Η υγιής ενασχόληση με τα κοινά | Του Πέτρου Ζήγου

Η υγιής ενασχόληση με τα κοινά | Του Πέτρου Ζήγου


Στις σημερινές οργανωμένες κοινωνίες δεν ισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου αλλά οι κανόνες που θεσπίζονται από την Πολιτεία για να διασφαλίζεται η ομαλή κοινωνική συμβίωση.
Ο άνθρωπος δεν είναι μόνο κοινωνικό όν, είναι και έλλογο όν (δηλαδή έχει λογική), πράγμα το οποίο τον διακρίνει από τα υπόλοιπα έμψυχα όντα.
Ως κοινωνικό όν οργάνωσε σιγά σιγά τις ανθρώπινες κοινωνίες στις οποίες ζεί και δραστηριοποιείται, αλλά και πρέπει, στα πλαίσια αυτών των κοινωνιών, να εκδηλώνει πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού.
Οι πολίτες ανά τακτά χρονικά διαστήματα ασκούν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και εκλέγουν αυτούς που θα τους εκπροσωπήσουν σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα δικαιώματα όμως αυτά πρέπει να τα ασκούν με σύνεση, νηφαλιότητα και ιδιαίτερη προσοχή, γιατί η προκοπή, η ανάπτυξη και η πρόοδος ενός τόπου εξαρτώνται, σε μεγάλο βαθμό, από τους τοπικούς άρχοντες που θα εκλέξουν.

Η ΥΓΙΗΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ είναι έκφραση κοινωνικής ευαισθησίας, προσφοράς και αλληλεγγύης. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΟΛΕΜΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ.
Οι αρχαίοι πρόγονοί μας είπαν ότι ασχολούμαστε με τα κοινά για να προσφέρουμε ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες μας στο κοινωνικό σύνολο, όταν έχουμε τακτοποιήσει «τα του οίκου μας». Δυστυχώς στη χώρα μας συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή οι περισσότεροι ασχολούνται με τα κοινά για να τακτοποιήσουν «τα του οίκου τους» μέσω της ενασχόλησης με τα κοινά. Σ’ αυτούς θυμίζω τη ρήση του Ισοκράτη σύμφωνα με την οποία «οι κακώς βουλευθέντες περί των ιδίων ουδέποτε βουλεύσονται καλώς περί των αλλοτρίων».
Εγώ αναγνωρίζω τη θετική προσφορά κάθε αιρετού αλλά δράττομαι της ευκαιρίας και τονίζω ότι, κατά την ταπεινή άποψή μου, πρέπει όλοι οι αιρετοί (από τον κατώτατο μέχρι τον ανώτατο) να έχουν νομικά τη δυνατότητα να εκλέγονται μόνο για (2) θητείες, γιατί κατά τη διάρκεια των δύο θητειών προσφέρουν ό,τι έχουν να προσφέρουν (π.χ. ιδέες, προτάσεις, όρεξη για δουλειά).

Η αξιόμαχη δημοτική παράταξή μας με επικεφαλής τον Παναγιώτη Β. Νταή, η οποία είναι διευρυμένη από πολιτική άποψη, γιατί έχει συμπεριλάβει υποψήφιους σχεδόν ΟΛΩΝ των πολιτικών πεποιθήσεων, ΜΠΟΡΕΙ:
  • Να κάνει πράξη την αλληλεγγύη την οποία έχει ανάγκη η πλειοψηφία των συνδημοτών μας
  • Να εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή
  • Να απελευθερώσει, να κινητοποιήσει και να ΕΝΏΣΕΙ δυνάμεις για το καλό του δήμου μας
  • Να συνθέσει απόψεις και προτάσεις και όχι να προκαλέσει στείρες αντιπαλότητες
  • Να δρα με γνώμονα το συλλογικό και όχι το ατομικό συμφέρον. Δεν ενδιαφέρεται ν’ αποκτήσει οικονομικό όφελος και «καρέκλες διαρκείας»
  • Να δώσει στο δήμο μας τη δυνατότητα να ανακτήσει αναπτυξιακή δυναμική, την οποία δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει χάσει
  • Να ανεβάσει τον πήχη για το δήμο μας πολύ ψηλά
  • Να υπηρετήσει τους συνδημότες μας, γιατί πιστεύει στη ρήση του Μενέλαου Λουντέμη «κείνος που στ’ αληθινά αγαπά το Λαό του δε γίνεται αρχηγός του, γίνεται ΥΠΗΡΕΤΗΣ του.»
  • Να αλλάξει τη βαλτωμένη κατάσταση και να δώσει νέα πνοή στο δήμο μας, ο οποίος ως πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξίζει και δικαιούται περισσότερα
  • Να συνεργαστεί αρμονικά με το κράτος (π.χ. υπουργεία) και με άλλους αρμόδιους φορείς καθώς και με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, γιατί έχει κουλτούρα διαλόγου συναίνεσης και συνεργασίας
  • Να βρίσκει και ν’ αξιοποιεί διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία (π.χ. ευρωπαϊκά προγράμματα κλπ.) και να εντάσσει σ’ αυτά έργα του δήμου μας.
  • Να λύσει προβλήματα, γιατί ξέρει να διεκδικεί δυναμικά και να βρίσκει λύσεις προς όφελος των συνδημοτών μας.

Ο κ. Νταής έχει πολλά προτερήματα και βαδίζει στα χνάρια του δραστήριου και αείμνηστου Δημάρχου Ηγουμενίτσας και παππού του Παναγιώτη Νταή. Γνωρίζει τα τοπικά προβλήματα, είναι άφθαρτος, αξιοπρεπής, έντιμος, καλλιεργημένος, δραστήριος, ευγενικός, ευφυής, σεμνός, έχει βαθιά γνώση της δημόσιας διοίκησης και δεν κατέρχεται στις εκλογές έχοντας εμμονές με καρέκλες και θέσεις εξουσίας, γιατί τέτοιες είχε πολλές και σημαντικές κατά τη διάρκεια της πολύχρονης επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Ο ακέραιος χαρακτήρας του φαίνεται στις καθημερινές επαφές με τους συνδημότες μας. ΠΟΛΙΤΕΥΕΤΑΙ και θα ΠΟΛΙΤΕΥΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ με γνώμονα την εξυπηρέτηση του συλλογικού και όχι του ατομικού συμφέροντος. Έχει τακτοποιήσει «τα του οίκου του» και θέλει να προσφέρει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του στο κοινωνικό σύνολο.
Σ΄αυτές τις εκλογές οι συνδημότες μας πρέπει να εκλέξουν ΑΞΙΟΥΣ, ΑΦΘΑΡΤΟΥΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΥΣ για να μπορέσει ν΄αναπτυχθεί ο δήμος μας. Ο κ. Νταής και οι συνεργάτες του ανήκουν σ΄αυτή την κατηγορία.
Ο συνδυασμός του κ. Νταή αντιπροσωπεύει κάτι καινούριο για το δήμο μας και μπορεί να εκφράσει, να εμπνεύσει, να ενθουσιάσει και να ενεργοποιήσει τον κόσμο προς μια θετική, δημιουργική και αναπτυξιακή προοπτική.
Για το συνδυασμό μας η ισότιμη αντιμετώπιση των συνδημοτών μας, μακριά από κομματικές διακρίσεις, και η διαφάνεια αποτελούν αδιαπραγμάτευτους κανόνες. Επίσης η υγιής ενασχόληση με τα κοινά είναι για μας θεμελιώδης αρχή. Η γοητεία της όποιας καρέκλας είναι εφήμερη και εκείνο που μένει τελικά και έχει διαχρονική αξία είναι η ανιδιοτελής προσφορά στο συνάνθρωπο.
Μοναδικός αντίπαλός μας θα είναι τα προβλήματα του δήμου μας για την αντιμετώπιση των οποίων η προσπάθειά μας θα είναι διαρκής, γιατί εμείς έχουμε ως οδηγό τη ρήση του Καζαντζάκη «μη ρωτάς αν θα νικήσουμε ή αν θα ηττηθούμε, ΠΟΛΕΜΑ». Θα ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΟΜΑΣΤΕ τις τοπικές κοινωνίες και θα ΛΟΓΟΔΟΤΟΥΜΕ σ΄αυτές .
Θα δουλέψουμε με επιμονή, συνέπεια, μεθοδικότητα και στρατηγικό σχεδιασμό, ώστε ο δήμος μας να πάρει τη θέση που του ανήκει.
Μοναδική φιλοδοξία μας είναι να βάλουμε ένα λιθαράκι για να πάει ο δήμος μας ένα βήμα πιο μπροστά. Οι συνδημότες μας δεν θέλουν ΑΠΛΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, θέλουν ΕΡΓΑ. Θέλουν να διαφαίνεται στον ορίζοντα ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ. Εμείς δεν δικαιούμαστε ν’ αποτύχουμε και να τους απογοητεύσουμε. Θα υπηρετήσουμε ΑΞΙΕΣ και όχι συμφέροντα.

Δυστυχώς ορισμένα σοβαρά προβλήματα του δήμου μας, όπως είναι η κατάργηση του ΤΕΙ και η ίδρυση στην Ηγουμενίτσα Πανεπιστημιακού Τμήματος, η κατασκευή μαρίνας και υδατοδρομίου, η κατασκευή του Εμπορευματικού Κέντρου, η κατασκευή του περιφερειακού δρόμου και η σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το Μαυρομάτι κ.λ.π. παραμένουν άλυτα.
Επειδή είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή και εμείς δεν συμβιβαζόμαστε με την ΑΠΛΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και τη ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ, καλούμε όλους τους συνδημότες μας να κάνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ αυτό το ΩΡΑΙΟ ΤΑΞΙΔΙ μέχρι τις δημοτικές εκλογές αλλά και μετά από αυτές, αν οι συνδημότες μας τιμήσουν με την ψήφο τους και μας δώσουν τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη τις αρχές μας, το πρόγραμμά μας και το όραμά μας για έναν δήμο πιο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ.
Ευελπιστούμε ότι οι συνδημότες μας αυτή τη φορά θα δώσουν με την ψήφο τους τη δυνατότητα σε ΝΕΟΥΣ, ΑΦΘΑΡΤΟΥΣ, ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΔΟΚΙΜΑΣΤΟΥΣ με φρέσκες ιδέες ανθρώπους να διοικήσουν το Δήμο Ηγουμενίτσας.

ΠΕΤΡΟΣ Γ. ΖΗΓΟΣ
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Β. ΝΤΑΗΣ
Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας
ΟΙ ΑΦΘΑΡΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
ΝΕΟ ΥΦΟΣ ΚΑΙ ΗΘΟΣ
Συνδυασμός
«ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης»

**ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Σπουδές στο Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών και στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου.
Συμμετοχή σε διάφορες ημερίδες και συνέδρια, όπως είναι για παράδειγμα το Δ΄ Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο.
Πρόεδρος του Ομίλου Οικονομικοπολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Nομού Θεσπρωτίας « ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ ».
Αρθρογραφία κατά διαστήματα στον Τοπικό Τύπο, για διάφορα θέματα, από τα φοιτητικά χρόνια μέχρι σήμερα.
Ανέπτυξα δραστηριότητα σε διάφορα σωματεία (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια), όπως είναι οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας.

Διετέλεσα:
  • Διευθυντής στην Εισαγγελία Θεσπρωτίας
  • Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχαιολογικών χώρων Νομού Θεσπρωτίας.
  • Μέλος της Αναπτυξιακής Επιτροπής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, η οποία ασχολείται με την προώθηση και επίλυση των σοβαρών προβλημάτων της Ηπείρου.
  • Πρόεδρος επί δύο συνεχόμενες θητείες του Σωματείου των Υπαλλήλων των Δικαστικών Υπηρεσιών Ν. Θεσπρωτίας κ.λ.π.
Το ενδιαφέρον μου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) δεν είναι τωρινό. Έχω αρθρογραφήσει για διάφορα θέματα σχετικά με την Τ.Α. (π.χ. προγράμματα «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ», «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» και «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»). Όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας ο θεσμός της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ήμουν υποψήφιος Νομαρχιακός Σύμβουλος. Παρακολούθησα διάφορες ημερίδες και συνέδρια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διετέλεσα μέλος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας και μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης.
Μοναδική φιλοδοξία μου είναι η ανιδιοτελής προσφορά στον συνάνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο.
Δεσμεύομαι ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης των συνδημοτών μας προς το πρόσωπό μου και να μην διαψεύσω τις προσδοκίες τους.
Η υγιής ενασχόληση με τα κοινά | Του Πέτρου Ζήγου Η υγιής ενασχόληση με τα κοινά | Του Πέτρου Ζήγου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 18, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.