Φημολογούμενη επιστολή παραίτησης Τίτου με έντονο παρασκήνιο - Σιγή από την Μητρόπολη


Ένα έντονο παρασκήνιο εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες γύρω από φημολογούμενη επιστολή παραίτησης του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Παραμυθιάς κ.κ Τίτου

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας, όταν οι πληροφορίες έκαναν λόγο για επιστολή παραίτησης του Παραμυθίας προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Την επιστολή την είχε αποστείλει την Παρασκευή 16 Ιουνίου και σε αυτήν αναφερόταν στους προσωπικούς λόγους και στους λόγους ηλικίας για τους οποίους παραιτείται από τον επισκοπικό θρόνο της Παραμυθιάς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πιθανότητα παραίτησης βρισκόταν στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες σε επαφές του Παραμυθίας με ανθρώπους της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ιεράς Συνόδου.

Η επιστολή που βρίσκεται στα χέρια του Αρχιεπισκόπου, δεν αναγνώστηκε την προηγούμενη Τρίτη όπου συνεδρίασε η ΔΙΣ για το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία και δεν αναμένεται εκτός εξαιρετικού απροόπτου να αναγνωστεί ούτε την ερχόμενη Τρίτη, όπου και θα ξανασυνεδριάσει η ΔΙΣ για το ίδιο θέμα. Οπότε οι οποίες εξελίξεις αναμένονται στα τέλη καλοκαιριού αρχές φθινοπώρου.


Παράλληλα στο εκκλησιαστικό πρακτορικό ειδήσεων Ρομφαία, δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο «παραιτείται γέρων Μητροπολίτης» το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφία επεξεργασμένη στο πρόσωπο, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως απεικονίζεται ο κ.κ Τίτος. Το άρθρο το υπογράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης, ο οποίος έχει πάντα καλή πληροφόρηση σχετικά με την ΔΙΣ, έχοντας πολλές αποκλειστικότητες κατά το παρελθόν.

Σε επικοινωνία μας με κύκλους της Μητρόπολης, αρχικά δήλωσαν άγνοια για την επιστολή παραίτησης, ενώ στην συνέχεια την διέψευδαν, αλλά ανεπίσημα.

Είχε προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα, ένα μπαράζ ενεργειών από διάφορους τοπικούς και όχι μόνο κύκλους, με προφανή σκοπό τον εξαναγκασμό του κ.κ. Τίτου σε παραίτηση, με επιστολές προς την ΔΙΣ και αρθρογραφίες, στις οποίες τόνιζαν (με υπερβολή της περισσότερες φορές και σε κάποιες λίγες με έλλειψη σεβασμού), τα προβλήματα υγείας του ηλικιωμένου Μητροπολίτη μας.

Με αυτά και αυτά, υπήρξε και ενδιαφέρον από τους δελφίνους της Επισκοπικής θέσης και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με κύκλους της ΔΙΣ αλλά και με τον ίδιο τον κ.κ Τίτο, από τουλάχιστον 2 ενδιαφερομένους, ενώ τα δικά τους ονόματα «εκλεκτών» προσπαθούν να δώσουν στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και τοπικοί παράγοντες. Στήνεται πανηγύράκι δηλαδή…

Και μέσα σε όλο αυτό τον καταιγισμό, η Ιερά Μητρόπολη Παραμυθιάς δεν έχει βγάλει καμιά ανακοίνωση που να διαψεύδει ή να επιβεβαιώνει την επιστολή παραίτησης, όπως δεν εξέδωσε καμιά ανακοίνωση όσο καιρό δεχόταν επίθεση ο Μητροπολίτης.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, ο 86χρόνος Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας δεν πάσχει από καμιά ανίατη ασθένεια. Έχει απλά γεράματα... Τα όσα ακούγονται κατά καιρούς περί αιμοκαθάρσεων, αλτσχάιμερ, εγκεφαλικών, ανίατων ασθενειών κλπ, ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας. Όσον αφορά τον τρόπο που έχει αποφασίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του, είναι κάτι που το κάνει 43 χρόνια με τον ίδιο τρόπο και σε καμιά περίπτωση δεν οφείλεται στην υγεία του ούτε και περιμένουμε να το αλλάξει σήμερα. Είναι στρατηγική επιλογή του, να δίνει περισσότερη σημασία στο πνευματικό του έργο όπως αυτός το κατανοεί και όχι στην επικοινωνία, όσο και αν θέλουμε όλοι μας να το δούμε περισσότερο κοινωνικό. Τώρα αν αυτό είναι το σωστό, δεν είμαστε εμείς που θα το κρίνουμε.

Τι διαδικασία ακολουθείται σε περίπτωση παραίτησης Μητροπολίτη:

Μετά την επιστολή παραίτησης ενός Μητροπολίτη, συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για να την κάνει ή όχι αποδεκτή. Σε περίπτωση αποδοχής, εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα που αναγγέλλει σε «χηρεία» την Ιερά Μητρόπολη και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάση Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφασίζει για το ποιος θα είναι τοποτηρητής μέχρι και την εκλογή του νέου Μητροπολίτη.

Σε περίπτωση που φτάσει σε αυτό το σημείο η υπόθεση του Παραμυθίας, επικρατέστερος τοποτηρητής θα είναι ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος.

Ακολούθως ορίζεται η ημερομηνίας εκλογής νέου Μητροπολίτη και αρχίζει το παρασκήνιο των συμμαχιών

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου εκλέγουν δια μυστικής ψηφοφορίας τρεις υποψηφίους από τους εγγεγραμμένους στον κατάλογο προς Αρχιερατία Αρχιμανδρίτες που έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση ή αλλιώς το λεγόμενο «τριπρόσωπο», δηλαδή οι τρεις επικρατέστεροι ανάλογα με τις ψήφους που συγκέντρωσαν.

Από την δεύτερη ψηφοφορία θα εκλεγεί νέος ο πρώτος μεταξύ των τριών διά σχετικής πλειοψηφίας. Σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται ο έχων τα πρεσβεία της ιερωσύνης (δηλαδή αυτός που είναι παλαιότερος στην χειροτονία ως ιερέας).

Αμέσως μετά ανακοινώνεται στον νεοεκλεγέντα το αποτέλεσμα, το κάνει δεκτό και δινει το λεγόμενο «μικρό μήνυμα» ενώπιον των Αρχιερέων. Στην συνέχεια μεταβαίνουν στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη για το «μεγάλο μήνυμα» ενώ ο Αρχιγραμματέας διαβάζει το πρακτικό εκλογής. Τέλος ανακοινώνεται η ημερομηνία της χειροτονίας

Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας και για ότι νεότερο θα σας ενημερώσουμε.


 
Φημολογούμενη επιστολή παραίτησης Τίτου με έντονο παρασκήνιο - Σιγή από την Μητρόπολη Φημολογούμενη επιστολή παραίτησης Τίτου με έντονο παρασκήνιο - Σιγή από την Μητρόπολη Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 25, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.