Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας: Ο σιδερένιος χρυσοστόλιστος θώρακας που βρέθηκε στο Προδόμι Θεσπρωτίας

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας: Ο σιδερένιος χρυσοστόλιστος θώρακας που βρέθηκε στο Προδόμι Θεσπρωτίας


Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Χρονολογείται στο τέλος του 4ου ή τις πρώτες δεκαετίες του 3ου αι. π.Χ.




Σιδερένιος χρυσοστόλιστος θώρακας, τέλος 4ου ή πρώτες δεκαετίες του 3ου αι. π.Χ., Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.

Πρόκειται για σιδερένιο θώρακα ανατομικού τύπου, που αποδίδει την ανατομία του κορμού. Φέρει επώμια λινού τύπου, στην απόληξη των οποίων υπάρχουν χρυσά δισκάρια με ανάγλυφες λεοντοκεφαλές. Χρυσά δισκάρια με ρόδακες είναι προσαρτημένα και σε άλλα σημεία του θώρακα, ενώ επίθετες χρυσές είναι οι θηλές του στήθους. Πλατιά ταινία είχε προσηλωθεί στο κάτω μέρος για τη συγκράτηση των δερμάτινων πτερύγων.

Βρέθηκε το έτος 1978 σε κιβωτιόσχημο τάφο στο χωριό Προδρόμι Παραμυθιάς στη Θεσπρωτία. Τον τάφο κάλυπτε χαμηλός τύμβος. Εκτός από τον θώρακα, ένα σιδερένιο και ένα επάργυρο κράνος, ένα ξίφος με πτηνόμορφη λαβή και η θήκη του συνόδευαν τον πολεμιστή κάτοχό τους στο τελευταίο ταξίδι του. Τα υπολείμματα της καύσης του νεκρού είχαν τοποθετηθεί σε χάλκινη τεφροδόχο υδρία την οποία κοσμούσε διονυσιακή σκηνή.

Η πολυτέλεια του οπλισμού, ο τύπος του κράνους και το μεγάλο μήκος του ξίφους μαρτυρούν ότι ο τάφος θα πρέπει να ανήκε σε κάποιον διακεκριμένο πολεμιστή, Ηπειρώτη ή Μακεδόνα, που ανήκε στο σώμα των ιππέων. Κοντά στην ταφή βρέθηκε χώρος θυσιών με ίχνη πυράς, όπου πιθανόν αποδόθηκαν μεταθανάτιες τιμές στον νεκρό.


Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας και περιηγηθείτε στη συλλογή της μόνιμης έκθεσης, με τίτλο «Θεσπρωτών Χώρα», η οποία περιλαμβάνει εκθέματα που χρονολογούνται από τη Μέση Παλαιολιθική περίοδο (100.000 χρόνια πριν από σήμερα) έως τους Οθωμανικούς χρόνους (19ος αιώνας) και προέρχονται από ολόκληρη την Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Ωράριο Λειτουργίας:

1η Απριλίου – 31 Οκτωβρίου: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 8.00 – 20.00

1η Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 8.00 – 15.00

1η Απριλίου – 31 Οκτωβρίου: Κανονικό εισιτήριο 4 ευρώ, Μειωμένο 2 ευρώ

1η Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου: γενική είσοδος 2 ευρώ

Πληροφορίες: 2665 0 28539
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας: Ο σιδερένιος χρυσοστόλιστος θώρακας που βρέθηκε στο Προδόμι Θεσπρωτίας Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας: Ο σιδερένιος χρυσοστόλιστος θώρακας που βρέθηκε στο Προδόμι Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Οκτωβρίου 01, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.