Το νόστιμο και υγιεινό "γκορτσόψωμο", που έφτιαχναν παλιά στη Θεσπρωτιά, δεν έχει ξεχαστεί!

Το νόστιμο και υγιεινό "γκορτσόψωμο", που έφτιαχναν παλιά στη Θεσπρωτιά, δεν έχει ξεχαστεί!

 
Σε πολλά χωριά της Θεσπρωτίας, παλαιότερα, όταν η φτώχεια ήταν μεγάλη, έφτιαχναν στους σπιτικούς φούρνους ένα πεντανόστιμο ψωμί, το λεγόμενο "γκορτσόψωμο". 
 
Τι ήταν το "γκορτσόψωμο" και πώς γίνονταν; 
 
Το "γκορτσόψωμο" ήταν ζυμωτό ψωμί, που περιείχε κατά μεγάλο μέρος γκόρτσα, που είναι μια κατηγορία αγριοαχλαδιών. 
 
Πώς γίνονταν; 
 
Τα γκόρτσα στέγνωναν στον ήλιο, αλέθονταν και σε μίξη με καλαμποκίσιο αλεύρι, ακολουθούσε το ζύμωμα. 
 
Θεωρούνταν θρεπτικό και υγιειενό ψωμί και παρότι τις παλαιές εποχές δεν εκτιμούνταν η αξία του, τώρα το νοσταλγούν κάποιοι... 
 
Το νόστιμο και υγιεινό "γκορτσόψωμο", που έφτιαχναν παλιά στη Θεσπρωτιά, δεν έχει ξεχαστεί!  Το νόστιμο και υγιεινό "γκορτσόψωμο", που έφτιαχναν παλιά στη Θεσπρωτιά, δεν έχει ξεχαστεί! Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 15, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.