού Τμήματος του Δήμου Φιλιατών στον κάμπο της Δημοτικής Ενότητας Σαγιάδας και της Δημοτικής Ενότητας Φιλιατών εκτιμάται ότι η αναμενόμενη παραγωγή σε εσπεριδοειδή, κυρίως μανταρίνια και πορτοκάλια, θα είναι μειωμένη, από περίπου 50% έως και 100% σε αρκετές περιπτώσεις. Οι γεωπόνοι αποδίδουν το φαινόμενο στις υπερβολικές, ασυνήθιστης έντασης και διάρκειας βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα καθώς και στον πολύ ήπιο, από άποψη θερμοκρασίας, χειμώνα.

Η εκτιμώμενη σοβαρή μείωση της παραγωγής αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το εισόδημα των παραγωγών, το οποίο ήδη έχει πληγεί από το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής και τις καθηλωμένες τιμές διάθεσης των προϊόντων τους. Οι επιπτώσεις θα πλήξουν την οικονομία ολόκληρων περιοχών στις οποίες η καλλιέργεια εσπεριδοειδών αποτελεί βασική οικονομική δραστηριότητα. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ε.Λ.Γ.Α.) κάποια πρωτοβουλία για αναπλήρωση μέρους του απολεσθέντος εισοδήματος των παραγωγών, όπως η ένταξη στο Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ).

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Εάν, πότε και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για τον περιορισμό των επιπτώσεων στους παραγωγούς από τη μειωμένη παραγωγή και την ακαρπία στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών της φετινής περιόδου. 


 
ΕΡΩΤΗΣΗ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΛΟΓΩ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΛΟΓΩ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 03, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.