Εκδήλωση στη Παραμυθιά από το ΠΑΜΕ Εκαιδευτικών για τo νέο σχολείο την Τετάρτη

Εκδήλωση στη Παραμυθιά από το ΠΑΜΕ Εκαιδευτικών για τo νέο σχολείο την Τετάρτη

Εκδήλωση με τίτλο, "Νέο Σχολείο – Καινούργια συνταγή με παλιά υλικά", διοργανώνει στην Παραμυθιά το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας, την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στις 19:00 στο θέατρο Καρκαμίσι.

Κεντρικός Ομιλητής: Τάσος Τόκας- Μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπ/κων

Παρεμβάσεις: Δημήτρης Χριστοφίδης- πρόεδρος συλλόγου δασκάλων Θεσπρωτίας, Θοδωρής Μπρέστας- εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας, Σωτήρης Σπύρου- εκπαιδευτικός πληροφορικής, Ηλίας Κουτσής- εκπαιδευτικός οικονομολόγος.

Στο σχετικό μήνυμα του, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας αναφέρει:

Εκπαιδευτικέ, γονιέ, μαθητή, μαθήτρια,

Εδώ και χρόνια ακούμε συνεχώς όμορφα και μεγάλα λόγια από τους εκάστοτε υπουργούς Παιδείας για ένα σχολείο «νέο», «ψηφιακό», «αειφόρο» με «πρώτο το μαθητή…». Όμως, σε όποιο νομοσχέδιο για τη Παιδεία κι αν ανατρέξουμε εύκολα θα καταλάβουμε ότι οι όμορφες λέξεις κρύβουν το πιο αντιδραστικό περιεχόμενο για το τι σχολείο ετοιμάζουν για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Η κυβέρνηση με τις ευλογίες της ΕΕ, ως πιστός υπηρέτης των επιχειρηματικών ομίλων, επιδιώκει να αλυσοδέσει την παιδεία με τις επιχειρήσεις, φτιάχνοντας ένα σχολείο της αγοράς.

Τα παραπάνω ήδη υλοποιούνται με την ένταση των ταξικών φραγμών ιδιαίτερα τώρα στη περίοδο της κρίσης, δηλαδή: μόρφωση για τους λίγους, αμορφωσιά και σκόρπιες δεξιότητες για τους πολλούς, αύξηση των λειτουργικά αναλφάβητων, άνοιγμα των σχολείων σε χορηγίες από επιχειρήσεις, εκατοντάδες κλεισίματα σχολείων, στρίμωγμα 27 μαθητών ανά αίθουσα, τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ταξικών φραγμών και πετάγματος των μαθητών εκτός σχολείου αποτελεί το νέο σύστημα εξέτασης από την Α’ Λυκείου με βάση την τράπεζα θεμάτων. Η περσινή εφαρμογή του μέτρου δεν έχει να επιδείξει τίποτα θετικό. Καθηγητές, μαθητές και γονείς σε όλη τη χώρα την επικρίνουν και οι μόνοι που την επιδοκιμάζουν είναι οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων αφού τους αυξάνει σημαντικά την πελατεία… Το νέο σύστημα άφησε πέρυσι περίπου το 25% των μαθητών της πρώτης τάξης μετεξεταστέο (!!!) γεγονός που καταδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά μας, αλλά το ίδιο το σχολείο που έχει σχεδιαστεί για να ξεφορτωθεί μαθητές από το Λύκειο και τους ρίξει στον «καιάδα» της ψευτοκατάρτισης.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η λεγόμενη «αξιολόγηση» του εκπαιδευτικού και της εκπαιδευτικής μονάδας που καμία σχέση έχει με τη βελτίωση του διδακτικού έργου. Αντίθετα, σκοπό έχει να οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση και ανταγωνιστική λειτουργία των σχολείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αποδέσμευση του σχολείου από την ευθύνη του κράτους, πλήρης κατάργηση της μόνιμης εργασίας, περαιτέρω τσάκισμα των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.

Σε καλούμε να σκεφτείς, να προβληματιστείς τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;
Ένα σχολείο που να μορφώνει ή ένα σχολείο που να εξοντώνει;
Ένα σχολείο που να παρέχει ολόπλευρη μόρφωση ή ένα σχολείο που να εξασφαλίζει αυτές τις δεξιότητες που χρειάζονται οι μεγάλες επιχειρήσεις για να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους και να σε πετάνε στο δρόμο αν δεν τους κανείς πια;
Ένα σχολείο όπου τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών θα είναι εξασφαλισμένα, ώστε να ανταποκρίνονται ακόμη καλύτερα στο παιδαγωγικό τους έργο ή ένα σχολείο όπου οι δάσκαλοι θα είναι σκυφτοί γιατί θα έχουν την αγωνία της επιβίωσης κάθε χρόνο;

Σε καλούμε να έρθεις να κουβεντιάσουμε πάνω σε αυτά τα ζητήματα και να συζητήσουμε πώς θα παλέψουμε για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.
Εκδήλωση στη Παραμυθιά από το ΠΑΜΕ Εκαιδευτικών για τo νέο σχολείο την Τετάρτη Εκδήλωση στη Παραμυθιά από το ΠΑΜΕ Εκαιδευτικών για τo νέο σχολείο την Τετάρτη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Νοεμβρίου 18, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.