Σπουδαίος αρχαίος οικισμός στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας

Σπουδαίος αρχαίος οικισμός στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας

 
 
Σπουδαίος αρχαίος οικισμός στο Λαδοχώρι Ηγ/τσας, είναι άγνωστος στους πολλούς! Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της ειρηνικής περιόδου των δύο πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων, μετά την πλήρη ρωμαϊκή επικράτηση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. 
Ο οικισμός εγκαταλείφθηκε οριστικά στα μέσα του 6ου αι. μ.Χ. 
 
Με την προχριστιανική φάση του οικισμού του Λαδοχωρίου σχετίζεται, η εκτεταμένη νεκρόπολη των αυτοκρατορικών χρόνων στην περιοχή της βόρειας εισόδου της πόλης της Ηγουμενίτσας. 
 
Πρόκειται για ένα σύνολο 28 τάφων, διαφόρων τύπων, μεταξύ του 2ου και των αρχών του 3ου αιώνα μ.Χ. 
Στην πλειονότητά τους οι τάφοι ήταν κεραμοσκεπείς-καλυβήτες και κτιστοί κιβωτιόσχημοι. 
Τα κτερίσματα που συνόδευαν τους νεκρούς ήταν κυρίως πήλινα άβαφα αγγεία καθημερινής χρήσης, όπως οινοχόες, χυτροειδή αγγεία, λεκανίδες, μόνωτα κύπελλα και λυχνάρια. 
 
Βρέθηκαν, επίσης, αρκετά χάλκινα μικροαντικείμενα, όπως βελόνες, μία αγκράφα και χάλκινες πόρπες, καθώς και πολλά χάλκινα και ασημένια νομίσματα των αυτοκρατορικών ρωμαϊκών χρόνων. 
 
Ακόμη εντοπίστηκε συλημένος ταφικός θάλαμος, με θραύσματα τεσσάρων μαρμάρινων αττικών σαρκοφάγων, που χρονολογούνται από τις αρχές του 2ου ως τις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. 
Η σαρκοφάγος, που σώζεται σε καλύτερη κατάσταση από τις άλλες, απεικονίζει ομηρικές σκηνές. 
 
 Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Κασσιανή Λάζαρη "στο λειτουργικό ιστό του οικισμού εντάσσονται τρεις αγροικίες, μία στα βόρεια του κόλπου της Ηγουμενίτσας στη θέση "Τρουμπέ" Νέας Σελεύκειας, μία στα νότια του κόλπου στη θέση "Ζάβαλι" και τέλος μία στα ανατολικά του οικισμού, στην περιοχή της περιφερειακής οδού της πόλης της Ηγουμενίτσας". 

Σπουδαίος αρχαίος οικισμός στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας  Σπουδαίος αρχαίος οικισμός στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 12, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.