Οριστικά χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση τα ασφαλτικά στη Σαγιάδα

Οριστικά χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση τα ασφαλτικά στη Σαγιάδα


Απορρίφθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η ενδικοφανής προσφυγή που είχε καταθέσει η εταιρεία ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕΒΕ, κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας να θέσει στο αρχείο την αίτηση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση Μονάδας Αποθήκευσης Ασφαλτικών και Πετρελαιοειδών στη Λωρίδα Σαγιάδας, ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες. Πρόκειται για μια υπόθεση που ταλανίζει τη Θεσπρωτία περισσότερο από δυο δεκαετίες.

Με απόφασή της τον περασμένο Νοέμβριο, η αποκεντρωμένη διοίκηση έθεσε την υπόθεση στο αρχείο με το σκεπτικό ότι μετά την χωροθέτηση της περιοχής ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.), «έχει επέλθει ουσιαστική μεταβολή των δεδομένων του χωροταξικού σχεδιασμού» βάσει των οποίων χορηγήθηκε Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων στην μονάδα των ασφαλτικών το 2011 και δεν μπορεί πλέον αυτή να παραταθεί.

Η εταιρεία προσέφυγε στο αρμόδιο τμήμα Κρίσεων Προσφυγών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ζητώντας να ακυρωθεί η παραπάνω απόφαση, όμως και από εκεί εκδόθηκε αρνητική απόφαση, καθώς, ενώ είχε χορηγηθεί 5μηνη προθεσμία ώστε η εταιρεία να προσκομίσει φάκελο τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης ώστε προκειμένου να εξεταστεί εάν η συγκεκριμένη δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι συμβατή με τις μεταβολές που επήλθαν με το νεότερο νομοθετικό πλαίσιο της Π.Ο.Α.Υ, η εταιρεία ουδέποτε προχώρησε στο βήμα αυτό.

Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα που απομακρύνει την πιθανότητα δημιουργίας της επένδυσης αυτής στην περιοχή, μια πιθανότητα που έχει συναντήσει την καθολική αντίδραση τόσο των ιχθυοκαλλιεργητών, όσο και της τοπικής κοινωνίας καθώς αρνητικά για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στην περιοχή της Λωρίδας Σαγιάδας, έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά όλοι οι τοπικοί φορείς αλλά και οι φορείς της Κέρκυρας.

Βέβαια, εκκρεμεί και στο ΣτΕ, προσφυγή που έχει καταθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου, ζητώντας την ακύρωση της άδειας υδρογονανθράκων που το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει χορηγήσει στην παραπάνω εταιρεία, μια άδεια που – πάρα το γεγονός ότι η επένδυση στερείται πλέον οριστικά περιβαλλοντικής αδειοδότησης – εξακολουθεί να ισχύει!

Οριστικά χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση τα ασφαλτικά στη Σαγιάδα Οριστικά χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση τα ασφαλτικά στη Σαγιάδα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 08, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.