Φρένο στην αύξηση διοδίων για φέτος

Φρένο στην αύξηση διοδίων για φέτος



Προς αναστολή οδεύει η αύξηση των διοδίων στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, που είχε προκαλέσει έντονους τριγμούς μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των παραχωρησιούχων.

Οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν βρει κοινό τόπο, με δεδομένο και τις πρόσφατες πλημμύρες στην Θεσσαλία, αναστέλλοντας την αύξηση των διοδίων για φέτος.

Οι κατασκευαστικοί όμιλοι με φόντο και της πρόσφατες εξελίξεις, θέλοντας να στηρίξουν και εμπράκτως την προσπάθεια για ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν, αποφάσισαν να παραμείνουν και φέτος παγωμένες οι τιμές των διοδίων.

Το θέμα είχε προκαλέσει “κόντρα” ανάμεσα στις δύο πλευρές, ωστόσο επιδιώχθηκε η εύρεση κοινής λύσης, με πηγές του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να τονίζουν τις τελευταίες ημέρες, ότι δεν υπήρχε παρέμβαση ως προς το δικαίωμα των παραχωρησιούχων να προχωρήσουν σε αυξήσεις των διοδίων όπως άλλωστε προβλέπεται και από τις συμβάσεις.

Οι αυξήσεις στα διόδια είχαν ημερομηνία εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου του 2023 με βάση τον πληθωρισμό. Ωστόσο μια σειρά από παράγοντες όπως η προεκλογική περίοδος και η ενεργειακή κρίση, οδήγησαν στο πάγωμα των αυξήσεων των διοδίων κατά τουλάχιστον έξι μήνες.

Μετά την παρέλευση αυτής της περιόδου οι παραχωρησιούχοι ζήτησαν να εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης.

Βάσει των συμβάσεων παραχώρησης των οδικών αξόνων, οι παραχωρησιούχοι (Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Ολυμπία Οδός, Μορέας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Γέφυρα Α.Ε.) αναπροσαρμόζουν ετησίως τις τιμές των διοδίων με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Σεπτεμβρίου της προηγούμενης χρονιάς. Ως εκ τούτου, η αύξηση που θα έπρεπε να δοθεί φέτος είναι της τάξεως του 12% βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Οι παραχωρησιούχοι τον Ιούλιο ανακοίνωσαν αρχικά στο υπουργείο ότι θα αυξήσουν τα διόδια από τις 11 Αυγούστου και στη συνέχεια την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας σε ανακοίνωσή του στις αρχές Αυγούστου σημείωσε ότι η βούληση της κυβέρνησης ήταν η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης, χωρίς την επιβάρυνση του πολίτη για το 2023 και προς αυτή την κατεύθυνση συζητήθηκαν τα εναλλακτικά σενάρια.

Ο κοινός τόπος βρέθηκε με τη μη αύξηση κατά 12% περίπου στις τιμές των διοδίων για φέτος και σε προβλεπόμενες αυξήσεις από το 2024, οι οποίες και θα καθοριστούν από το ύψος του πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου.
Φρένο στην αύξηση διοδίων για φέτος Φρένο στην αύξηση διοδίων για φέτος Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 22, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.