Ανυπαρξία κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τη στήριξη των Περιφερειακών ΜΜΕ

Ανυπαρξία κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τη στήριξη των Περιφερειακών ΜΜΕ Σειρά ερωτήσεων αλλά και δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση των Περιφερειακών ΜΜΕ κατέθεσαν προς τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Πέτσα, 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία των Τομεαρχών Ψηφιακής Διακυβέρνησης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Μάριου Κάτση και Νατάσας Γκαρά. 

Στην ερώτηση τους οι Βουλευτές κάνουν λόγο για «μια από τις σοβαρότερες κρίσεις της ιστορίας» των Περιφερειακών Μέσων και αναδεικνύουν την ανυπαρξία πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, η οποία και δεν έχει εκπονήσει κανένα μέτρο ουσιαστικής στήριξης, οδηγώντας συνειδητά τα Περιφερειακά Μέσα σε οικονομικό στραγγαλισμό και ασφυξία. 

Οι Βουλευτές υπενθυμίζουν πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ένα ικανό πλαίσιο ρύθμισης κι ενίσχυσης των Περιφερειακών ΜΜΕ. Ένα πλαίσιο που περιλάμβανε πρωτοβουλίες όπως, το 4ετές πρόγραμμα ενίσχυσης των περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων, ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ, τη σύσταση και λειτουργία του Μητρώου Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου, του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, με τα οποία μπήκε τάξη στο άναρχο τοπίο των περιφερειακών και τοπικών εντύπων, ακυρώνοντας στην πράξη ΜΜΕ-σφραγίδες. 

Παράλληλα, διασφάλισε την τήρηση της ποσόστωσης του 30% της διαφημιστικής δαπάνης των φορέων του στενού και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα στα Περιφερειακά ΜΜΕ συμβάλλοντας έτσι, έμπρακτα στην οικονομική τους στήριξη. Επιπλέον, κατάφερε και πέτυχε την 5ετή παράταση των δημοσιεύσεων των διακηρύξεων στον Τύπο κάτι που δίνει την δυνατότητα να αποκτήσει αυτό το μέτρο μόνιμο χαρακτήρα. Τέλος, μείωσε για τα τηλεοπτικά Μέσα το τέλος διαφημιστικής δαπάνης στο 5%. 

Οι Βουλευτές καταθέσαν, επίσης, μια δέσμη συγκεκριμένων και άμεσα υλοποιήσιμων μέτρων στήριξης, ζητώντας ταυτόχρονα από την Κυβέρνηση να υιοθετήσει ένα ολιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης των Περιφερειακών Μέσων. Και αυτό, λόγω του ιδιαίτερου ρόλου που υπηρετούν, για τη διασφάλιση της πολυφωνίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και τη συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη. 

Ένα πλαίσιο που θα περιλαμβάνει πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης και διασφάλισης των θέσεων εργασίας, αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των Μέσων, απαλλαγή στο 100% των Περιφερειακών καναλιών από το τέλος προς τη Digea, μηδενικό ΦΠΑ για τις συναλλαγές εκτύπωσης και διανομής του περιφερειακού Τύπου, διατήρηση της δημοσίευσης των διακηρύξεων, διοχέτευση του 30% της διαφημιστικής δαπάνης προς τα Περιφερειακά Μέσα κ.α. 

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως η Κυβέρνηση της ΝΔ, στον αντίποδα, έχει παρακάμψει το Μητρώο Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης με αποτέλεσμα να δοθούν αφειδώς και απροκάλυπτα χρήματα σε Μέσα ανύπαρκτα ή αρνητές του κορωνοϊού, ενώ έχει υιοθετήσει αδιαφανείς πρακτικές - με δικαιολογία την πανδημία - για να μοιράσει χρήματα του ελληνικού λαού, χωρίς κριτήρια, διαφάνεια και προϋποθέσεις. 

Θεσμοθετημένα προγράμματα με κανόνες και όρους, καταργήθηκαν κι αντικαταστάθηκαν από τις αδιαφανείς Λίστες Πέτσα. Επίσης, η Κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε το διαφανές και με κριτήρια πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου του ν.4609/2019, έπειτα από το φιάσκο με την απόφαση για χρηματοδότηση εφημερίδων, όπως το «Μακελειό» και η «Ελεύθερη Ώρα» και για κατανομή των ενισχύσεων χωρίς αναλογικότητα ως προς τον αριθμό εργαζομένων, όπως όριζε η νομοθεσία. 

«Επρόκειτο για την παταγώδη κατάληξη ενός κυβερνητικού αλαλούμ, καθώς ήδη είχατε συμπεριλάβει στους δικαιούχους, έντυπα άσχετα με την ενημέρωση, όπως στοιχηματικές εφημερίδες, αλλά και ιδιοκτήτες που χρωστούν σε εργαζομένους τους, στην εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αντί αυτού, επιλέξατε να χρηματοδοτήσετε προκλητικά αδιαφανώς τα Μέσα Ενημέρωσης με τις διαδικασίες των Λιστών σας. Τα Περιφερειακά Μέσα, έχασαν έτσι τα 4 εκ. ευρώ που ήταν εγγεγραμμένα στον Προϋπολογισμό του 2019 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα προγράμματα ενίσχυσής τους και φαίνεται πως οδηγείτε την κατάσταση ώστε να χαθούν τα 4 ακόμα εκατομμύρια του 2020», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Βάσει των παραπάνω και δεδομένου ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει να επιδείξει τίποτε πέραν της αδιαφορίας της για τα Περιφερειακά Μέσα, οι Βουλευτές ρωτούν τον κ. Πέτσα: 

- Πότε σκοπεύει να ολοκληρώσει την υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης του Τύπου, με τη δημοσίευση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί εδώ και 9 μήνες; Ποια θα είναι τα κριτήρια και ποιο το συνολικό ποσό της ενίσχυσης; 

- Ποια συγκεκριμένα μέτρα σχεδιάζει να λάβει για την ενίσχυση των Περιφερειακών και Τοπικών ΜΜΕ και πότε; Θα προχωρήσει στη συγκρότηση ενός ολιστικού προγράμματος ενίσχυσης των Περιφερειακών Μέσων; 

- Θα συνεχίσει την πρακτική χρηματοδότησης των ΜΜΕ με Λίστες που χαρακτηρίζονται από πρωτοφανή αδιαφάνεια; 

- Θα τηρήσει το 30% της διαφημιστικής δαπάνης των φορέων του στενού και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα στα Περιφερειακά ΜΜΕ; 

- Θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε όχι μόνο να μην καταργηθεί η υποχρέωση για τη δημοσίευση των διακηρύξεων στον Τύπο, αλλά για να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα; 

Ακολουθεί η Ερώτηση όπως κατατέθηκε: 


ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τον κ. Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κ. Πέτσα 
Θέμα: «Ανυπαρξία κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την στήριξη των Περιφερειακών ΜΜΕ» 

Η ανυπαρξία πολιτικής για την στήριξη των Περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και τα πλείστα προβλήματα βιωσιμότητάς τους, καταγράφονται πλέον τόσο στις ανακοινώσεις των Ενώσεων των ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών και Τύπου της Περιφέρειάς, όσο και σε εκείνες των Σωματείων των εργαζομένων. 

Τα Περιφερειακά ΜΜΕ παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, αφού εξασφαλίζουν την απαραίτητη πολυφωνία συνεισφέροντας παράλληλα στη διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς και στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών. Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίσει ένα σταθερό πλαίσιο λειτουργίας του μιντιακού πεδίου, ώστε οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα περιφερειακά ΜΜΕ να νιώθουν ασφάλεια, για να διατηρήσουν τη λειτουργία τους και τις θέσεις εργασίας, αλλά και να προχωρήσουν στις αναγκαίες επενδύσεις. 

Γι’ αυτούς του λόγους, όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εμπράκτως μεριμνήσει ειδικά για τη στήριξη των Περιφερειακών Μέσων με μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες που δρομολογήθηκαν την περίοδο 2015-2019. 

Ενδεικτικά αναφέρουμε το 4ετές πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης ημερήσιων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων, ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2019-2023. Το πρόγραμμα αυτό, προβλέπονταν από το άρ.51 του ν.4609/2019 και την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 78/ 2019 (ΦΕΚ B' 1676/14.05.2019). Μαζί με την αντίστοιχη Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 107/2019 (ΦΕΚ 2355/Β/18-6-2019) για την ενίσχυση εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας με 6 εκατομμύρια ευρώ για το 2019, αποτέλεσαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης του Τύπου, με σαφή κριτήρια, κανόνες και διαφάνεια, και θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα η υποχρέωση του Κράτους να ασκεί πολιτικές στήριξης του Τύπου μέσα από ειδικά προγράμματα. 

Επίσης καταφέραμε, μέσα σε ένα δύσκολο, μνημονιακό περιβάλλον, την εξασφάλιση 5ετούς παράτασης της υποχρεωτικής δημοσίευσης των διακηρύξεων, έως και 31/12/2020 (παρ.12 του άρ. 379 του ν.4412/2016), παρόλο που η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε δεσμευθεί, με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, να καταργήσει το μέτρο. Η παράταση αυτή συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε να κρατηθούν στη ζωή εκατοντάδες Περιφερειακά και Τοπικά έντυπα. 

Παράλληλα, προχωρήσαμε στη μείωση του φορολογικού συντελεστή διαφήμισης στο 5% για το σύνολο των τηλεοπτικών Μέσων. Η φορολογική αυτή μεταβολή έδωσε οικονομική ανάσα στα τηλεοπτικά Μέσα της περιφέρειας, καθώς ο συντελεστής που ίσχυε για αυτά ήταν 20%. 

Στο πλαίσιο πρωτοβουλιών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την προάσπιση της διαφάνειας και της νομιμότητας, στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργία της Δημοκρατίας, συστήθηκαν και τέθηκαν σε λειτουργία το Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου του ν.4487/2017 και το Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης του ν.4339/2015. 

Με το Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου μπήκε τάξη στο άναρχο τοπίο των περιφερειακών και τοπικών εντύπων, διαχωρίστηκε με σαφή και καθολικά κριτήρια ποια έντυπα σχετίζονται με την ενημέρωση των πολιτών των τοπικών κοινωνιών, ώστε να γνωρίζει με διαφάνεια ο καθένας τι δικαιούται, να προστατεύεται και να αναδεικνύεται το ενημερωτικό έργο των περιφερειακών Μέσων, αλλά και να διευκολύνεται το Κράτος να σχεδιάσει πολιτικές με πραγματικά και τεκμηριωμένα στοιχεία και όχι ακροβατώντας σε συνδιαλλαγές μέσα σε γκρίζες ζώνες. Ταυτόχρονα, έδωσε κίνητρα στα Περιφερειακά έντυπα να ακολουθήσουν πορεία ανάπτυξης και τήρησης της εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας, ώστε να μπορούν να επωφελούνται από τα προγράμματα στήριξης του ν.4609/2019, χειραφετώντας τα από την ανάγκη να αναζητούν σχέσεις εξάρτησης από κάθε λογής «χορηγούς». 

Το Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης έβαλε, επιτέλους, μετά από δεκαετίες, τάξη και διαφάνεια στο χώρο των online media, ακυρώνοντας στην πράξη ΜΜΕ-σφραγίδες και έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία πλαισίου προστασίας των Μέσων από φαινόμενα λογοκλοπής, τα οποία κατακλύζουν το διαδίκτυο. 

Παράλληλα θεσμοθετήσαμε την αυστηρή τήρηση της κατανομής των διαφημιστικών δαπανών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (κατά τα οριζόμενα στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 50, ΠΥΣ 50/2015- ΦΕΚ Α΄179) ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά την ποσόστωση των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης, η οποία ανέρχεται στο 30% της συνολικής, ανά φορέα, προσυπολογιζόμενης δαπάνης. Συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στον από-υδροκεφαλισμό της διαφημιστικής δαπάνης και ουσιαστικής ενίσχυσης των ΜΜΕ της περιφέρειας. 

Στον αντίποδα η Κυβέρνηση και o υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης μέχρι στιγμής έχει αγνοήσει και παρακάμψει σκανδαλωδώς το Μητρώο Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης με αποτέλεσμα να δοθούν αφειδώς και απροκάλυπτα χρήματα σε Μέσα ανύπαρκτα ή αρνητές του κορωνοϊού. 

Παράλληλα, η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει αδιαφανείς πρακτικές με δικαιολογία την πανδημία για να μοιράσει χρήματα του ελληνικού λαού, χωρίς κριτήρια, διαφάνεια και προϋποθέσεις. Θεσμοθετημένα προγράμματα με κανόνες και όρους, καταργήθηκαν κι αντικαταστάθηκαν από τις αδιαφανείς Λίστες Πέτσα. 

Έχετε καταστρατηγήσει την υποχρέωση της ποσόστωσης, ώστε 30% να διοχετεύεται στα Περιφερειακά Μέσα. Αντιθέτως, πανηγυρίζετε επειδή κατορθώσατε με τις Λίστες σας να κατευθύνετε μόλις και μετά βίας ένα 26% της διαφημιστικής δαπάνης προς τα ΜΜΕ της Περιφέρειας. Μάλιστα, η ΕΙΕΤ σας κατηγορεί πως δεν ισχύει ούτε το 26%. 

Παράλληλα, καταργήσατε με το άρ.86 του ν.4674/2020, το διαφανές και με κριτήρια πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου του ν.4609/2019 και των σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, έπειτα από το φιάσκο με την απόφασή σας για χρηματοδότηση εφημερίδων, όπως το «Μακελειό» και η «Ελεύθερη Ώρα» και για κατανομή των ενισχύσεων χωρίς αναλογικότητα ως προς τον αριθμό εργαζομένων, όπως όριζε η νομοθεσία. 

Επρόκειτο για την παταγώδη κατάληξη ενός κυβερνητικού αλαλούμ, καθώς ήδη είχατε συμπεριλάβει στους δικαιούχους, έντυπα άσχετα με την ενημέρωση, όπως στοιχηματικές εφημερίδες, αλλά και ιδιοκτήτες που χρωστούν σε εργαζομένους τους, στην εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Ρίξατε στάχτη στα μάτια των κλάδου, με την επανανομοθέτηση διάταξης για ενίσχυση του Τύπου, χωρίς όμως να εκδώσετε εδώ και 9 μήνες τη σχετική Υπουργική Απόφαση για τα κριτήρια και τη διαδικασία ενίσχυσης. 

Αντί αυτού, επιλέξατε να χρηματοδοτήσετε προκλητικά αδιαφανώς τα Μέσα Ενημέρωσης με τις διαδικασίες των Λιστών σας. Τα Περιφερειακά Μέσα, έχασαν έτσι τα 4 εκ. ευρώ που ήταν εγγεγραμμένα στον Προϋπολογισμό του 2019 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα προγράμματα ενίσχυσής τους και φαίνεται πως οδηγείτε την κατάσταση ώστε να χαθούν τα 4 ακόμα εκατομμύρια του 2020. 

Εξ άλλου, για την περίοδο της πανδημίας, νομοθετήσατε με το άρθρο 43 της ΠΝΠ 1/5/2020 τη μείωση κατά 50% του ενοικίου Περιφερειακών Τηλεοπτικών Μέσων προς τη DIGEA, δηλαδή την κοινοπραξία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, παρόλο που ως ΣΥΡΙΖΑ είχαμε ζητήσει την κατά 100% απαλλαγή τους. Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο νομοθετήσατε αυτή τη μείωση, ουσιαστικά ωφέλησε κατά κύριο λόγο τους πανελλαδικούς σταθμούς, καθώς ταυτόχρονα μετακυλήσατε τη μείωση αυτή σε ισόποση μείωση του τιμήματος που καταβάλλει η DIGEA προς το Δημόσιο για τη χρήση των συχνοτήτων, ενώ το Δημόσιο επωμίστηκε επιπλέον και την αντίστοιχη μείωση 50% του ενοικίου των ίδιων των πανελλαδικών σταθμών προς τη DIGEA, δηλαδή προς τον εαυτό τους. Ταυτόχρονα, η εν λόγω διάταξη έθεσε σε καθεστώς ομηρείας τα Περιφερειακά Μέσα, καθώς η DIGEA απέκτησε το δικαίωμα να ρίξει «μαύρο» στο σήμα όποιου περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού καθυστερούσε έστω και μία ημέρα να καταβάλλει το σχετικό ενοίκιο. 

Τέλος, έχετε αδρανήσει πλήρως μην έχοντας προβεί στις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες που χρειάζονται για τη διατήρηση της υποχρέωσης για δημοσίευση των διακηρύξεων. Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία πλέον γι’ αυτή την καθυστέρηση. Με την έξοδο από τα Μνημόνια, έχουν δοθεί μεγάλοι βαθμοί ελευθερίας για να έχετε τη δυνατότητα να διατηρήσετε οριστικά τις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις ως ένα μόνιμο μέτρο. 

Κύριε υπουργέ, τα Περιφερειακά Μέσα αντιμετωπίζουν μια από τις σοβαρότερες κρίσεις της ιστορίας τους. Τα έσοδα τους, έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί λόγω και της ραγδαίας μείωσης των διαφημιστικών εσόδων. Η απώλεια αυτή δεν έχει αντισταθμιστεί από κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης, μιας και η κυβέρνηση δείχνει πως δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των πολιτών στην Περιφέρεια και για την ανάδειξή τους από τα Τοπικά και Περιφερειακά ΜΜΕ. Αυτή η πολιτική οδηγεί συνειδητά τα Περιφερειακά Μέσα σε οικονομικό στραγγαλισμό και ασφυξία. Είναι αναγκαίο να αναλάβετε πρωτοβουλίες άμεσα. Η φωνή των Μέσων της Περιφέρειας πρέπει να συνεχίσει να ακούγεται δυνατά. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας. 

Εμείς, στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές της εποικοδομητικής κριτικής αλλά και των αποφασιστικών παρεμβάσεων της Πολιτείας υπέρ της ουσιαστικής και διαφανούς στήριξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. 

Βάσει αυτού και αντιλαμβανόμενοι τη δυστοκία της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή (πάρα των περί των αντιθέτων – συχνά - διακηρύξεων) σας υποβάλουμε και γραπτώς τις προτάσεις μας για ένα ξεχωριστό πρόγραμμα στήριξης Περιφερειακών Μέσων. 

Ένα πρόγραμμα ενισχύσεων το οποίο θα περιλαμβάνει, την πλήρη αξιοποίηση του Μητρώου Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου, της Εργάνης, αλλά και του Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων και αφού πρώτα υπάρξει επικαιροποίηση των στοιχείων αυτών από τις αρμόδιες Αρχές. Οι ενισχύσεις θα πρέπει να γίνουν με θεσμοθετημένα, ισότιμα και ξεκάθαρα κριτήρια, διαφανείς διαδικασίες και με ανάρτηση όλων των σχετικών δαπανών στη Διαύγεια. Έτσι ώστε να μην ξαναδούμε να δίνονται αφειδώς και απροκάλυπτα χρήματα σε Μέσα ανύπαρκτα, διασπορείς ψευδών ειδήσεων ή αρνητές του κορονοϊού. 

Βασικός πυλώνας του προγράμματος θα είναι η διασφάλιση της αυστηρής τήρησης της υποχρέωσης για την κατανομή του 30% - τουλάχιστον - της προϋπολογιζόμενης διαφημιστικής δαπάνης κάθε φορέα του Δημοσίου, σε περιφερειακά ΜΜΕ. 

Παράλληλα, απαιτείται να προβλεφθεί η κατά 100% αναστολή των πληρωμών των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών προς τη DIGEA. Η αναστολή αυτών των υποχρεώσεων για ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα έδινε τη δυνατότητα στους Σταθμούς να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. 

Επίσης, θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα έκτακτη, ειδική ρύθμιση, των οφειλών των επιχειρήσεων Περιφερειακού Τύπου προς στον ΕΔΟΕΑΠ με πρόγραμμα τουλάχιστον 120 δόσεων. Να προχωρήσετε, επιπλέον, σε γενναία φορολογικά μέτρα, όπως ο μηδενισμός του ΦΠΑ στην εκτύπωση, την πώληση και διανομή εντύπων ή την αγορά τηλεοπτικού χρόνου καθώς και στην κάλυψη του κόστους μεταφοράς εντύπων στην Περιφέρεια για το επόμενο 6μηνο. Ταυτόχρονα, να διευρυνθεί το δίκτυο πώλησης των εφημερίδων σε περισσότερα σημεία (π.χ supermarket) για όσο διαρκούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών. 

Τέλος, απαιτείται ένα πρόγραμμα στήριξης των θέσεων εργασίας, όπως και η αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό των μιντιακών επιχειρήσεων περιφερειακής εμβέλειας. 

Κατόπιν όλων αυτών έχοντας ως δεδομένες τις ελλείψεις και τις αβλεψίες της κυβέρνησης, καθώς και την κατάθεση συγκεκριμένων και άμεσα υλοποιήσιμων προτάσεων, όπως αυτές που αναφέρονται παραπάνω, 

ερωτάται ο αρμόδιος Υφυπουργός: 

Πότε σκοπεύει να ολοκληρώσει την υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης του Τύπου, με τη δημοσίευση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί εδώ και 9 μήνες; Ποια θα είναι τα κριτήρια και ποιο το συνολικό ποσό της ενίσχυσης; 
Ποια συγκεκριμένα μέτρα σχεδιάζει να λάβει για την ενίσχυση των Περιφερειακών και Τοπικών ΜΜΕ και πότε; Θα προχωρήσει στη συγκρότηση ενός ολιστικού προγράμματος ενίσχυσης των Περιφερειακών Μέσων; 
Θα συνεχίσει την πρακτική χρηματοδότησης των ΜΜΕ με Λίστες που χαρακτηρίζονται από πρωτοφανή αδιαφάνεια; 
Θα τηρήσει το 30% της διαφημιστικής δαπάνης των φορέων του στενού και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα στα Περιφερειακά ΜΜΕ; 
Θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε όχι μόνο να μην καταργηθεί η υποχρέωση για τη δημοσίευση των διακηρύξεων στον Τύπο, αλλά για να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα;
Ανυπαρξία κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τη στήριξη των Περιφερειακών ΜΜΕ Ανυπαρξία κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τη στήριξη των Περιφερειακών ΜΜΕ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 13, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες