Βασίλης Γιόγιακας: Συνταγογράφηση ειδικών θεραπειών για παιδιά και εφήβους από κινητές μονάδες ψυχικής υγείας

Βασίλης Γιόγιακας: Συνταγογράφηση ειδικών θεραπειών για παιδιά και εφήβους από κινητές μονάδες ψυχικής υγείαςΝα συνταγογραφούνται θεραπείες ειδικής αγωγής από τις κινητές μονάδες ψυχικής υγείας μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημειώνει ότι έως σήμερα δεκάδες παιδιά και έφηβοι της Θεσπρωτίας δεν απολαμβάνουν όλες τις δωρεάν υπηρεσίες της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας καθώς ο κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ δε δίνει τη δυνατότητα έκδοσης σχετικής γνωμάτευσης. Ερωτά κατά συνέπεια τον Υπουργό αν στην επικείμενη τροποποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα επιτρέπεται η έκδοση γνωμάτευσης για θεραπευτικές πράξεις ειδικής αγωγής από μονάδες ψυχικής υγείας Ν.Π.Ι.Δ. μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και αν μέχρι την τροποποίηση του Κανονισμού θα αναζητηθεί μια ενδιάμεση τεχνική λύση προκειμένου η παραπάνω δυνατότητα συνταγογράφησης να καταστεί άμεσα δυνατή. 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Έκδοση γνωμάτευσης για θεραπευτικές πράξεις ειδικής αγωγής από κινητές μονάδες ψυχικής υγείας Ν.Π.Ι.Δ. μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα»

Η Παιδοψυχιατρική Υπηρεσία της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας της Εταιρείας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου λειτουργεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο ως υπηρεσία ψυχικής υγείας που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους με αποκλίσεις στην ανάπτυξη, ψυχικές διαταραχές και ψυχοκοινωνικά προβλήματα καθώς και στις οικογένειες αυτών. Ως έργο του Π.Ε.Π. «Ήπειρος 2014 – 2020» η μονάδα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε μια περιοχή ευθύνης του Τομέα Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας με εκτιμώμενο πληθυσμό 100.000 κατοίκων - 10.000 από τους οποίους είναι παιδιά και έφηβοι - λειτουργώντας εβδομαδιαίως σε οκτώ Κέντρα Υγείας των Ιωαννίνων και της Θεσπρωτίας, μεταξύ αυτών στα Κ.Υ. Παραμυθιάς και Μαργαριτίου.

Επί του παρόντος οι υπηρεσίες της Παιδοψυχιατρικής Υπηρεσίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας δεν είναι εφικτό να προσφερθούν με πληρότητα καθώς σύμφωνα με τον Άρθρο 45 του ισχύοντος Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν επιτρέπεται η έκδοση γνωμάτευσης για θεραπευτικές πράξεις ειδικής αγωγής από Ν.Π.Ι.Δ. μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, όπως η Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου. Αποτέλεσμα του περιορισμού αυτού είναι είτε η στέρηση υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης σε παιδιά, εφήβους και γονείς που ούτως ή άλλως έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, είτε η καταφυγή σε σχετικές υπηρεσίες ιδιωτών επί πληρωμή. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 30 παιδιά και έφηβοι στη Θεσπρωτία έχουν αποστερηθεί των δωρεάν υπηρεσιών της παιδοψυχιατρικής κινητής μονάδας και ενώ στις πλησιέστερες δημόσιες δομές ψυχικής υγείας στα Ιωάννινα υφίστανται μεγάλοι χρόνοι αναμονής.

Σημειώνεται ότι σε έγγραφο της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (αρ. πρωτ. Δ838/Φ5/26552/26-10-2020) αναφέρεται ότι το αίτημα της δυνατότητας συνταγογράφησης σε Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας Ν.Π.Ι.Δ. μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα «θα ληφθεί υπόψη στην επικείμενη τροποποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.».

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Αν στην επικείμενη τροποποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα επιτρέπεται η έκδοση γνωμάτευσης για θεραπευτικές πράξεις ειδικής αγωγής από μονάδες ψυχικής υγείας Ν.Π.Ι.Δ. μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα,
Αν και μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο τροποποιημένος κανονισμός θα αναζητηθεί μια τεχνική λύση προκειμένου η παραπάνω δυνατότητα συνταγογράφησης να καταστεί άμεσα δυνατή.
Βασίλης Γιόγιακας: Συνταγογράφηση ειδικών θεραπειών για παιδιά και εφήβους από κινητές μονάδες ψυχικής υγείας Βασίλης Γιόγιακας: Συνταγογράφηση ειδικών θεραπειών για παιδιά και εφήβους από κινητές μονάδες ψυχικής υγείας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 13, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες